Journal
Acne Awareness Month - What is acne and how can I treat it?

Acne Awareness Month – Allt om akne!

Juni är Acne Awareness Month, vilket vi på Common Clouds självklart vill uppmärksamma! I detta blogginlägg svara hudterapeut Emma på vanliga frågor om akne och finnar!

Okunskap kring akne är en viktig orsak till mytbildning och missuppfattningar som bidrar till stigma runt akne – som i sin tur bidrar till det starka sambandet mellan akne och psykisk hälsa.

Acne Awareness Month är eb viktig månad som ger oss möjlighet att djupdyka och uppmärksamma en av världens vanligaste hudsjukdomar – för det är det faktiskt, även om den drabbade ofta känner sig väldigt ensam!

Vi på Common Clouds brinner för att öka medvetenheten, utbilda kring och normalisera akne.

I detta blogginlägg delar Emma Stenman, auktoriserad hudterapeut, med sig av orsaker bakom akne, olika lösningar och ger vägledning till hur man hanterar detta ofta känslomässigt påfrestande tillstånd. 

Av Emma Stenman, Auktoriserad Hudterapeut

Vad är egentligen akne?

Akne - eller finnar - är egentligen en inflammation i talgkörtlarna som yttrar sig i olika typer av utbrott. Tillståndet är kopplat till hög talgproduktion och akne drabbar i allmänhet ansiktet, ryggen eller bröstet, där de största och mest aktiva talgkörtlarna finns.

Akne är vanligast i tonåren, när nivåerna av könshormoner stiger i kroppen och talgproduktionen ökar. Man räknar med att upp till hälften av alla tonåringar har problem med akne. En del fortsätter att ha problem senare i livet.

Vad orsakar akne?

Akne orsakas av att talgkörtelns utloppskanal täpps till av talg och keratin. Talgen blir då instängd och har ingenstans att ta vägen. Bakterietillväxt inuti kanalen leder till inflammatoriska knutor eller små finnar.

Med obegränsad tillgång till näring lever aknebakterien lycklig i alla sina dagar och kan föröka sig i snabb takt.

Problemet är att de stora mängder fettsyror som produceras irriterar huden, vilket gör att den redan ansträngda follikelväggen brister.

Resultatet blir en inflammation i den omgivande vävnaden, med utbrott, ärrbildning och ibland större cystor. Dessa kan sträcka sig in i bindväven och lämna ärr efter sig när de läker.

Varför får jag akne? 

Varför får vissa människor finnar och andra inte? Här spelar genetiska faktorer en roll. Men för att en ärftlig benägenhet för akne ska få fäste krävs också en viss hormonell påverkan, särskilt av manliga könshormoner, så kallade androgener.

Androgener bidrar både till ökad talgproduktion och till bildandet av keratin, som täpper till talgkörtelgångarna.

Under puberteten ökar produktionen av androgener hos både pojkar och flickor, vilket är anledningen till att många får problem med akne under denna period i livet. Det är viktigt att inse att finnar inte är ett symptom på någon hormonell störning, utan endast på en genetisk känslighet för normal hormonell påverkan.

Även i vuxen ålder upplever många kvinnor tillfälliga problem med akne i samband med mens eller graviditet. P-piller som innehåller kvinnliga könshormoner som östrogen och progesteron kan lindra akne. Det har dock visat sig att utsättning av p-piller kan leda till att aknen återkommer.

Varför blir min akne värre?

Akne kan utlösas eller förvärras av olika faktorer, bland annat vissa mediciner, som kortison och (olagliga) anabola steroider.

Kosmetika kan också spela en roll, särskilt feta krämer och oljor som täpper till porerna (så kallat komedogena produkter).

Ständigt plockande eller kliande skapar en mekanisk stress som ofta förvärrar utslagen. Om man klämmer på utslagen så finns det också risk för att inflammationen sprids. Varma och fuktiga miljöer kan också påverka och orsaka så kallad "Mallorca-akne".

Här kan du läsa mer om hur andra faktorer, som mat, smink och stress, påverkar akne.

Hur blir jag av med finnar och akne?

Beroende på vilken typ av akne du har finns det olika behandlingsvägar.

Hudvård – Använd snäll och skonsam hudvård som över tid stärker hudens viktiga skyddsbarriär. Undvik för aktiva produkter, som starka rengöringar eller överdriven exfoliering. Fokusera på att rengöra, behandla och återfukta huden.

Ingredienser som stöttar aknebenägen hud och hjälper till att förebygga finnar är bland annat:

  • Salicylsyra – BHA-syra som löser upp "pluggar" i porerna och verkar antiinflammatoriskt, vilket gör syran till en "must-have" för hud med tendens till akne och finnar. Salicylsyra tillsammans med flera lugnande ingredienser hittar du i Cloud Water. Salicylsyra är även effektiv mot envisa pormaskar.

  • Azelainsyra – Supersnäll syra som finns naturligt i sädesslag – och i vår hud! Azelainsyra motverkar tillväxten av oönskade bakterier, och ingår i flera läkemedel mot både akne och rosacea. Azelainsyra verkar även rodnadsdämpande och minskar hyperpigmentering och märken efter akneutbrott. 10% azelainsyra finns i vårt superlugnande serum Cloud Milk.

  • Niacinamid – Vitamin B3 (niacinamid) är en fantastisk multifunktionell ingrediens som jobbar på flera vanliga hudproblem, som akne, rodnad, förstorade porer och hyperpigmentering. Niacinamid stärker hudens barriär, ökar hudens elasticitet, balanserar hudens talgproduktion och gör att huden blir bättre på att hålla fast vid viktig fukt. 4% är den optimala halten för hud med akne eller finnar. Du hittar 4% niacinamid i Cloud Jelly, tillsammans med andra aknehämmande, barriärstärkande ingredienser.

  • Retinol/A-vitaminderivat – Redan på 50-talet började hudläkare förskriva A-vitamin för att behandla akne. A-vitaminets "hemlighet" är att det både reglerar talgkörtelns produktion av aknebildande sebum och ökar hudens cellförnyelse. I Moon Balm ingår en mycket snäll, icke-irriterande retinolmolekyl (0,1% Sodium Retinoyl Hyaluronate) som i en In vivo-studier synligt minskade förekomsten av akne i testgruppen, och minskade talg med 36%.

  • Hydrokolloid – Materialteknologin hydrokolloid kommer från sårvårdens värld. Hydrokolloid är ett material som absorberar överskottsvätska från sår – och finnar – vilket hjälper huden att snabbare läka, samtidigt son hydroklloid skapar en fysisk barriär mot oönskade bakterier och kläm. Common Clouds finnplåster Cloud Patch och Moon Patch är tillverkade i Korea av specialister inom just sårvård och hydrokolloid.

När ska jag söka hudläkare för min akne?

Om du har svår eller ärrbildande akne, har en historia av akne i familjen, mår psykiskt dåligt av din akne eller har provat andra metoder utan framgång så bör du konsultera hudläkare.
Prata med din vårdcentral om att få en remiss till en specialiserad hudläkare.

Varför får jag mer akne under sommaren?

Acne Awareness Month är passande nog under sommaren när många upplever fler utbrott. Läs mitt blogginlägg ”Så förebygger du sommarfinnarna” för att få mer insikter och förståelse för hur du kan förebygga och behandla din hud från utbrott!

LÄS MER OM AKNE OCH FINNAR:

Varför får jag akne och finnar? Common Clouds hudläkare Dr Anahita Ghorbani svarar på era vanligaste frågor!

Ärr efter akne? – Så behandlar du märken och ärr efter finnar!

Vanliga missarna du gör när du använder finnplåster – Så undviker du dem (och blir av med finnen snabbt!)

Får jag finnar av choklad? Orsakas finnar av smuts? Vanliga myter om finnar och akne!

Journal