Journal
Why do I get acne? Causes and types of acne – according to a Dermatologist

Varför får jag finnar och akne? Hudläkaren svarar!

Akne är en mycket vanlig hudsjukdom som drabbar miljontals människor över hela världen.

Trots att akne är så vanligt så finns det fortfarande många stigman och myter kring akne. Många studier visar att akne kan ha en mycket negativ effekt på självbilden och den psykiska hälsan.

Akne uppkommer ofta under tonåren men kan finnas kvar eller uppstå även i vuxen ålder, främst hos kvinnor. I den här artikeln förklarar våra konsulterande hudläkare Dr Anahita Ghorbani orsakerna bakom akne, vad akne är, vilka olika typer av akne som finns, och vilka behandlingsalternativ som finns.

Dr Anahita Ghorbani, hudläkare och rådgivare hos Common Clouds

VAD ÄR AKNE?

Akne är en komplex hudåkomma med mångfacetterade orsaker som spänner över genetik, hormoner, talgproduktion och externa utlösande faktorer som kost och stress.

Om du förstår de bakomliggande faktorerna till akne kan du fatta bättre beslut om din hudvårdsrutin och söka professionell hjälp om det behövs.

– Akne är en vanlig hudåkomma och drabbar de flesta människor någon gång. Akne syns som finnar, fet hud och ibland hud som är röd, varm eller smärtsam att röra vid, förklarar Dr Anahita Ghorbani.

Nästan alla med akne får utbrott i ansiktet, medan hälften av alla med akne får det på ryggen. Akne kan också förekomma på bröstet.

VARFÖR FÅR JAG AKNE?

– Vid akne börjar talgkörtlarna producera för mycket olja (sebum) som blandas med döda hudceller och orsakar en propp i öppningen av hårsäcken, våra porer. Detta ses som en vit eller svart pormask. Ökad aktivitet hos hudens bakterier orsakar inflammation och varbildning, vilket skapar finnar och cystor, förklarar Dr Anahita.

VILKA ORSAKER LIGGER BAKOM AKNE?

– Hormoner och genetik är de största orsakerna till akne. Hormonella förändringar i puberteten, under graviditet, under menstruationscykeln, vid användning av p-piller eller hormonrubbningar som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan utlösa akne i huden. Hormonerna stimulerar en överproduktion av talg i hudens körtlar, och tillsammans med en ansamling av döda hudceller på hudytan täpps porerna till.

– Den onormala oljeproduktionen ökar också aktiviteten hos en vanligtvis ofarlig hudbakterie som orsakar inflammation och varbildning. Akne har en stark genetisk orsak, så om dina föräldrar hade akne är det troligt att du också kommer att utveckla det.

- Andra orsaker till akne är medicinering, kontakt med feta oljor som täpper till huden eller friktion från åtsittande hjälmar eller kepsar. Stress orsakar inte akne, men forskning visar att stress kan förvärra akne, säger dr Anahita.

ÄR AKNE NORMALT?

– Akne är en av de vanligaste hudåkommorna i världen, och särskilt vanligt hos tonåringar och yngre vuxna. Cirka 85% av alla mellan 11 och 30 år lider av akne i någon utsträckning. Under tonåren är akne vanligare hos pojkar än hos flickor. I vuxen ålder är akne vanligare hos kvinnor än hos män. Men trots att akne är ofarligt och vanligt så är det viktigt att söka läkarhjälp i tid för att förhindra långvariga besvär och ärrbildning.

VARFÖR FÅR TONÅRINGAR FINNAR?

- Vår talgkörtlar är känsliga för hormonella förändringar. Under puberteten ökar de manliga könshormonerna (androgener - som faktiskt finns hos båda könen) och orsakar en ökning av storleken på hudens talgkörtlar. Talgkörtlarna börjar producera mer talg, vilket leder till förändringar som kan täppa till porerna. För de allra flesta blir problemen bättre efter puberteten.

ÄR AKNE OCH FINNAR SAMMA SAK?

– Akne är en hudsjukdom och finnar ses som ett symptom på akne. Som hudläkare letar vi efter flera olika typer av akneförändringar på huden, säger dr Anahita.

En sluten komedon är en tilltäppt por som buktar ut från huden. Om den har en öppning är det en pormask eller öppen komedon. Observera att det svarta i en pormask inte är smuts, utan oxiderade hudceller!

Det vi känner som en typisk finne är antingen en papel om det är en röd liten bula eller en pustel om den har en gul topp. Djupare, mer inflammerade och ibland smärtsamma akneförändringar kallas knölar eller cystor.

"Akne är en hudåkomma och finnar ses som ett symptom på akne."
- Dr Anahita Ghorbani, hudläkare

VILKA TYPER AV FINNAR FINNS DET?

Det finns flera olika typer av finnar, och man skiljer på icke-inflammerade och inflammerade finnar.

För att förstå de olika typerna av finnar bättre kan det vara bra att veta hur en finne uppstår:

  1. Talgkörtelns mynning (poren), täpps till av döda hudceller och talg  och det bildas en öppen eller stängd komedon (svart eller vit pormask).
  2. Talgkörtelns aknebakterier (p. acnes) börjar föröka sig. Samtidigt börjar talgkörteln producera mer talg.
  3. En inflammation uppstår i talgkörteln, och du får en finne.

Pormaskar/komedoner: Icke-inflammerade tilltäpptheter i porens mynning som ser ut som vita eller svarta "ploppar". En vanlig finne är ofta en ”whitehead” där talg och döda hudceller fastnat i poröppningen. En whitehead ser ut som en röd upphöjning med en vit ”topp”. Eftersom en tunn hinna hud ligger över öppningen kallas detta för en sluten komedon.

Om poröppningen är öppen – en så kallad öpped komedon – så oxiderar innehållet i poren när det kommer i kontakt med luftens syre och blir svart. En öppen komedon kallas ofta ”blackhead” för att den ser ut som en svart prick. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är smuts, utan oxiderat talg.

(HÄR kan du läsa mer om hur du behandlar pormaskar och blackheads!).

Papler: En papel är en fast, röd upphöjning under huden. En papel är det första tecknet på att en pormask är på väg att bli inflammerad.

Pustler: Pustler utvecklas från papler och är stora finnar fyllda av var. När kroppar skickar vita blodkroppar till det inflammerade området för att bekämpa inflammationen blir finnen vit eller gul. Innehållet i den vita bölden är en cocktail av vita blodkroppar, aknebakterier och talg.

Nodular akne och cystor: Djupa, ofta smärtsamma bölder eller knölar längre ner i  huden.

HUR VET JAG VILKEN TYP AV AKNE JAG HAR?

Beroende på vilken typ och hur mycket akne du har kategoriseras den i mild, måttlig eller svår akne.

  • MILD AKNE – Mestadels vita och svarta pormaskar, och endast ett fåtal papler och pustler.
  • MÅTTLIG AKNE - Mer vita och svarta pormaskar, med många papler och pustler.
  • SVÅR AKNE - Många stora, smärtsamma papler, pustler, knölar eller cystor och kanske ärrbildning.

Du bör alltid konsultera en hudläkare om ditt dagliga liv eller din mentala hälsa påverkas av akne eller om du börjar se ärrbildning.

NÄR KOMMER MIN AKNE ATT FÖRSVINNA?

- Bra fråga! De flesta människor får mindre akne efter 20-årsåldern, särskilt killar. Kvinnor har oftare vuxenakne, 12 procent har fortfarande akne vid 25 års ålder och 5 procent vid 45 års ålder.

NÄR BÖR JAG BOKA TID HOS LÄKARE?

- I allmänhet kan en allmänläkare hjälpa dig om du har lindrig akne. Om du inte ser några förbättringar efter några månader eller om din akne blir värre rekommenderar jag att du ber om en remiss till en hudläkare som är specialiserad på akne. Om du har måttlig eller svår akne, det villa säga många röda, smärtsamma och inflammerade finnar eller ärrbildning i huden, bör du genast uppsöka en hudläkare eftersom risken för ärrbildning kan öka om du väntar för länge.

LÄS MER!

Så blir du av med din finne snabbt! 

Bästa tipsen och behandlingarna för hud med akne och finnar

Bästa produkterna för finnar och oljig hud

Journal