Journal
Retinol – what is it and why you need it!

Allt du vill veta om retinol!

Retinol är mirakelingrediensen som hudläkare, hudterapeuter och skönhetsproffs älskar av en enkel anledning. Den funkar. I den här artikeln svarar vi på alla frågor du kan tänkas ha om retinol.

Ansiktskräm med retinol, hudkräm för akne, rosacea och känslig hy

Av Maria Ahlgren, medgrundare, mångårig skönhetsredaktör och Beauty Director på Common Clouds

 

Det finns INGEN hudvårdsingrediens som är så mytomspunnen men samtidigt så förankrad i vetenskapen som retinol. Rätt använd så är retinol en magisk ingrediens som verkar som ett flytande trollspö.

OBS! I den här artikeln kommer vi för enkelhetens skull tala om vitamin A-derivat som retinol, helt enkelt för att det är det mest kända i vitamin A-familjen. Tekniskt sett är retinol bara ett av många vitamin A-derivat som via kemiska processer omvandlas till biologiskt tillgängligt vitamin A (retinsyra) i huden. 

 

A-vitaminets släktträd är enormt (tänk på det som hudvårdsvärldens Kardashian-klan!), men det slutliga målet är alltid att A-vitaminderivatet omvandlas till retinsyra som  börjar instruerar huden att jobba! I Moon Balm använder vi en 0,1% av en molekyl som heter Sodium Retinoyl Hyaluronate, som kombinerar fuktgivande hyaluronsyra och retinsyra. Ett drömäktenskap enligt oss (och testerna som gjorts!).

VAD ÄR RETINOL?

Retinol är en av de mest studerade ingredienserna i hudvårdens och hudmedicinens värld.

I höga doser används A-vitamin som receptbelagd aknebehandling, och det var hos just aknepatienter som läkarna märkte att huden också blev slätare, fylligare och såg yngre ut. Hur var det möjligt??

Låt oss ta en kort historielektion! I slutet av 1950-talet började retinsyra (det sista omvandlingssteget innan vitamin A kan binda till huden - det är komplicerat!) få ett brett erkännande som aknebehandling. Men snart noterades det att patienternas hud inte bara klarnade upp. Den blev också mer fyllig och verkade åldras baklänges. Studier visade att vitamin A-derivat främjade flera hälsosamma hudfunktioner, som, cellomsättning och kollagenproduktion.

På 1980-talet började retinol i lägre doser användas i hudvård som kunde köpas över disk, utan recept.

VAD GÖR RETINOL?

När retinol omvandlas till retinsyra (den biotillgängliga formen av vitamin A/retinol) har det en mängd goda egenskaper, så som att: 

  • Stimulera kollagen och elastin, och öka cellförnyelsen vilket ger en slätare och jämnare hud. Det är därför du ofta ser retinol i produkter som marknadsförs mot mognare hud – retinol är en så kallad cellkommunicerande ingrediens som instruerar gamla hudceller att bete sig om unga, pigga hudceller på nytt! Tätare hud gör också att förstorade porer blir mindre framträdande.
  • Reparera skador i huden, t ex solskador som hyperpigmentering och kollagenförlust.
  • Reglera talgproduktionen i talgkörtlarna, vilket ger den fina effekten på akne, överdriven oljeproduktion och förstorade porer. Tillsammans med förmågan att öka cellförnyelsen var det denna funktion som gjorde A-vitamin känt som aknebehandling från början!
  • Minskar synligheten av mörka märken och hyperpigmentering efter blemmor. Hudtonen blir jämnare och klarare.
  • Plumpar huden! På sikt gör retinol huden fylligare och mer plumpad!
  • Retinolmolekylen som vi använder i Moon Balm har även en rodnadsdämpande effekt.

Vitamin A-derivat (som retinol och retinoider) är med andra ord en grupp riktiga superingredienser som verkar på flera hudtillstånd!

Men det finns en baksida. Vissa A-vitaminderivat irriterar till en början huden, och det är vanligt att bli torr, fnasig och kanske lite irriterad i början av retinolanvändning. Genom att välja retinolprodukter med A-vitaminderivat som inte behöver gå igenom flera omvandlingssteg – och som har en fuktgivande formulering som lägger sig som ett "duntäcke" runt retinolen – så kan irritation undvikas.

VARFÖR MÅSTE JAG VÄNJA IN RETINOL?

De flesta retinoler behöver vänjas in för att minska risken för torrhet och irritation – man brukar säga att två kvällar i veckan är lagom till en början innan man ökar till så mycket som daglig användning. Att bli torr och lite fnasig till en början är ett tecken på att cellförnyelsen dragit igång, och bör inte misstolkas som allergi eller överkänslighet – däremot kan det vara lite obekvämt.

Vissa retinolprodukter gör också huden mer solkänslig – men det är en myt att retinol inte kan användas på sommaren. Även i soliga länder är retinol en must-have för hudvårdsfans – och självklart används receptbelagd A-vitamin även på platser där solen alltid skiner (men daglig SPF är ett måste!). 

Retinolmolekylen (0,1% sodium retinoyl hyaluronate) i Moon Balm kombinerar hyalruonsyra och ester från retinsyra, och på så sätt är risken för torrhet och irritation minimal. Moon Balm är en perfekt nybörjarretinol, samtidigt som den ger retinolveteraner den effekt du önskar från sin retinolprodukt.

I tester har soidum retinoyl hyaluronate inte visat tecken på irritation vid daglig användning, men är du helt ny till aktiv hudvård eller retinol så kan du till en början använda Moon Balm varannan kväll. Som alltid med hudvård måste man lyssna in sin egen hud.

ÄR RETINOL BRA MOT AKNE?

JA JA JA och JA! A-vitamin är den gyllene standarden för behandling av akne sedan 1950-talet (!). Vitamin A är den aktiva komponenten i både aknekrämer och tabletter (som Isotretinoin). Men eftersom höga doser kan medföra flera biverkningar är halterna i receptfria, kosmetiska produkter mycket lägre (0,3% retinolekvivalent är maxgränsen i Europeiska unionen för ansiktsprodukter).

A-vitamin används också ofta för att behandla tonårsakne, så till skillnad från vad många tror är retinol också lämpligt för ung hud. Det finns ingen undre åldersgräns för retinmol, utan man tittar på hudens tillstånd. Men när man använder retinol på tonårshud är det viktigt att den retinolmolekyl som används är kliniskt testad och inte ökar solkänsligheten, eftersom många tonåringar ännu inte har för vana att använda solskyddsmedel dagligen.

I Moon Balm använder vi kliniskt testat Sodium Retinoyl Hyaluronate, som är ett bra alternativ för ung hud eftersom den inte irriterar eller inte ökar risken för att bränna sig i solen (även om vi alltid rekommenderar daglig SPF för alla!).

I en in vivo-studie där Sodium Retinoyl Hyaluronate testades på aknebenägen hud under var huden synbart klarare efter 6 veckor (sebum minskade med 36% och porstorleken med 25%).

ÄR MOON BALM EN RETINOLKRÄM?

Ja och nej. Moon Balm innehåller en ny molekyl som kombinerar hyaluronsyra med retinsyra (den aktiva, biotillgängliga formen av retinol som binder till A-vitaminreceptorer i huden). Det är kärleksbarnet mellan två av våra absoluta favoritingredienser - återfuktande hyaluronsyra och retinol! Molekylstrukturen levererar både hyaluronsyra och reinsyra djupt ner i hudlagren, där retinsyran kan börja arbeta utan att skapa irritation på vägen.

Den är också mycket effektiv – retinsyra är upp till 20 gånger mer effektiv än retinol – så det behövs bara en mycket låg dos för att få de resultat vi vill ha (vi använder 0,1% Sodium Retinoyl Hyaluronate). Även detta bidrar till den minimala risken för hudirritation. Faktum är att i tester visade ingen (!) av testpersonerna några negativa effekter.

Hyaluronsyran i molekylen, tillsammans med återfuktande och fuktgivande ingredienser i formulan som glycerin, squalane och sheasmör, gör Moon Balm till en icke-torkande retinolkräm som även passar känslig och torr hud.

Men om du är en retinolveteran kan vi också lova att du kommer att älska Moon Balm. Det är en demokratisk retinolkräm som älskar alla!

KAN JAG ANVÄNDA RETNOL VARJE DAG?

Traditionella retinoler måste introduceras långsamt i huden. Eftersom de verkar på cellnivå och ökar cellomsättningen är det vanligt att man upplever torrhet och till och med irritation eller flagnad när man börjar använda retinol. Det är också ganska vanligt att uppleva en "rensning" ("purge") där finnar under ytan kommer upp till huden, och du får många utbrott på en gång. 

Rekommendationen när man börjar använda de flesta retinolprodukter är att börja 2 kvällar i veckan och öka gradvis för att "skola in" huden.  Det är som när du börjar träna på gym - du måste börja långsamt innan du går in i dagliga träningspass med de tyngsta vikterna.

Den retinolmolekyl som används i Moon Balm har dock testats för daglig användning, och ingen irritation observerades hos någon av testpersonerna.

KAN JAG ANVÄNDA MOON BALM DAGLIGEN?

Med största sannolikhet ja. Retinolen som används i Moon Balm (Sodium Retinoyl Hyaluronate) har testats för daglig användning, och ingen irritation sågs till. Formulan är gjord för att vara snäll, lugnande och barriärstärkande, och potentiell torrhet motverkas av hyaluronsyran och flera andra fuktgivande och stärkande ingredienser. Det är som om retinolen (eller retinsyra för att vara teknisk) serveras insvept i ett mjukt duntäcke!

Men om du är en retinolnybörjare eller mycket känslig är det alltid en bra idé att introducera ALLA nya hudvårdsprodukter långsamt. Varje hud är unik och inom hudvård finns tyvärr inget definitiva facit som gäller för alla. Du måste lyssna på din hud och dess unika behov - och komma ihåg att huden skiftar med hormoner, stressnivåer, sjukdomar och livsstilsfaktorer.

Det kan bli en kort period av "utrensning" när du börjar använda Moon Balm och huden börja "jobba" (vilket vi ju vill att den ska göra!), och du kan uppleva en liten ökning av finnar. Detta är en normal reaktion när cellomsättningen ökar. Med tiden kommer retinolmolekylen i Moon Balm att stabilisera dina talgnivåer och minska sannolikheten för utbrott.

KAN JAG ANVÄNDA MOON BALM MED CLOUD WATER?

Om du har aknebenägen hud är retinol (vitamin A) och salicylsyra (BHA-syra) två ingredienser som du måste ha i din hudvårdsverktygslåda (tillsammans med azelainsyra)!

Cloud Water och Moon Balm är som gjorda för att balansera och lugna huden, rensa porer (Cloud Water) och förebygga nya utbrott. Om du är känslig eller nybörjare på aktiv hudvård föreslår vi dock att du använder dem i separata rutiner för att inte riskera att överstimulera huden. 

Till exempel kan du använda Moon Balm på kvällen och Cloud Water på morgonen, eller varannan dag (sk "skin cycling").Som alltid när det gäller hudvård är det "trial and error" som gäller och du måste hitta det som fungerar bäst för DIG.

KAN JAG ANVÄNDA MOON BALM DAG OCH NATT?

Det kan du, MEN retinolmolekyler är ofta känsliga för solen och blir mindre effektiva när de utsätts för UV-ljus. Du kan använda Moon Balm på morgonen för att få alla lugnande, återfuktande och barriärstärkande effekter av de andra ingredienserna (som centella, purslane, ceramider och squalane), men retinolmolekylen fungerar bäst på natten, under månen ;)

KAN TONÅRINGAR ANVÄNDA RETINOL?

Ja, tonåringar som har finnar eller akne kan använda retinol. Faktum är att A-vitaminkräm ofta skrivs ut av hudläkare för att behandla tonårsakne och finnar.

Det är dock viktigt att välja produkter som är särskilt formulerade för att motverka akne och som är tillräckligt skonsamma för att passa ung hud. Den retinolmolekyl som vi använder i Moon Balm (som kombinerar hyaluronsyra och retinsyra) är kliniskt testad för att minska talgproduktionen i talgkörtlarna. Moon Balm innehåller också flera lugnande, återfuktande och barriärstärkande ingredienser, vilket gör den till ett toppenval för aknebenägen och känslig hud.

Moon Balm ökar inte risken för brännskador i solen, men vi rekommenderar ändå att du använder SPF dagligen för att undvika långsiktiga solskador. Att skydda huden mot skadliga UV-strålar är avgörande för hudens långsiktiga hälsa. Lita på oss - ditt framtida jag kommer att tacka dig ;)

Före och efterbilder ansikte, användning av hudvårdsprodukter salicylsyra, azelainsyra och retinol

Vår Social Media Manager Dahlia efter användning av Cloud Water, Cloud Milk och Moon Balm i 6 veckor.

KAN JAG ANVÄNDA RETINOL NÄR JAG ÄR GRAVID?

Gravida kvinnor bör vara försiktiga med höga nivåer av vitamin A. De stora källorna till vitamin A är dock kost (i synnerhet lever) och kosttillskott, INTE hudvård.

Eftersom mycket höga nivåer av vitamin A kan påverka fostrets utveckling negativt, är akneläkemedel som Isotretinoin (Accutane/Roaccutane) eller Tretinoin strikt förbjudna för gravida kvinnor.

Nivåerna av aktivt vitamin A i kosmetika (alltså hudvårdsprodukter som inte är receptbelagda) är i allmänhet mycket låga (åtminstone i EU), och ansiktsprodukter används vanligtvis i små mängder (en ärtstor mängd) på ett litet hudområde (ansiktet), så det så kallade systemiska upptaget i kroppen är försvinnande lågt.

 Om du använde din favoritretinol fram tills du fick reda på att du är gravid finns det ingen anledning till panik, men rådgör med din läkare eller barnmorska om du är osäker. Vi kan inte tala för andra varumärkens produkter eftersom varje formula är unik, men du skulle behöva MÅNGA tuber Moon Balm dagligen för att komma i närheten av det övre rekommenderade intaget av vitamin A (säkerhetsnivåerna inkluderar alla källor, inklusive livsmedel och kosttillskott).

Men! Som mammor vet vi hur tankarna kan rusa iväg - särskilt klockan 03.00 när Google är din värsta vän och tankarna snurrar. För att undvika oro föreslår vi att pausar Moon Balm när du är gravid. Av naturliga skäl är produkten inte heller testad på gravida eller ammande kvinnor. Om du är gravid eller ammande, och letar efter ett säkert men effektivt alternativ att behandla utbrott och orolig hud är azelainsyra ditt bästa val.

Vårt serum Cloud Milk, som motverkar rodnad och hyperpigmentering och minskar risken för finnutbrott, innehåller 10 % azelainsyra och fungerar utmärkt på hormonell, turbulent hud.

Vi hoppas att den här artikeln besvarade några av dina frågor om retinol eller Moon Balm. Som du kan se är vi besatta av retinol och skulle aldrig kunna vara utan denna fantastiska ingrediens i våra hudvårdsrutiner!

Moon Balm en ansiktskräm med retinol, hyaluronsyra, centella och ceramider

LÄS MER OCH KÖP MOON BALM HÄR !

Har du fler frågor om retinol eller hur du använder Moon Balm? Mejla mig på maria@commonclouds.com eller till vår kundteam på hej@commonclouds.com <3

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV....

Allt du vill veta om hudens barriär – och hur du reparerar en skadad barriär!

Cloud Milk – Rodnadsdämpande serum med 10% azelainsyra

Får du finnar av din nya hudvårdsprodukt? Så vet du skillnaden mellan "skin purge" och akne!

Köp Common Clouds produkter för aknebenägen och känslig hud

Journal