Journal
How to prevent and treat blackheads and large pores – boy doing skincare routine for oily skin

Förstorade porer och pormaskar – så behandlar du dem!

Förstorade porer och svarta pormaskar (blackheads) är supervanligt. Det är en myt att vi kan trolla borta porerna – och det skulle vi inte vilja eftersom de har viktiga funktioner! - men med rätt hudvård kan du få porerna att se mindre ut, och bli av med envisa pormaskar.

Av Maria Ahlgren

Porer är små öppningar runt våra svettkörtlar och hårsäckar som hjälper vätskor, som olja (sebum) och svett, att färdas upp genom huden. Under porerna sitter talgkörtlarna, som ansvarar för att producera den olja (även kallat talg eller sebum) som håller vår hud smord, mjuk och behaglig. Utan våra porer och den olja som transporteras genom dem skulle huden snabbt bli torr och fnasig. Vårt sebum är rikt på hälsosamma fettsyror och ämnen som smörjer huden och håller vår hudbarriär frisk – det är när vi överproducerar talg och aknebakterier börjar "festa! på talg som fastnat i porerna som problemen börjar.

Utan porer skulle vi inte heller kunna perspirera och få ut vår svett, vilket skulle vara en MYCKET DÅLIG sak. Men det är en annan historia. Så porer är faktiskt ett av de många underverken i människans fysiologi. Så vi kan slå fast att alla har porer - att vara"porfri" är omöjligt. Men hur framträdande dina porer ser ut kan bero på faktorer som genetik, etnicitet, ålder och hudtyp.

Porer finns över hela kroppen, men störst och mest synliga porer är de i vår T-zon (panna, näsa och haka).

Låt oss titta närmare på vad som orsakar stora porer, varför du får pormaskar/blackheads och vad du kan göra för att få porerna att se mindre ut ­– och lämna pormaskarna i det förflutna!

Vad orsakar förstorade porer?

 • Hudens talgkörtlar producerar för mycket olja (sebum).
 • I poren blandas oljan med döda hudceller och eventuellt bakterier till en ”cocktail”.
 • Denna blandning bildar en "propp" i poren som fyller ut den och poren ser större ut.
 • Den instängda oljan kan leda till akneutbrott och pormaskar. Mer om det nedan!

Påverkar hudtypen hur porerna ser ut?

I allra högsta grad! Fet hud med hög talgproduktion har ofta större porer än torr hud med låg talgproduktion, av den enkla anledningen att talg fyller ut porerna. Många upplever sin hud som kombinerad, med torra kinder och fet t-zon. Generna avgör också om vi har små, nätta porer eller mer bombastiska varianter.

Varför får jag pormaskar? Är det smuts i porerna?

I dina porer finns en cocktail av talg, döda hudceller och i vissa fall aknebakterier. Pormaskar - som klassificeras som en mild, icke-inflammeradform av akne - uppstår när talg mixas med döda hudceller vid ytan av en öppen por. När talg kommer i kontakt med syret i luften oxiderar det och mörknar. Precis som ett äpple snabbt blir mörkare när du skär i det och det kommer i kontakt med luft! Så nej, det är INTE smuts, det är en kemisk reaktion.

Precis som vissa människor är mer benägna att få akne och finnar,är vissa av oss mer benägna att få pormaskar. Om du har fet hud är det mer sannolikt att du får pormaskar av den enkla anledningen att du har mer olja i porerna än personer med torr hud. Men det finns mycket du kan göra för att förebygga och behandla dina pormaskar. Det bästa du kan göra är att förhindra att överskottsolja fastnar i porerna och bildar en pormask från första början.

Bli av med dina pormaskar – DO’s and DON’Ts!

GÖR:

 • Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild ansiktsrengöringsgel som inte torkar ut huden. Detta är det första grundläggande steget för att få bort överflödig olja och produkter som kan täppa till huden.
 • Exfoliera huden med BHA-syra (salicylsyra) några gånger i veckan för att lösa upp döda hudceller och överflödigt talg i porerna. Salicylsyra är oljelöslig, vilket innebär att den tar sig igenom olja och löser upp proppar nere i porerna. Hur fantastiskt är inte det?
 • Om din hud är mycket oljig kan du använda vår skonsamma BHA-toner Cloud Water dagligen. Om du har områden med mycket pormaskar eller tilltäppta porer kan du punktbehandla det området med Cloud Water dagligen, och använda vattnet 2-3 gånger/vecka på resten av ansiktet där du inte är lika fet. Du applicerar alltid Cloud Water efter rengöring.
 • Retinol är mest känt för sin enastående förmåga att vrida tillbaka klockan genom att stimulera kollagen och få hudcellerna att bete sig som unga på nytt, men det är också en utmärkt ingrediens för fet, aknebenägenhud. Retinol reglerar talgproduktionen och minskar klibbigheten hos hudceller som täpper till porerna. Håll utkik här för att se om du hittar något nytt senare i höst ;)
 • Regelbundna besök hos en hudterapeut för djuprengöring avporerna är ett bra komplement om du har problem med pormaskar. Det är viktigt att alltid uppsöka en auktoriserad hudterapeut som har rätt utbildning.
 • Återfukta din hud – även om den är oljig! Hur frestande det än kan vara att torka ut huden, eller hur paradoxalt det än kan verka att lägga kräm på fet hud, så är återfuktning av huden avgörande för ALLA hudtyper. Annars kan din hud överkompensera genom att producera mer olja, vilket gör huden MER fet och mer benägen att få förstorade porer, finnar och pormaskar.
 • Om du har fet hud som lätt får finnar och pormaskar, undvik tunga krämer eller oljor som kan täppa till porerna. Använd i stället en lätt fuktkräm som Cloud Light Fluid. Den innehåller 4 % niacinamid, som reglerar talgproduktionen och uppmuntrar hudens inbyggda fuktfunktioner. Den dämpar också glans under hela dagen och ger huden en halvmatt, molnliknande finish. 
 • (Tips! Kolla in vår Clean & Calm Duo med våra dagliga basprodukter Cloud Wash ochCloud Light Fluid – köper du båda tillsammans så sparar du över 10%!

DON’T:

 • Försök ALDRIG att klämma på dina pormaskar. Låt alltid proffsen ta hand om så kallad extraktion. Du riskerar att trycka pormasken djupare in i huden,eller trigga en infektion som i värsta fall kan lämna ärr.
 • Håll dig borta från porestrips eftersom de kan vara aggressiva mot huden. Vi vet att de finns överallt på TikTok, men var kritisk om du inte känner till och litar på företaget bakom produkten, och vet att de har en djup kunskap om hudvård.
Person som håller fram Cloud Wash, en ansiktsrengöring som skonsamt rengör huden och har ingredienser som centella, niacinamide och ceramider

Fet hy förknippas med tonåren, så varför verkar mina porer bli större med åldern?

När vi är unga är huden proppfull av proteinerna kollagen och elastin, som ger huden fyllighet, spänst, fasthet och elasticitet. Redan i 25-årsåldern avtar kollagenbildningen och i mitten av 30-årsåldern börjar vi se de första linjerna. Kollagennedbrytningen påskyndas av dagliga hudsabotörer som UV-strålar, luftföroreningar och livsstilsfaktorer som rökning, solning eller för mycket socker.

När kollagen och elastin bryts ned förlorar huden sin elasticitet och blir slappare, som ett uttänjt gummiband. Huden runt poren är helt enkelt inte lika tajt, samtidigt som gravitationen drar huden nedåt. Det är alltså inte själva poren som blir större, utan huden runt poren som blir slappare

 Förstorade porer hos unga personer har en rund form, när v iåldras får poren en äggliknande, oval form.

Hur skapar jag en porförminskande hudvårdsrutin för fet eller kombinerad hud?

För hud med aktiv talgproduktion där överflödig olja fyller porerna är en trestegsraket med rengöring (undvik feta balmer), regelbunden kemisk exfoliering med fettlösande salicylsyra och rätt fuktkräm receptet för kristallklara porer. Du kan också lägga till en lermask då och då som absorberar överflödig olja och får porerna att synas mindre, men kom ihåg att dessa bara verkar temporärt. Din långsiktiga strategi för att förebygga problemen och bibehålla resultaten är daglig rengöring, exfoliering och fukt.

Om du vill minimera utseendet på dina porer och förebygga pormaskar ska du se till att inkludera dessa steg i din hudvårdsrutin:

 1. Daglig rengöring är viktigt för alla hudtyper för att ta bort överflödig olja, smink, solkräm och annat som kan täppa till eller irritera huden. Undvik tunga balms och välj en lättare rengöringsgel. Med vår ansiktsrengöring Cloud Wash behöver du ingen annan produkt för att dubbelrengöra, men upprepa rengöringen om du har mycket smink eller flera lager solkräm.
 2. Salicylsyra (BHA-syran som används i hudvårdsprodukter) är din huds - och dina porers! - bästa vän. Den löser upp bindningar mellan döda hudceller och överskottsolja, och stimulerar cellförnyelsen, vilket ger en jämnare och klarare hudyta. Använd Cloud Water minst 2-3 gånger/vecka, eller oftare om det gör din hud glad!
 3. Niacinamid (vitamin B3) gör underverk för porer, blemmoroch hudens struktur. Alla hudtyper behöver fukt, så försök aldrig att torka ut din hud. Vår fuktkräm Cloud Light Fluid är formulerad specifikt för fet, kombinerad och/eller aknebenögen hud. Den innehåller 4 % niacinamid och squalane för att balansera oljeproduktionen och hålla huden smidig och mjuk. De innehåller också en rejäl dos probiotisk Lactobaccillus Ferment för att hålla de goda bakterierna på huden glada och starka, så att din huds mikrobiom blir mindre inbjudande för aknebakterier. Huden VS aknebakterierna 1-0!

Kan jag få mina porer att försvinna?

Tiotusenkronorsfrågan! Nej. En porfri hud skulle inte kunna svettas, smörja sig eller reglera kroppstemperaturen. Älska dina porer, men tämj dem med en bra hudvårdsrutin.

HÄR hittar du alla Common Clouds produkter som hjälper dig att minska förstorade porer och pormaskar!

Journal