Journal
How to minimise post-acne scars

Guide: Behandla ärr och märken efter finnar

Som om det inte vore jobbigt nog med pågående akneutbrott, så kan det vara lika - eller ännu mer - utmanande att hantera efterdyningarna.

Långt efter att en finne har försvunnit kan den lämna efter sig ett litet minne i form av ett så kallat post-inflammatoriskt rött, rosa eller mörkt märke, eller djupare ärr.

Lyckligtvis finns det en hel uppsjö av ingredienser, hudvårdsprodukter och behandlingar som kan minska även de mest envisa märken.

I den här artikeln går vi igenom olika typer av post-inflammatoriska ärr, och hur du behandlar dem.

Av Maria Ahlgren, medgrundare och Beauty Director

VAD FINNS DET FÖR OLIKA TYPER AV ÄRR EFTER AKNE?

De minnen som våra utbrott lämnar efter sig kan se ut på många olika sätt. 

Att förstå vilken typ av ärr du har, så som post-inflammatoriskt erythem (PIE) eller post-inflammatorisk hyperpigmentering (PIH) är viktigt för att veta hur man ska behandla dem. Låt oss gå igenom dem!

POST-INFLAMMATORISK ERYTEM (PIE) - Röda märken

Hur ser de ut? PIE är röda, rosa eller lila platta märken som lämnas kvar på huden efter inflammerade finnar. Till skillnad från vissa andra typer av ärrbildning innebär PIE inga förändringar i pigmentet. Post-inflammatoriskt erytem är vanligast i ljusare hudtoner.

Varför får jag dem? Rodnaden är ett resultat av vidgade blodkärl i det drabbade området, nära hudytan. När blodkärl blir skadade på grund av inflammation eller yttre skada så ökar blodflödet för att läka skadade blodkärlet, och röda eller rosa märken kan då bildas i huden.

Hur behandlar jag röda märken efter finnar? Det första, avgörande steget är att undvika att peta på dina finnar. Att klämma eller peta på finnarna förvärrar inflammationen och ökar risken för ärrbildning. Använd finnplåster på aktiva utbrott för att låta huden läka i lugn och ro, och för att skydda huden från klämmande, vilket förebygger att ärr uppstår från första början. Win-win!

Hur lång tid tar det att bli av med röda märken efter finnar? Med rätt hudvård och behandling så brukar de flesta se märkbar skillnad i huden redan efter någon månad, men man måste ha lite is i magen innan märkena är helt försvunna.

person som håller i Cloud Milk, ett serum med azelainsyra som lindrar akne och hyperpigmenteringar

GUIDE: HITTA RÄTT HUDVÅRD FÖR RÖDA MÄRKEN EFTER FINNAR

För att minska synligheten av röda märken ska du leta efter rodnadsreducerande, reparerande och antiinflammatoriska ingredienser. Självklart hittar du flera av dessa ingredienser i Common Clouds produkter!

CENTELLA - Vi älskar centella för att det både dämpar rodnad och hjälper huden till återhämtning (centella har använts inom traditionell, österländsk medicin för sårläkning), men visste du att centella också bidrar till att stärka kapillärmiljön? På Common Clouds älskar vi centella och inkluderar det i de flesta av våra hudvårdsprodukter!

 I Moon Balm hittar du centella tillsammans med rdonadsdämpande superstjärnor som purslane, guaiazulene  och en mycket mild retinol som är kliniskt bevisad att minska erytem. Även Cloud Water och Cloud Milk innehåller aktiva halter av centella.

Hitta centella i: Cloud Water Gentle Exfoliating BHA Toner, Cloud Milk Soothing Redness-Relief Serum och Moon Balm Deeply Hydrating Moisturiser

AZELAIC ACID - Azelainsyra har hudvårdsvärldens svarta bälte i att dämpa rodnad, hyperpigmentering och märken efter blemmor - både PIE och PIH! Azelainsyra – som finns naturligt i flera sädesslag – hjälper också till att öka cellförnyelsen, så att huden ser synbart jämnare ut i både textur och ton. Den är också effektiv när det gäller att förebygga nya utbrott, så att du minimerar risken för postinflammatoriska märken redan från början.

Vårt serum Cloud Milk kombinerar 10 % azelainsyra med 2 % centellaextrakt, vilket gör den till en magisk liten produkt för alla som vill sudda ut minnen av oönskade finnar. Använd serumet en eller två gånger dagligen efter rengöring och Cloud Water (om du använder), innan du smörjer in dig med fuktkräm.

Hitta azelainsyra i: Cloud Milk Soothing Redness-Relief Serum

BHA (SALICYLSYRA) - Alla exfolierande syror ökar cellförnyelsen, vilket ger en jämnare hudton och struktur. Salicylsyra är dessutom också naturligt antiinflammatorisk och oljelöslig, vilket gör den idealisk för hud som lätt får finnar. Hud med tendens till akne har typiskt både högre oljeproduktion och "klibbigare" talg som tillsammans med döda hudceller bildar proppar i porerna, så exfoliering är A och O för att "avproppa" porerna och motverka att finnar bildas. Cloud Water innehåller både 2% salicylsyra, som varsamt exfolierarr och förebygger nya utbrott, och extrakt från centella, grönt te och lakrits somlugnar rodnad och bidrar till en klarare, jämnare hudton.

Hitta BHA-syra i: Cloud Water Gentle Exfoliating BHA Toner. Använd Cloud Water ca 3 gånger per vecka, eller oftare om din hud tål det.

NIACINAMID - Niacinamid är en multitaskande trollkonstnär med en magisk förmåga att göra nästan vad som helst - från att balansera talgproduktionen i aknebenägen och stimulera kollagen till att stärka barriärfunktionen och dämpa rodnad. Den passar alla hudtyper och alla rutiner. 

Du hittar niacinamid i: Cloud Light Fluid Daily Mattifying Face Cream (samt i Cloud Wash, men den ligger på huden så kort tid att effekten inte blir lika stor).

RETINOL - A-vitaminderivat, som det vi använder i Moon Balm, snabbar upp cellomsättningen, vilket innebär att gamla hudceller ersätts med friska, nya hudcellsbebisar. Retinolmolekylen i Moon Balm är också kliniskt bevisad att minska sebumproduktionen, vilket bidrar till minskad risk för nya utbrott. Den minskar även erytem, rodnad

Hitta retinol i: Moon Balm

BEHANDLINGAR FÖR ATT MINSKA POST-INFLAMMATORISKA MÄRKEN:

För att påskynda läkningsprocessen och minska synliga blodkärl älskar vi IPL-behandlingar eller laser. Även microneedling, som Dermapen, kan göra stor skillnad. Kom ihåg att alltid vända dig till en SHR-auktoriserad hudterapeut.

HUDVÅRDSRUTIN FÖR HUD MED RÖDA MÄRKEN EFTER FINNAR:
 1. Rengör 1-2 gånger dagligen med Cloud Wash
 2. 3-5 gånger/vecka, exfoliera med Cloud Water
 3. Använd Cloud Milk serum med azelainsyra morgon och kväll.
 4. Följ upp med Moon Balm (om du har kombinerad till torr hy) eller Cloud Light Fluid (om du har fet hy).
 5. Använd alltid SPF dagtid, även när du tror att du inte behöver ;)
 6. Använd finnplåster på aktiva finnar för att undvika att klämma och pilla.
Azelainsyra serum som appliceras på hy för att minimera akne och post-inflammatoriska hyperpigmenteringar

POST-INFLAMMATORISK HYPERPIGMENTERING (PIH) - Bruna eller mörka märken

Hur ser de ut? PIH är mörka eller bruna märken efter inflammerade akneutbrott. De kan variera i intensitet, från ljusbrunt till mycket mörkbruna, beroende på faktorer som hudton och hur allvarlig inflammationen är. Post-inflammatorisk hyperpigmentering är vanligast hos personer med mörkare, melainrik hud.

Varför får jag bruna märken efter finnar? När huden är skadad eller inflammerad överproducerar huden melanin, det pigment som ger huden dess färg, och det bildas en så kallad hyperpigmentering. Även solskador yttrar sig som hyperpigmentering, och är vanligt hos alla hudtoner. Därför är solskydd ditt bästa försvar mot alla typer av hyperpigmentering.

Hur behandlar jag post-inflammatorisk hyperpigmentering? Återigen är det viktigt att inte klämma på dina finnar. Att peta på finnarna kan förvärra inflammationen och öka risken för hyperpigmentering. Använd våra finnplåster Cloud Patch eller Moon Patch på dina aktiva utbrott för att låta huden läka i fred. 

Hud lång tid tar det att bli av med mörka märken efter finnar? Hyperpigmenteringar kan vara envisa, men redan efter 1-2 månader kommer du sannolikt att se skillnad i spegeln.

Om du är benägen att få PIH är daglig solkräm (minst SPF30) ett måste! 

GUIDE: HITTA RÄTT HUDVÅRD FÖR MÄRKEN EFTER FINNAR

För att minska synligheten av PIH ska du leta efter melaninhämmande, reparerande och antiinflammatoriska ingredienser.

BHA (SALICYLIC ACID) - Alla exfolierande syror ökar cellomsättningen, vilket ger en jämnare hudton när gamla hudceller ersätts av nya. Salicylsyra är också naturligt antiinflammatorisk, vilket gör den idealisk för hud med tendens till blemmor. Cloud Water innehåller både 2% salicylsyra och lakritsextrakt, som har en uppklarnande effekt på hudtonen.

Hitta BHA i: Cloud Water Gentle Exfoliating BHA Toner.  Använd Cloud Water minst 3 gånger per vecka, eller oftare om din hud tål det.

AZELAIC ACID - Azelainsyra är ett måste för att dämpa rodnad, hyperpigmentering och märken efter blemmor - både PIE och PIH! Azelainsyra hjälper också till att öka cellförnyelsen, så att huden ser synbart jämnare ut i både textur och ton. Den är också effektiv när det gäller att förebygga nya utbrott, så att du minimerar risken för postinflammatoriska märken redan från början.

Hitta azelainsyra i: Cloud Milk Soothing Redness-Relief Serum. Använd en eller två gånger dagligen efter rengöring och Cloud Water (om du använder), under fuktkräm.

RETINOL - A-vitaminderivat, som det vi använder i Moon Balm, snabbar upp cellomsättningen, vilket innebär att gamla, hyperpigmenterade hudceller ersätts med friska, nya hudcellsbebisar. Retinolmolekylen i Moon Balm är också kliniskt bevisad att minska sebumproduktionen, vilket bidrar till minskad risk för nya utbrott.

 Hitta retinol (sodium retinoyl hyaluronate) i: Moon Balm

NIACINAMIDE - I studier har niacinamide visat melaninhämmande egenskaper, vilket gör det till ett måste i hudvårdsrutinen för hud som är benägen att få breakouts, rodnad och hyperpigmentering. I Cloud Light Fluid hittar du 4 % niacinamid – den optimala halten i produkter för aknebenägen hud.

Hitta niacinamide i: Cloud Light Fluid Daily Mattifying Face Cream

ANDRA INGREDIENSER SOM ÄR TOPPEN PÅ POST-INFLAMMATORISK HYPERPIGMENTERING: Tranexamsyra, C-vitamin, arbutin och mandelsyra är välbeprövade på all slags hyperpigmentering.

BEHANDLINGAR - Professionella hudterapeuter kan hjälpa dig med en behandlingsplan med verktyg som laser eller kemisk peeling. Men i fel händer kan vissa behandlingar förvärra hyperpigmenteringen, särskilt i melaninrik hud, så gör alltid din research. Gå alltid till en hudterapeut som är akutoriserad via SHR (Svenska Hudterapeuters Riksförbund).

HUDVÅRDSRUTIN FÖR DIG MED PIH

 1. Rengör 1-2 gånger dagligen med Cloud Wash
 2. 3-5 gånger/vecka, exfoliera med Cloud Water
 3. Använd Cloud Milk Serum morgon och kväll.
 4. Följ upp med Moon Balm (om du har kombinerad till torr hy) eller Cloud Light Fluid (om du har fet hy).
 5. Använd alltid SPF dagtid, även när du tror att du inte behöver ;)
 6. Poppa inte finnarna – använd istället ett finnplåster som hjälper dem inflammerade finnen att läka ut och skyddar mot kläm som kan trigga inflammation.

  HAR DU SVÅR/DJUP ÄRRBILDNING?

  Djup, cystisk akne kan skada hudvävnaden och kollagenet när huden läker. Djupa eller upphöjda ärr bör bedömas av en hudläkare eller, i mildare fall, hudterapeut. Det finns flera behandlingsalternativ, som kemisk peeling, laser, microneedling eller till och med fillers-behandlingar, men det är viktigt att göra upp en individuell behandlingsplan tillsammans med en professionell hudterapeut.

  Om du har en familjehistoria med svår akne eller ärrbildning är det viktigt att söka professionell rådgivning även i de tidigare stadierna av akne för att förhindra svårbehandlade ärr!

  Förhoppningsvis kan dessa tips hjälpa dig att snabbare få bukt med gamla minnen av finnarna vi helst vill glömma ;)

  KÖP HUDVÅRDSPRODUKTER FÖR POST-INFLAMMATORISKA MÄRKEN!

  DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV:

  GUIDE: SÅ MINSKAR DU FÖRSTORADE PORER OCH PORMASKAR

  HUDVÅRD FÖR BARN OCH TONÅRINGAR – VAD ÄR EGENTLIGEN OKEJ?

  VARFÖR FÅR TONÅRINGAR AKNE? ALLT DU VILL VETA OM UNG HUD

  Journal