Journal
Does chocolate cause acne? Får jag finnar av choklad?

FÅR JAG FINNAR AV CHOKLAD? sanningar och myter om akne

Får jag finnar av choklad eller mjölk? Ger mitt smink mig finnar? Vår hudläkare Dr Anahita Ghorbani reder ut fakta och myter.

Choklad orsakar akne - sant eller falskt?

FALSKT
Enstaka studier har kopplat vissa livsmedel till akne, men kopplingen är fortfarande oklar och för kontroversiell för att tas för absolut sanning. Man har sett att livsmedel med högt glykemiskt index, som raffinerat socker, kan bidra till akne eftersom det orsakar en ökning av blodsockret som kan leda till inflammation.

☁️

Mjölk orsakar akne - sant eller falskt?

Kanske
Komjölk har kopplats till ökad akne i några studier, men det är fortfarande oklart varför och det behövs mer forskning för att veta säkert. En teori är att vissa av hormonerna i mjölk orsakar inflammation i kroppen som leder till akne.

☁️

Smink orsakar finnar - sant eller falskt?

SANT
Smink är dock sällan huvudorsaken till akneutbrott. Men smink som innehåller olja kan öka hudens fetthalt och förvärra akne. Därför är det viktigt att alltid tvätta bort smink innan du går och lägger dig.

☁️

Smutsiga örngott orsakar akne - sant eller falskt?

TRUE
Hormoner och genetik är grundorsakerna bakom akne, men akne kan triggas av att material eller föremål rör vid huden, så kallad mekanisk akne. När ditt örngott inte tvättas eller byts ut regelbundet förs smuts och olja från din hud och hår tillbaka från kudden till din hud, och kan täppa till porerna, vilket orsakar finnar.

☁️

Orsakar otvättade makeupborstar finnar?

SANT
Precis som smutsiga örngott aldrig är huvudorsaken till akne, är inte heller smutsiga sminkverktyg huvudorsaken till akne. Men om du har en tendens till akne bör du se till att allt som rör vid din hud inte förvärrar den genom att överföra oljor och bakterier.

☁️

Att vistas i solen läker akne - sant eller falskt?

FALSKT
Solljus kan antingen förbättra eller förvärra akne, men det finns inga avgörande bevis för att långvarig exponering för solljus eller användning av solarier (!) kan förbättra akne. Viktigast av allt är att ultraviolett exponering åldrar huden och kan orsaka hudcancer, därför bör det aldrig användas som behandling av akne. Dessutom kan pigmentfläckar efter akne bli mer framträdande och ta längre tid att blekna om du utsätter huden för solen utan skydd.

☁️

Videos om akne och myter hittar du på våra sociala medier!

Common Clouds på Instagram och TikTok

Journal