Journal
Pimple treatments: how to help your skin feel it’s best

Aknebenägen hud: enkla vanor för en välmående hud

En välmående, strålande hud står på de flestas önskelista. Men finnar och pormaskar dyker ofta upp när vi minst önskar dem – inför en viktig händelse eller under puberteten, vilket kan ha en negativ effekt på en ung persons självbild.

I den här artikeln går vi igenom orsakerna till finnar och olika, effektiva behandlingsalternativ. Vi kommer också att ge dig tips om hur du kan stötta din hud genom en balanserad kost, tillräcklig sömn, stresshantering och rätt hudvård.


Varför får man finnar?


Hormoner och gener

En av de främsta orsakerna till akne och finnar är hormoner. Under puberteten frisätts många hormoner som stimulerar talgkörtlarna i huden. Detta leder till att mer talg produceras, vilket i sin tur leder till tilltäppta porer och finnar. Genetisk predisposition kan också spela en roll: Om dina föräldrar led av akne eller finnar när de var unga är det mer sannolikt att du också drabbas.


Stress och kost

Stress och kost kan ha en inverkan på finnar och akne, även om det aldrig är den bakomliggande orsaken. En balanserad kost och en hälsosam livsstil kan bidra till att förbättra hudens hälsa, vilket speglas i en klarare, mer balanserad hud. Se till att du får tillräckligt med sömn och ta regelbundna avkopplingspauser för att ge din kropp vila. Vi kommer kika närmare på detta längre ner!


Så behandlar du dina finnar – olika alternativ


Det finns många olika sätt för att behandla aknebenägen hud – från enkla vanor och hudvård som du kan göra hemma, till salongsbehandlingar, receptfria läkemedel och slutligen receptbelagda aknemediciner. Vi visar dig några av de mest effektiva alternativen här.


Daglig ansiktsrengöring och återfuktning

Grundlig och regelbunden rengöring av huden är avgörande för att förebygga finnar. Rengjord hud är också en förutsättning för att din hud ska kunna ta upp efterföljande hudvård.


På morgonen och kvällen bör du rengöra ansiktet med en mild rengöringsgel för att avlägsna smuts, talg och rester av solskydd och smink som kan täppa till porerna. Common Clouds ansiktsrengöring Cloud Wash tar effektivt bort orenheter på huden, samtidigt som den lugnar och stärker din hud med bland annat niacinmaid och ceramider. Den passar alla hudtyper, inklusive aknebenägen och känslig hud.


Efter rengöring är det viktigt att återfukta huden med en fuktkräm som är gjord för det hudtillstånd du vill få bukt på. Välj en oljefri fuktkräm om dina porer lätt täpps till.


Common Clouds har en fuktkräm specifikt utvecklad för en oljig, aknebenägen hud: Cloud Light Fluid Daily Mattifying Face Cream. Denna lätta fuktkräm innehåller bland annat 4 % niacinamid som stärker hudens barriär, verkar utjämnande, minskar synligheten av förstorade porer och balanserar hudens oljeproduktion. Krämen kontrollerar också oönskad glans under dagen.

I kombination med en mild ansiktsrengöring ger denna fuktkräm din aknebenägda hud bättre förutsättningar att hålla sig hälsosam, klar och mindre utbrottsbenägen.


Regelbunden exfoliering med BHA-syra

För dig som är aknebenägen och lätt får finnar så är exfoliering är ett viktigt steg i din hudvårdsrutin för att avlägsna döda hudceller och rensa porerna. Men det är viktigt att använda skonsamma produkter som inte är för aggressiva mot huden, och inte exfoliera för ofta.För aknebenägen och känslig hud är BHA-syra i form av salicylsyra det bästa valet för att förebygga och minska synligheten av finnar och förstorade porer.

Common Clouds har skapat en fantastisk produkt som är gjord för att uppfylla just dessa behov: Cloud Water Gentle Exfoliating BHA Toner. Denna resultatdrivna leave-on-peeling innehåller 2% BHA (salicylsyra) och är speciellt framtagen för aknebenägen oljig, känslig och stressad hud. Den är också en idealisk produkt om du har problem med förstorade porer eller ojämn hudstruktur.


Tonern är också berikad med en ultrafuktgivande cocktail av naturligt antiinflammatorisk Centella Asiatica, grönt te, hyaluronsyra och lakrits som hjälper till att minska rodnad, stärka hudbarriären och jämna ut hudtonen. Salicylsyra förebygger också nya utbrott.


Tillsammans med en balanserad hudvårdsrutin, inklusive mild rengöring och återfuktning, kan denna BHA-toner hjälpa till att minska uppkomsten av finnar och hjälpa dig på vägen mot en klarare hy.


Medicinska behandlingar

I svårare fall, till exempel om din akne orsakar ärr, gör ont eller påverkar ditt psykiska välbefinnande, kan det vara klokt att överväga medicinska läkemedelsbehandlingar. I detta fall bör du konsultera en hudläkare som kan rekommendera lämpliga preparat. Det kan handla om salvor eller krämer som innehåller bensoylperoxid, retinoider, antibiotika som är särskilt inriktade på finnar, eller Isotretinoin. En hudläkare hjälper dig att hitta vad som är rätt för dig. På apotek finns även receptfria läkemedel som du kan prova efter att ha konsulterat hudläkare.

Salongsbehandlingar för aknebenägen hud
Auktoriserade hudterapeuter kan erbjuda avancerade behandlingar som hjälper just ditt hudtillstånd. Kemisk peeling, laserbehandlingar, Dermapen och IPL är bara några av behandlingarna som kan ge fin effekt på aknebenägen hud eller ärr som uppstått efter akne. Det är viktigt att alltid gå till en hudterapeut som är auktoriserad av SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksförbund). Då vet du att hudterapeuten har rätt utbildning och kompetens.


Finnplåster


Finnplåsterär ett innovativt och effektivt sätt att ta hand om dina finnar. Common Clouds finnplåster Cloud Patch och Moon Patch är tillverkade av vegansk hydrokolloid och är så tunna att de nästan är osynliga. Du kan till och med bära dem dagtid, eller applicera inför natten. Hur bra är inte det?


Hur fungerar Cloud Patch finnplåster?

Hydrokolloiden i Common Clouds finnplåster absorberar överskottsvätska och var från finnen, och skapar en fuktig miljö som hjälper till att påskynda läkningsprocessen. Samtidigt skyddar plåstret det drabbade området från bakterier och smuts, så att inflammationen inte förvärras. Din hud skyddas också från klämmande fingrar, som kan orsaka ärrbildning.


Lugnande effekt av Centella Asiatica

Cloud Patch och Moon Patch innehåller Centella Asiatica (även kallad Cica), en medicinalväxt som är känd för sina lugnande och antiinflammatoriska egenskaper. Centella gör att rodnaden minskar och huden lugnas, vilket hjälper finnen att läka snabbare.


Så applicerar du finnplåster

Att applicera finnplåster är hur enkelt som helst: du rengör huden noggrant, torkar och fäster sedan plåstret direkt på finnen. Låt plåstret minst 6 timmar eller över natten och ta sedan försiktigt bort det. Du kommer troligen att se att finnen är mindre och ser mindre inflammerad ut. Här kan du läsa mer om hur du använder finnplåster!


Kostråd för en strålande hud


Vad du äter spelar en viktig roll för din hudhälsa. En balanserad och näringsrik kost kan hjälpa din hud att må bättre och, på sikt, se klarare och mer hälsosam ut. Det vi äter stärker nämligen viktiga processer i huden som reparationsförmåga, återfuktning och skydd mot yttre stress som kan skada huden på sikt. Här några kostråd som kan hjälpa dig att att få en hud som skimrar av välmående!


 • 1. Drick mycket vatten
  Vatten hjälper till att rensa ut slagg från kroppen och återfukta huden. Se till att dricka åtminstone 2 liter vatten dagligen för att hålla din hud återfuktad och frisk.

 • 2. Ät frukt och grönsaker
  Frukt och grönsaker är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter som är viktiga för en frisk hud. Särskilt vitaminerna A, C och E bidrar till hudens förnyelse och skyddar mot fria radikaler. Se till att äta minst fem portioner frukt och grönsaker i olika färger dagligen för att absorbera alla viktiga näringsämnen.

 • 3. Satsa på hälsosamma fetter
  Nyttiga fetter, som de som finns i avokado, nötter, frön och fet fisk, är viktiga för vår huds hälsa. De hjälper till att stärka hudbarriären och minska inflammation. Se till att regelbundet få i dig hälsosamma fetter i kosten, och du kommer sannolikt märka stor skillnad i hudens mående. Hudens favoritfettsyra är Omega 3, som finns fet fisk (som lax) och valnötter.

  4. Minska mängden socker och snabba kolhydrater
  Socker och raffinerade (snabba) kolhydrater kan trigga inflammation i kroppen, vilket kan leda till ökad uppkomst av finnar. Försök att minska din konsumtion av sockerrika livsmedel, och fokusera istället på fullkorn, baljväxter och grönsaker. Vi vet att det kan vara svårt, men försök. Din hud kommer att tacka dig.

 • 5. Se över ditt mjölkintag
  Flera studier har visat på ett troligt samband mellan komjölk och akne. Särskilt lättprodukter, som lättmjölk, verkar trigga akne. Studier har också visat på samband mellan vassleprotein och finnar. Om du lider av dina finnar kan det vara värt att under några veckor utesluta mjölk ur kosten, och se om du får någon effekt.

 • 6. Öka mängden probiotiska livsmedel
  Probiotiska livsmedel som yoghurt (ej lättvarianter), kefir, kombucha och kimchi innehåller nyttiga bakterier som gynnar vår tarmhälsa. En frisk tarm kan ha en positiv effekt på hudens utseende genom att stärka kroppens immunförsvar och barriär. Se till att regelbundet putta in probiotiska livsmedel i din kost, eller ta ett probiotikatillskott varje dag.

 • 6. Ät tillräckligt med protein
  Protein är viktigt för bildandet av kollagen, som håller vår hud fast och elastisk. Se till att få i dig tillräckligt med proteinkällor som fisk, kyckling, baljväxter, nötter eller mejeriprodukter varje dag.

 • 7. Konsumera livsmedel med högt zinkinnehåll
  Zink är ett essentiellt spårämne som är viktigt för sårläkning, immunsystemet och hormonreglering. Zinkbrist kan ha en negativ effekt på hudproblem som finnar och akne. Livsmedel som är rika på zink är kött, fisk, skaldjur, nötter, frön och fullkornsprodukter.

Genom att se till att du äter en balanserad kost rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter och hälsosamma fetter kan du ge din hud näring och stöd från insidan och ut.


En hälsosam livsstil med regelbunden motion, tillräcklig sömn och stresshantering bidrar också till bättre hudhälsa och hjälper till att förebygga finnar.


Kom ihåg att det kan ta tid att se de positiva effekterna av en hälsosam kost på din huds utseende. Var tålmodig och konsekvent så kommer du snart att märka förbättringarna.


Betydelsen av sömn och stresshantering för en hälsosam hy


Sömn och stresshantering är två avgörande faktorer som har en enorm inverkan på vår huds hälsa och utseende. Nedan får du veta hur dessa två aspekter hänger ihop och varför de är så viktiga för en klar hy.


Sömnens påverkan på huden

Sömn är avgörande för hudens hälsa, eftersom det är under vilan som våra kroppar återhämtar sig och repareras. När vi sover genomgår huden en viktig förnyelseprocess där skadade celler repareras och nya celler bildas. 


Tillräcklig och regelbunden sömn på cirka 7 till 9 timmar per natt är därför viktigt för att uppnå följande fördelar:


Förbättring av hudbarriären: Under sömnen arbetar vår hud för att återställa sin skyddsbarriär, som skyddar oss mot miljöföroreningar, oönskade bakterier etc.


Minskning av inflammation: Sömnbrist kan leda till en ökning av inflammatoriska reaktioner i kroppen, vilket i sin tur kan utlösa hudproblem som finnar, akne eller rodnad.


Förbättrad blodcirkulation: En god blodcirkulation är viktig för att förse huden med syre och näringsämnen. Under sömnen ökar blodcirkulationen, vilket ger en fräschare och mer strålande hy.


Så påverkas huden av stress

Kronisk stress har många negativa effekter på vår hälsa, inklusive hudens hälsa. Stress kan leda till ökad produktion av kortisol, ett stresshormon, som i sin tur stimulerar talgkörtlarna och ökar produktionen av talg. Detta kan leda till att porerna täpps till och i slutändan till att finnar utvecklas.

Långa perioder av stress kan också påverka hudens viktiga barriärfunktion, vilket leder till att hudens skydd mot yttre bakterier och irritation minskar. Personer inflammatoriska hudåkommor som akne, eksem eller rosacea märker ofta en försämring i perioder av stress.För att främja en klar hud är det viktigt att få in effektiva stresshanteringsstrategier i din dagliga rutin. Det kan vara:

Mindfulness-övningar: Tekniker som meditation, yoga eller andningsövningar kan hjälpa till att minska stress och lugna sinnet.


Regelbunden motion: Fysisk aktivitet minskar stresshormonerna och ökar produktionen av endorfiner, de så kallade lyckohormonerna.


Tidshantering och prioritering: Bra organisation och prioritering kan bidra till att minska stressnivåerna och leda till ett mer balanserat liv.


Socialt stöd: Att prata med vänner, familj eller någon utomstående om din oro och kan minska stressen och hjälpa dig att hitta lösningar.

Planera in regelbundna pauser: Tillåt dig korta pauser under dagen för att koppla av och lugna sinnet.


Lär dig att säga "nej": Sätt gränser och lär dig att tacka nej till aktiviterer eller uppgifter som kan leda till ytterligare stress. Praktisera JOMO (joy of missing out) istället för FOMO (fear of missing out)! När det känns som att "alla andra" hittar på roliga, spännande saker hela tiden så påminn dig själv om att sociala medier sällan visar hela verkligheten.

Avslappningstekniker: Aktiviteter som att ta ett varmt bad, lyssna på lugnande musik eller läsa en bok kan hjälpa dig att slappna av och minska stressen.

Viktigast av allt – kom ihåg att du duger precis som du är. Du är så mycket mer än dina prestationer. Prioritera alltid din egen hälsa 💙


Skapa rutiner för sömn och stresshantering

Det är viktigt att försöka ha hälsosamma sömnvanor och effektiva stresshanteringsstrategier i din dagliga rutin inte bara för att ta hand om ditt psykiska välmående, utan också för att stötta din hudhälsa.


Här är några tips som kan hjälpa dig att skapa bättre sömnrutiner:


Ha ett regelbundet sömnschema: Gå och lägg dig vid samma tid varje kväll och gå upp vid samma tid varje morgon för att stödja din naturliga sömnrytm.


Skapa en avkopplande sömnmiljö: Se till att sovrummet är tyst, svalt och mörkt, och undvik scrollande, dataspel och för spännande tv-serier före sänggåendet för att hjälpa kroppen att hitta lugnet inför en god natts sömn.


Skapa en avslappnande kvällsrutin: Gör lugnande aktiviteter som att läsa en bok, lyssna på avslappnande musik eller andningsövningar innan sänggåendet.


Slutsats

Med en kombination av en hälsosam livsstil, rätt hudvård och riktade behandlingsmetoder kan din hud må sitt bästa jag. Om du har akne eller lätt får finnar så finns det många vägar som hjälper dig att uppnå en klarare, friskare hud.


Se till att äta en balanserad kost, få tillräckligt med sömn, hantera stress effektivt och motionera regelbundet för att stödja din hud från insidan och ut. Var snäll mot dig själv, och huden kommer att tacka dig.


Så här förebygger du finnar – en snabbguide!


För att förebygga framtida finnar finns det alltså några saker du bör tänka på:


 • * Se till att du äter en balanserad kost och dricker tillräckligt med vatten.
 • * Undvik stress genom att ta regelbundna pauser och få tillräckligt med sömn.
 • * Rengör och ta hand din hud dagligen med lämpliga produkter.
 • * Byt sängkläder regelbundet, särskilt örngott.
 • * Rör vid ditt ansikte så lite som möjligt för att förhindra överföring av bakterier.
 • * Om din akne förvärras, ger ärr eller gör att du mår dåligt, tveka inte att söka hjälp hos hudläkare. Idag finns många effektiva behandlingsmetoder mot akne.


Naturligtvis kan finnar fortfarande dyka upp trots en hälsosam livsstil. Vi är trots allt människor, med skiftande hormoner (hej PMS-finnar!), perioder av stress och händelser bortom vår kontroll. Men när en finne dyker upp så finns Common Clouds hudvård och finnplåster där, redo att ta hand om din hud medan du lever livet <3

Journal