Journal
SKINCARE FOR CHILDREN AND TEENS? IT'S COMPLICATED...

HUDVÅRD FÖR BARN OCH TONÅRINGAR?

Den senaste tiden har debatten gått varm om hur barn – inspirerade av TikTok-trender – i större utsträckning använder avancerad hudvård, och många föräldrar oroar sig för att deras barn ska utsättas för skadliga ämnen.

Men hur rädd behöver man som förälder vara för de virala TikTok-produkterna? Är hudvård farligt för barn? Hur stor är risken att förstöra en välfungerande hudbarriär? Kan hudvård påverka kroppens hormoner, eller till och med bidra till cancer? Och vid vilken ålder är det lagom att börja använda hudvård?

I den här artikeln ska vår medgrundare och hudexpert Maria Ahlgren, som i över 15 år jobbat som en av Sveriges mest ansedda skönhets- och hälsojournalister och skrivit två böcker om hudhälsa (Beautyfood och Destination Beautyfood, utgivna på Norstedts) svara på vanliga frågor, och berätta om hur vi på Common Clouds jobbar med produktsäkerhet.

Av Maria Ahlgren, medgrundare och Beauty & Brand Director på Common Clouds

Som medgrundare till Common Clouds – som har många unga användare eftersom vi adresserar hudproblem som ofta drabbar tonåringar – men också mångårig skönhetsjournalist med 15 års research under bältet, och mamma till en tonårsdotter vill jag dela mina tankar och svara på några av de frågor som vi får från oroliga föräldrar.

Jag vill också dela med mig lite av hur vi jobbar med säkerhetsfrågor och hur vi säkerställer en effektiv men säker slutprodukt som ger alla de önskade effekterna, men utan tråkiga bieffekter.

BEHÖVER BARN HUDVÅRD?

Först av allt måste vi etablera att det är en ENORM skillnad på en 10-åring utan en finne i sikte och en sminkanvändande eller aknedrabbad fjortonåring. Det är viktigt att definiera vad som är barns hud och vad som är tonårshud.

Huden förändras under puberteten på grund av att det stora hormonskiftet i kroppen även påverkar talgkörtlarna i huden, vilket ofta leder till ökad sebumproduktion och finnar, pormaskar eller akne. Ungefär 90% av alla tonåringar drabbas av akne vid något tillfälle (från enstaka finnar till svår akne som kräver medicinsk behandling). Vi vet att akne och finnar kan ha mycket stor negativ effekt på ungas psykiska välmående, och därför är det viktigt att tidigt fånga upp akne, antingen med hjälp av hudvård, eller med medicinsk hjälp om hudvård inte räcker hela vägen.

Här svarar vår hudläkare Dr Anahita Ghorbani på vanliga frågor om akne

Barn som ännu inte nått pubertet behöver inte hudvård (förutom mjukgörande kräm eller specialkräm om man är torr och givetvis solskydd innan UV-exponering).

Alla funktioner som behövs för en välmående hud är redan inbyggda i frisk, ung hud, så som normal cellavstötning, cellförnyelse och optimal kollagensyntes. Ung hud är stunsig, fyllig och fylld till bredden av alla ämnen som man vill ha i sin hud (kollagen, elastin, ceramider och hyaluronsyra, för att nämnra några!).

Men när hormonerna ändras så ändras även huden. När man kommer in i puberteten och talgproduktionen ökar, och man kanske får finnar, pormaskar eller problem med blank hud, så är det viktigt att skaffa sig en bra grundrutin som man orkar hålla i. Dessutom börjar man kanske använda smink, som gör att rengöring och efterföljande återfuktning är viktigt.

Att ha en bra basrutin är 10000 gånger viktigare för hudens välmående än att ha en lång rad virala produkter som man mixar utan någon egentligen ”plan”. 

Hudvård måste användas konsekvent för att vara effektiv, och har man för många olika produkter utan en konsekvent rutin så kan man både missa de fina resultat som en produkt kan ge när den används som den är avsedd, men också överbelasta huden (och föräldrarnas bankkonto!).

KAN UNG HUD SKADAS AV HUDVÅRD?

Ja. En hud som överbelastas med för många, kanske för starka, produkter riskerar en rubbad hudbarriär, som kan trigga problem som eksem, torrhet, akne, perioral dermatit och utbrott av underliggande inflammatoriska tillstånd som rosacea. Även vuxen hud kan överbelastas och få en störd barriärfunktion, men barns hud är tunnare och därmed känsligare..

Vi älskar konceptet "skin streaming" där man skalar bort allt onödigt och fokuserar på en konsekvent rutin med få, men noga utvalda, ofta multifunktionella, produkter som adresserar de problem som huden har.

Här kan du läsa om hudbarriären – och hur man reparerar en skadad barriär!

ÄR DET FARLIGT FÖR BARN ATT ANVÄNDA HUDVÅRD?

Som alla som jobbar med hud så instämmer jag att det är oroväckande att barn, alltså barn som ännu inte kommit in i puberteten, använder produkter som ofta är utvecklade för den vuxna hudens utmaningar.

Att hudvårdsprodukter och self care-rutiner kan ge både en känsla av tillhörighet och positiva känslor är jag den första att skriva under på (få saker lyfter ett grått humör som en unnig "Everything shower" eller att inviga en ny produkt man länge suktat efter), men ur hudsynpunkt blir det en ”If it ain’t broke, don’t fix it”-situation.

Ung, frisk hud har ju som sagt redan en optimerad cellförnyelse och ett fullt kollagenkonto. Ett barns hud behöver inte glykolsyra, starka AHA-syror och andra kraftfulla ingredienser som ofta används i hudvård för vuxen eller mogen hud som har börjat visa ålderstecken som rynkor eller solskador.

 Många så kallade anti-age-ingredienser, som vissa peptider som designats för att skruva tillbaka klockan, är inte farliga, men onödiga när man redan har en oskadd hud med friska, starka celler och funktioner i topptrim.

Som barn eller tonåring har man kanske inte heller riktigt tålamod att läsa och följa instruktioner, och det finns risk att man ”cocktailblandar” ingredienser och produkter som inte bara är onödiga, men som tillsammans blir för starka för huden.

I värsta fall kan för starka produkter rubba hudens barriär och mikrobiomets viktiga immunförsvar. Hudläkare och hudterapeuter som vi på Common Clouds jobbar med ser dagligen konsekvenserna av ung hud som har blivit överbehandlad och drabbats av problem akne, eksem, allergier och överkänslighet.

Framför allt syror – som är fantastiska när de används rätt! – kan leda till överexfoliering, alltså att man stör hudens yttersta barriär. Många av de produkter som är virala innehåller AHA- eller glykolsyra som kan vara alldeles för potent för ung hud, särskilt om man inte har stenkoll på hur produkten ska användas. Generellt är BHA-syra (som salicylsyra) eller PHA-syra de bästa syravalen för ung hud som börjat få finnar eller problem med överdriven talgproduktion. Detta är ingredienser som är väl beprövade pch har en bevisat positiv effekt på aknebenägen hud.

Men! Vissa AHA-syror ökar också hudens solkänslighet, och i alla fall min erfarenhet som mamma säger att barn och tonåringar inte är de mest dedikerade SPF-användarna ;)

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att tidigare generationer, som min på 90- och 00-talet, överanvände uttorkande rengöringar och alkoholångande toners, så vi har ändå kommit långt!

VAD ÄR EN BRA HUDVÅRDSRUTIN FÖR TONÅRINGAR?

Rengöring, återfuktning, exfoliering vid behov och punktbehandlingar 'är en bra grund (och givetvis SPF!).

Har man börjat använda smink är det viktigt att rengöra ansiktet varje kväll, och därefter återfukta huden. Har man finnar eller knottror får man stor hjälp av att använda en snäll exfoliering, som Cloud Water, ungefär två gånger i veckan. Cloud Water hjälper även mot finnar på ryggen, som är vanligt både hos tonårsflickor och pojkar.

En bra rutin för ung hud som har kommit in i puberteten är:

1.

RENGÖRING

Mild men effektiv daglig ansiktsrengöring som tar bort makeup, överskottsolja och föroreningar som fastnat på huden är A och O. Cloud Wash är en mild rengöringsgel som inte stör eller torkar ut hudens viktiga barriär. Den passar alla hudtyper och åldrar, och är en perfekt "nybörjarrengöring". Jag, min 14-åriga dotter och min 70-åriga mamma är lika förtjusta i den :)

2. FUKT

Daglig återfuktning är viktigt för ALLA hudtyper. Om du har oljig hud verkar Cloud Light Fluid oljereglerande och stärker dessutom barriären med bland annat niacinamide (vitamin B3) och probiotisk Lactobacillus Ferment. 
Moon Balm
är idealisk för en kombinerad, aknebenägen eller lite torrare hud. Den innehåller barriärstärkande ceramider, lugnande centella och ett mycket snällt vitamin A-derivat som balanserar talgproduktionen, och som är kliniskt testat på ung, aknebenägen hud. 

3. SNÄLL EXFOLIERING

Hud med vanliga tonårsbekymmer som tilltäpptheter, knottror, pormaskar och finnar får ofta stor hjälp av BHA-syran salicylsyra några gånger i veckan, eller varje dag vid behov. Salicylsyra löser varsamt upp proppar av döda hudceller och olja i porerna, och motverkar på så sätt finnar, knottror och pormaskar. Common Clouds BHA-toner Cloud Water ger även fina resultat på röda eller bruna märken som kan uppstå efter finnar, och dämpar rodnad och ojämn hudton.

 Cloud Water innehåller nästa generations inkapslade salicylsyra, vilket innebär att risken för irritation är minimal. Ändå kan man få en så kallad "purge", eller utrensning, när man börjar behandlar huden med BHA-syra. Detta är en normal reaktion, även om det kan vara tålamodsprövande. 

Här kan du läsa allt om så kallad "skin purging" och hur du hanterar en utrensningsperiod

4. PUNKTBEHANDLING

Finnplåster är fantastiska för att punktbehandla, skydda och dölja finnar. Det är viktigt att aldrig klämma finnarna – det kan förvärra inflammationen och ge ärr som är svårbehandlade. Common Clouds finnplåster Cloud Patch och Moon Patch är gjorda av vegansk hydrokolloid av absolut högsta kvalitet (vi tillverkar dem i samarbete med experter på sårvård i Sydkorea, som med undantag för våra patches tillverkar sjukhusmaterial och förband!) och passar alla åldrar. Min bror och svägerska använder till och med molnen när deras små barn fått mindre sår eller utslag :)

Här kan du läsa allt om finnplåster och hemligheten bakom deras magi!

4. SOLSKYDD

Detta är ofta den sista produkten som prioriteras av unga, men tro mig – solskydd är den bästa, långsiktiga investeringen för din hud.

KAN TONÅRINGAR ANVÄNDA RETINOL?

Ja, tonåringar som har finnar eller akne kan använda retinol. Faktum är att A-vitaminkräm ofta skrivs ut av hudläkare för att behandla tonårsakne och finnar.

Det är dock viktigt att välja produkter som är särskilt formulerade för att motverka akne och som är tillräckligt skonsamma för att passa ung hud.

Den retinolmolekyl som vi använder i Moon Balm (sodium retinoyl hyaluronate) är kliniskt testad för att minska talgproduktionen i talgkörtlarna i ung hud, och är därför en idealisk retinolmolekyl för ung hud. Den ökar inte heller risken för att bränna huden i solen som vissa A-vitamin kan göra, vilket gör den lämplig för tonåringar som kanske slarvar med solskyddet. Självklart rekommenderar vi ändå SPF för att skydda huden långsiktigt.

Moon Balm innehåller också flera lugnande, återfuktande och barriärstärkande ingredienser.

Visste ni förresten att bröstmjölk innehåller både mjölksyra och retinol? Så det är en lite för enkel generalisering att dra alla retinoider och alla syror över en kam.

 

Barriärstärkande hudvårdsprodukter för tonårshy

 

Barrier BFFs är ett perfekt – och prisvärt – kit för tonårshud med rengöring, exfoliering och fuktkräm!

HUR VET JAG ATT HUDVÅRDEN MITT BARN ANVÄNDER ÄR SÄKER?

Farorna med hudvård har fått stora rubriker på senaste tiden, men det är viktigt att som förälder läsa på och bilda sig en egen uppfattning om produkten som ditt barn vill köpa.

 

I EU har vi en mycket sträng kosmetikalagstiftning, och varje år utreds eller förbjuds ämnen som misstänks vara skadliga.Man måste också vara medveten om att – precis som med all kemi – att dosen gör giftet. Till och med vatten kan vara farligt i för stor dos!

För att värna konsumenternas säkerhet så är många ingredienser bara tillåtna upp till en viss halt, och det finns alltid en stor säkerhetsmarginal.

Vi på Common Clouds har ”lyxen” att vara ett nystartat företag utan gamla formuleringar i bagaget där vissa tveksamma ingredienser eller halter ingår. Det kan nämligen ta tid att fasa ut produkter, och myndigheterna brukar därför ge företag karenstid, och därför kan produkter finnas kvar på marknaden där rödflaggade ingredienser ingår.

Commom Clouds utvecklar och tillverkar våra produkter i EU (Sverige och Italien) och Sydkorea (våra finnplåster) i välansedda fabriker som följer alla regelverk och säkerhetsföreskrifter, och har alla nödvändiga certifikat (vi gör så kallade audits och due diligence innan vi ingår avtal).

 I dagsläget jobbar vi med tre fabriker som vi har handplockat för att de lever upp till alla våra krav – både vad gäller säkerhet, men framförallt för att de har fenomenala R&D-team (Research & Development), kemister och formulerare som kan skapa produkter i absolut världsklass. 

PRODUKTSÄKERHET INOM KOSMETIKA

 Innan vi sätter en produkt på marknaden går produkten igenom flera säkerhetstester, bland annat:

1. STABILITETSTEST 

Ett test där formuleringen under 3 månader utsätts för olika temperaturer, ljusförhållanden, UV-exponering osv för att säkerställa att både formulering och ingredienser är stabila.

2. INTERN OCH EXTREN SÄKERHETSBEDÖMNING

Våra leverantörer har anställda säkerhetsbedömare som granskar både varje enskild ingrediens och formuleringen som helhet. Parallellt med intern bedömning anlitar vi också en oberoende tredjepart som läser av produkten i labb samt granskar ingredienser och innehåll (tackar min vän Cecilia som driver K-Beauty-paradiset Glowid som tipsade om deras så kallade Responsible Person-bolag, som även vi jobbar med!).

Båda parter läser också igenom all kommunikation på våra förpackningar och andra kommunikationsytor för att säkerställa att vi ger konsumenten all information hen behöver för att använda produkten på ett effektivt och säkert sätt, och att alla så kallade ”claims” är godkända. Man behöver inte ha en tredjepartsbedömare för produkter som tillverkas inom EU, men vi har valt den vägen för att ha all säkerhetsdokumentation någon kan tänkas önska – från konsument till myndigheter som Läkemedelsverket.

3. HUDTESTER

Beroende på produkt genomför vi också tester på mänsklig hud för att säkerställa att produkten är lämplig för känslig hud. Vi formulerar alla våra produkter utan kända allergener (som parfym, vissa essentiella oljor och vissa konserveringsmedel), men vill ändå ha ”hängsle och livrem”. Aknebenägen hud, som flera av våra produkter vänder sig till, är inflammationsbenägen och har en ökad känslighet, och därför är det extra viktigt för oss att våra produkter inte stressar eller irriterar redan känslig hud.

4. EXTRA SKYDDSNÄT HOS ÅTERFÖRSÄLJARE

Våra återförsäljare, som H&M Beauty och Kronans Apotek, har också stränga säkerhetskrav som leverantörer måste leva upp till. Bland annat finns långa listor på bannlysta ingredienser. Det kan vara skönt som konsument att veta att dessa extra skyddsnät finns. Vi ser också positivt på att allt fler återförsäljare tar större ansvar att guida unga kunder till rätt produkter, och avråda unga kunder att inte köpa hudvård som inte är avsedd för eller lämplig för deras hud.

5. REGISTRERING HOS MYNDIGHETER

Alla våra produkter registreras hos Läkemedelsverket, även om Läkemedelsverket inte själva gör några bedömningar. Men om en förbjuden ingrediens upptäcks genom stickprov så kan Läkemdelesverket förbjuda produkten från att säljas. 

Våra finnplåster är även registrerade hos Koreas motsvarighet till Läkemdelsverket.

Detta är bara några av alla de steg som våra produkter går igenom.

Självklart formulerar vi helt utan potentiella skadliga ämnen som PFAS, cykliska silikoner och ftalater.

Men – och detta är ett stort men! – många ingredienser som vi har valt bort har vi faktisk valt bort av etiska och miljöskäl, inte för att vi primärt är rädda att den lilla exponeringen huden får genom hudvård skulle vara farligt.

Många mineraloljor, silikoner, PFAS och liknande är skadliga för miljö och vattenmiljö, och därför lämnar vi dem helt utanför våra formuleringar. Common Clouds ska vara snällt för ALLA – även dem som lever i jorden eller vattenmiljön.

ÄR KONSERVERINGSMEDEL FARLIGA?

Generellt, nej. Tvärtom. Utan konserveringsmedel skulle skadliga bakterier, mögel och andra oönskade mikroorganismer kunna frodas fritt i produkterna, särskilt om de innehåller vatten, vilket de allra flesta hudvårdsprodukter gör (detta inkluderar blomstervatten, aloe vera och liknande).

Konserveringsmedel är per definition ett säkerhetssystem. Utan dem ökar risken markant för ögoninflammationer, infektioner och att oönskade mikroorganismer får fäste i huden.

Min tonåring här hemma är inte heller den mest pålitliga när det kommer till att ha koll på hållbarhetsdatum eller att tvätta händerna innan man gräver i krämburken, så jag är mycket glad att (säkra!) konserveringsmedel finns. Annars hade nog både en och annan eyeliner och kräm kunnat promenera självmant ut från hennes rum vid det här laget ;)

Det finns många konserveringsmedel på marknaden, och det är omöjligt att svara för andra varumärken, men vi arbetar bara med konserveringsmedel som bedöms helt säkra i de halter som används (kom ihåg – dosen är avgörande för allt här i världen!).

SÅ HUR FARLIGT ÄR HUDVÅRD? 

Hudvård från seriösa aktörer är generellt säker och formulerad enligt rådande regleringar. Hudvård kan vara till stor hjälp för personer med hudproblemMen! Barriären kan störas av överdriven användning av för starka produkter, och pengar kan, ur hudsynpunkt, kastas i sjön (precis som när vi köper annat som vi ”egentligen inte behöver”).

Därför måste vi som konsumenter skaffa oss kunskap INNAN vi köper en produkt – särskilt till ung hud som är extra känslig.

Med det finns hundratusentals hudvårdsprodukter och det är OMÖJLIGT att dra all hudvård över en kam.

Det är precis som med mat! Det finns mat på hela spektrat – från näringsrika råvaror som stöttar vår hälsa till livsmedel som på sikt utgör en hälsofara. Eller som i kylen på mataffären – där finns allt från vatten som återfuktar oss till energidrycker eller läsk som kan stressa våra system och vara skadliga för vår hälsa. Det är superviktigt att understryka att varje produkt är unik, och man kan inte generalisera.

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ INNAN KÖP?

Innan du köper en produkt är det alltid viktigt att göra en liten mental checklista.

1. För VEM är produkten formulerad? T ex en anti-age produkt ska givetvis inte hamna i ett barns händer. Dels kommer den inte ge någon effekt eftersom det inte finns något åldersrelaterat problem att behandla, dels kan innehållet vara alldeles för potent för ung hud.

2. För VILKA hudproblem eller hudtyp är produkten formulerad? Att ett barn ska behandla rynkor är lika logiskt som att en 90-åring ska behandla tonårsfinnar ;)

3. HUR ska produkten användas? En hudvårdsprodukt ska alltid användas som den är avsedd att användas. Läs alltid instruktionerna!

4. Om produkten innehåller en så kallad aktiv ingrediens, i vilken halt är den? En ingrediens har olika verkan beroende på halt. Det som är en fantastisk halt för en viss typ av hud passar inte en annan – varje hud är unik och vi måste göra våra köpval baserat på vår egen hud, inte vad som är viralt på Tiktok.

5. Vem säljer produkten? Är det ett seriöst företag? Finns det någon på företaget som kan vägleda och ge råd om du som konsument har frågor?

MEN!

Hudvård är också glädjefyllt och ett sätt att bonda med andra människor på till exempel sociala medier. Som tonårsmamma måste jag säga att det är en relativt hälsosam hobby, och jag ser hellre att min dotter ägnar sig åt en hudvårdsrutin med flera steg än några andra saker som jag ägnade mig åt i slutet av 90-talet ;) 

Är vi som föräldrar oroliga så ska vi börja med större exponeringskällor där potentiellt skadliga ämnen kan finnas. Vad äter barnen? Vad lagas deras mat i (t ex repade teflonpannor?)? Vad dricker de? Vape:ar eller snusar de?

Som tonårsmamma är de skadliga skönhetsideal som sprids i sociala medier ett stort orosmoln – inte minst för att det är så svårt att kontrollera när algoritmerna ändras hela tiden.

Mem vad det gäller hudvård så kan vi faktiskt hjälpa våra barm. Som föräldrar har vi ett ansvar att samla fakta och guida våra barn, inte förfasas och sätta förbud i onödan. 

Risken finns att man på grund av rädsla antingen inte hjälper sin tonåring när det väl behövs (av oro att skada sitt barn), eller att man söker så kallad ”naturlig hudvård” som kan innehålla ämnen som har långt högre risk för allergi och oönskade reaktioner än välformulerad ”labb-hudvård”.

Är du förälder, hjälp ditt barn att hitta rätt rutin. Läs på och ta hjälp av experter, till exempel ute i butikerna, apoteken eller hos en hudterapeut. Kanske kan ni "träna" på hudvårdsrutinen hemma? Vi på Common Clouds är alltid glada att hjälpa våra kunder att sätta ihop en bra rutin. 

SÅ, FÖR ATT SAMMANFATTA...

  • Det är en enorm skillnad mellan ett barns och en tonårings hud.
  • En frisk, ung hud har alla funktioner den behöver inbyggda. Barn behöver inte hudvård, förutom fuktkräm om huden är torr och solskydd.
  • Tonårshud behöver ofta en hjälpande hand, särskilt när det förekommer överflödig olja, finnar, pormaskar och liknande.
  • Hudvård kan också ha en positiv inverkan genom att skapa en känsla av tillhörighet eller "self-care". 
  • Men om man använder för starka produkter eller överexfolierar huden kan det störa hudbarriären och leda till problem som överkänslighet, akne, torrhet, rosacea eller eksem.
  • Hudvårdsprodukter som tillverkas i EU omges av världens striktaste regelverk för kosmetika. Produkter som tillverkas utanför EU ska ha en så kallad Responsible Person i EU som säkerställer att produkten lever upp till EUs krav. Som kund är det viktigt att alltid handla från betrodda varumärken och återförsäljare.
  • Använd ditt sunda förnuft och få inte panik i onödan. Vem är avsändare till larmen? Är det en sensationsrubrik eller faktisk fara? Kom återigen ihåg att dosen gör giftet. 
  • Är du förälder, hjälp ditt barn att hitta rätt rutin. Läs på och ta hjälp av experter, till exempel ute i butikerna, apoteken eller hos en hudterapeut. Kanske kan ni "träna" på hudvårdsrutinen hemma? Vi på Common Clouds är alltid glada att hjälpa våra kunder att sätta ihop en bra rutin! 

Vi har så mycket att oroa oss för i dessa tider som det är – det sista vi behöver är att konstruera nya orosmolm som inte alltid står i proportion till verkligheten. 

Jag hoppas att denna (mastodont-)text kunna ge lite nya insikter och verktyg att hjälpa ditt barn eller din tonåring att ta hand om sin hud.

Om du har frågor eller funderingar, hör gärna av dig! Mejla maria@commonclouds.com eller säg hej på Instagram @maria_ahlgren

PS. Som ung vill man ha det trendigaste och det som "alla andra" har. Så har tonårskultur alltid varit. Men varför ska tjejernas konsumtion hamna i skottgluggen? Som kvinna, flickmamma och mångårig journalist inom kvinnomedia blir jag så trött på att tjejintressen alltid ska problematiseras. Det finns intressen som är LÅNGT farligare än en TikTok-kräm, det kan jag lova <3

LÄS MER

Vi tror att du också kan vara intresserad av...

Läs mer och köp Common Clouds prisbelönta produkter

Bästa vanorna, hudvården och behandlingarna för aknebenägen hud

Akne efter p-pillerstopp? Så får du hjälp

Ansiktskräm för aknebenägen hy


    Journal