Journal
SKINCARE FOR CHILDREN AND TEENS? IT'S COMPLICATED...

HUDVÅRD FÖR BARN OCH TONÅRINGAR?

Den senaste tiden har debatten gått varm om hur barn – inspirerade av TikTok-trender – i större utsträckning använder avancerad hudvård, och många föräldrar oroar sig för att deras barn ska utsättas för skadliga ämnen.

Men hur rädd behöver man som förälder vara för de virala TikTok-produkterna? Är hudvård farligt för barn? Hur stor är risken att förstöra en välfungerande hudbarriär? Kan hudvård påverka kroppens hormoner, eller till och med bidra till cancer? Och vid vilken ålder är det lagom att börja använda hudvård?

I den här artikeln ska vår medgrundare och hudexpert Maria Ahlgren, som i över 15 år jobbat som en av Sveriges mest ansedda skönhets- och hälsojournalister och skrivit två böcker om hudhälsa (Beautyfood och Destination Beautyfood, utgivna på Norstedts) svara på vanliga frågor, och berätta om hur vi på Common Clouds jobbar med produktsäkerhet.

Av Maria Ahlgren, medgrundare och Beauty & Brand Director på Common Clouds

Som medgrundare till Common Clouds – som har många unga användare eftersom vi adresserar hudproblem som ofta drabbar tonåringar – men också mångårig skönhetsjournalist med 15 års research under bältet, och mamma till en tonårsdotter vill jag dela mina tankar och svara på några av de frågor som vi får från oroliga föräldrar.

Jag vill också dela med mig lite av hur vi jobbar med säkerhetsfrågor och hur vi säkerställer en effektiv men säker slutprodukt som ger alla de önskade effekterna, men utan tråkiga bieffekter.

BEHÖVER BARN HUDVÅRD?

Först av allt måste vi etablera att det är en ENORM skillnad på en 10-åring utan en finne i sikte och en sminkanvändande eller aknedrabbad fjortonåring. Det är viktigt att definiera vad som är barns hud och vad som är tonårshud.

Huden förändras under puberteten på grund av att det stora hormonskiftet i kroppen även påverkar talgkörtlarna i huden, vilket ofta leder till ökad sebumproduktion och finnar, pormaskar eller akne. Ungefär 90% av alla tonåringar drabbas av akne vid något tillfälle (från enstaka finnar till svår akne som kräver medicinsk behandling). 

Här svarar vår hudläkare Dr Anahita Ghorbani på vanliga frågor om akne

Barn som ännu inte nått pubertet behöver inte hudvård (förutom mjukgörande kräm eller specialkräm om man är torr och givetvis solskydd innan UV-exponering).

Alla funktioner som behövs för en välmående hud är redan inbyggda i frisk, ung hud, så som normal cellavstötning, cellförnyelse och optimal kollagensyntes. Ung hud är stunsig, fyllig och fylld till bredden av alla ämnen som man vill ha i sin hud (kollagen, elastin, ceramider och hyaluronsyra, för att nämnra några!).

Men när hormonerna ändras så ändras även huden. När man kommer in i puberteten och talgproduktionen ökar, och man kanske får finnar, pormaskar eller problem med blank hud, så är det viktigt att skaffa sig en bra grundrutin som man orkar hålla i. Dessutom börjar man kanske använda smink, som gör att rengöring och efterföljande återfuktning är viktigt.

Att ha en bra basrutin är 10000 gånger viktigare för hudens välmående än att ha en lång rad virala produkter som man mixar utan någon egentligen ”plan”. 

Hudvård måste användas konsekvent för att vara effektiv, och har man för många olika produkter utan en konsekvent rutin så kan man både missa de fina resultat som en produkt kan ge när den används som den är avsedd, men också överbelasta huden (och föräldrarnas bankkonto!).

En hud som överbelastas med för många, kanske för starka, produkter riskerar en rubbad hudbarriär, som kan trigga problem som eksem, torrhet, akne, perioral dermatit och utbrott av underliggande inflammatoriska tillstånd som rosacea.

Vi älskar konceptet "skin streaming" där man skalar bort allt onödigt och fokuserar på en konsekvent rutin med få, men noga utvalda, ofta multifunktionella, produkter som adresserar de problem som huden har.

Här kan du läsa om hudbarriären – och hur man reparerar en skadad barriär!

ÄR DET FARLIGT FÖR BARN ATT ANVÄNDA HUDVÅRD?

Som alla som jobbar med hud så instämmer jag att det är oroväckande att barn, alltså barn som ännu inte kommit in i puberteten, använder produkter som ofta är utvecklade för den vuxna hudens utmaningar.

Att hudvårdsprodukter och self care-rutiner kan ge både en känsla av tillhörighet och positiva känslor är jag den första att skriva under på (få saker lyfter ett grått humör som en unnig "Everything shower" eller att inviga en ny produkt man länge suktat efter), men ur hudsynpunkt blir det en ”If it ain’t broke, don’t fix it”-situation.

Ung, frisk hud har ju som sagt redan en optimerad cellförnyelse och ett fullt kollagenkonto. Ett barns hud behöver inte glykolsyra, starka AHA-syror och andra kraftfulla ingredienser som ofta används i hudvård för vuxen eller mogen hud som har börjat visa ålderstecken som rynkor eller solskador.

 Många så kallade anti-age-ingredienser, som vissa peptider som designats för att skruva tillbaka klockan, är inte farliga, men onödiga när man redan har en oskadd hud med friska, starka celler och funktioner i topptrim.

Som barn eller tonåring har man kanske inte heller riktigt tålamod att läsa och följa instruktioner, och det finns risk att man ”cocktailblandar” ingredienser och produkter som inte bara är onödiga, men som tillsammans blir för starka för huden.

I värsta fall kan för starka produkter rubba hudens barriär och mikrobiomets viktiga immunförsvar. Hudläkare och hudterapeuter som vi på Common Clouds jobbar med ser dagligen konsekvenserna av ung hud som har blivit överbehandlad och drabbats av problem akne, eksem, allergier och överkänslighet.

Framför allt syror – som är fantastiska när de används rätt! – kan leda till överexfoliering, alltså att man stör hudens yttersta barriär. Många av de produkter som är virala innehåller AHA- eller glykolsyra som kan vara alldeles för potent för ung hud, särskilt om man inte har stenkoll på hur produkten ska användas. Generellt är BHA-syra (som salicylsyra) eller PHA-syra de bästa syravalen för ung hud.

Vissa syror ökar också hudens solkänslighet, och i alla fall min erfarenhet som mamma säger att barn och tonåringar inte är de mest dedikerade SPF-användarna ;)

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att tidigare generationer, som min på 90- och 00-talet, överanvände uttorkande rengöringar och alkoholångande toners, så vi har ändå kommit långt!

VAD ÄR EN BRA HUDVÅRDSRUTIN FÖR TONÅRINGAR?

Rengöring, återfuktning, exfoliering vid behov och punktbehandlingar 'är en bra grund (och givetvis SPF!).

Har man börjat använda smink är det viktigt att rengöra ansiktet varje kväll, och därefter återfukta huden. Har man finnar eller knottror får man stor hjälp av att använda en snäll exfoliering, som Cloud Water, ungefär två gånger i veckan. Cloud Water hjälper även mot finnar på ryggen, som är vanligt både hos tonårsflickor och pojkar.

En bra rutin för ung hud som har kommit in i puberteten är:

1.

RENGÖRING

Mild men effektiv daglig ansiktsrengöring som tar bort makeup, överskottsolja och föroreningar som fastnat på huden är A och O. Cloud Wash är en mild rengöringsgel som inte stör eller torkar ut hudens viktiga barriär. Den passar alla hudtyper och åldrar, och är en perfekt "nybörjarrengöring". Jag, min 14-åriga dotter och min 70-åriga mamma är lika förtjusta i den :)

2. FUKT

Daglig återfuktning är viktigt för ALLA hudtyper. Om du har oljig hud verkar Cloud Light Fluid oljereglerande och stärker dessutom barriären med bland annat niacinamide (vitamin B3) och probiotisk Lactobacillus Ferment. 
Moon Balm
är idealisk för en kombinerad, aknebenägen eller lite torrare hud. Den innehåller barriärstärkande ceramider, lugnande centella och ett mycket snällt vitamin A-derivat som balanserar talgproduktionen, och som är kliniskt testat på unga, aknebenägen hud.

3. SNÄLL EXFOLIERING

Hud med vanliga tonårsbekymmer som tilltäpptheter, knottror, pormaskar och finnar får ofta stor hjälp av BHA-syran salicylsyra några gånger i veckan, eller varje dag vid behov. Salicylsyra löser varsamt upp proppar av döda hudceller och olja i porerna, och motverkar på så sätt finnar, knottror och pormaskar. Common Clouds BHA-toner Cloud Water ger även fina resultat på röda eller bruna märken som kan uppstå efter finnar, och dämpar rodnad och ojämn hudton.

 Cloud Water innehåller nästa generations inkapslade salicylsyra, vilket innebär att risken för irritation är minimal. Ändå kan man få en så kallad "purge", eller utrensning, när man börjar behandlar huden med BHA-syra. Detta är en normal reaktion, även om det kan vara tålamodsprövande. 

Här kan du läsa allt om så kallad "skin purging" och hur du hanterar en utrensningsperiod

4. PUNKTBEHANDLING

Finnplåster är fantastiska för att punktbehandla, skydda och dölja finnar. Det är viktigt att aldrig klämma finnarna – det kan förvärra inflammationen och ge ärr som är svårbehandlade. Common Clouds finnplåster Cloud Patch och Moon Patch är gjorda av vegansk hydrokolloid av absolut högsta kvalitet (vi tillverkar dem i samarbete med experter på sårvård i Sydkorea, som med undantag för våra patches tillverkar sjukhusmaterial och förband!) och passar alla åldrar. Min bror och svägerska använder till och med molnen när deras små barn fått mindre sår eller utslag :)

Här kan du läsa allt om finnplåster och hemligheten bakom deras magi!

4. SOLSKYDD

Detta är ofta den sista produkten som prioriteras av unga, men tro mig – solskydd är den bästa, långsiktiga investeringen för din hud.

KAN TONÅRINGAR ANVÄNDA RETINOL?

Ja, tonåringar som har finnar eller akne kan använda retinol. Faktum är att A-vitaminkräm ofta skrivs ut av hudläkare för att behandla tonårsakne och finnar.

Det är dock viktigt att välja produkter som är särskilt formulerade för att motverka akne och som är tillräckligt skonsamma för att passa ung hud.

Den retinolmolekyl som vi använder i Moon Balm (sodium retinoyl hyaluronate) är kliniskt testad för att minska talgproduktionen i talgkörtlarna, och är därför en idealisk retinolmolekyl för ung hud. Den ökar inte heller risken för att bränna huden i solen som vissa A-vitamin kan göra, vilket gör den lämplig för tonåringar som kanske slarvar med solskyddet. Självklart rekommenderar vi ändå SPF för att skydda huden långsiktigt.

Moon Balm innehåller också flera lugnande, återfuktande och barriärstärkande ingredienser.

Barrier BFFs är ett perfekt – och prisvärt – kit för tonårshud med rengöring, exfoliering och fuktkräm!

HUR VET JAG ATT HUDVÅRDEN MITT BARN ANVÄNDER ÄR SÄKER?

Farorna med hudvård har fått stora rubriker på senaste tiden, men det är viktigt att som förälder läsa på och bilda sig en egen uppfattning om produkten som ditt barn vill köpa.

Jag är själv utbildad journalist och har jobbat redaktionellt i över 15 år – främst inom skönhet och hälsa för både magasin och dagstidningar – och vet hur journalister älskar klick-rubriker.

Rubriker som är sensationella och vädjar till våra rädslor säljer lösnummer och lockar läsare att låsa upp artiklar bakom betalvägg. ”SKADLIGT!”. ”CANCERFRAMKALLANDE!” ”HORMONSTÖRANDE!” är bra klickbete – men i senaste månadens debatt så har redaktionerna, i mitt tycke, varit lite väl ivriga i sin sensationsiver, och skapar onödig rädsla.

 De skrämselartiklar som fått ta utrymme i debatten på senaste tiden står inte i proportion till de faktiska riskerna, och få oberoende experter utan säljintresser har fått komma till tals.

I EU har vi en mycket sträng kosmetikalagstiftning, och varje år utreds eller förbjuds ämnen som misstänks vara skadliga.Man måste också vara medveten om att – precis som med all kemi – att dosen gör giftet. Till och med vatten kan vara farligt i för stor dos!

För att garantera konsumenternas säkerhet så är många ingredienser bara tillåtna upp till en viss halt, och det finns alltid en stor säkerhetsmarginal.

Vi på Common Clouds har ”lyxen” att vara ett nystartat företag utan gamla formuleringar i bagaget där vissa tveksamma ingredienser eller halter ingår. Det kan nämligen ta tid att fasa ut produkter, och myndigheterna brukar därför ge företag karenstid, och därför kan produkter finnas kvar på marknaden där rödflaggade ingredienser ingår.

Commom Clouds utvecklar och tillverkar våra produkter i EU (Sverige och Italien) och Sydkorea (våra finnplåster) i välansedda fabriker som följer alla regelverk och säkerhetsföreskrifter, och har alla nödvändiga certifikat (vi gör så kallade audits och due diligence innan vi ingår avtal).

 I dagsläget jobbar vi med tre fabriker som vi har handplockat för att de lever upp till alla våra krav – både vad gäller säkerhet, men framförallt för att de har fenomenala R&D-team (Research & Development), kemister och formulerare som kan skapa produkter i absolut världsklass. En stor del av mitt jobb är att arbeta med våra kemister för att ta fram fantastiska produkter till en demokratisk prislapp (spoiler: förpackningar och marknadsföring är ofta vad som driver upp priset, inte formuleringen. Enskilda ingredienser är mycket dyra eller kräver höga halter som ökar priset, men majoriteten av bevisat effektiva ingredienser är tillgängliga även för varumärken utanför lyxsegmentet!).

PRODUKTSÄKERHET INOM KOSMETIKA

 Innan vi sätter en produkt på marknaden går produkten igenom flera säkerhetstester, bland annat:

1. STABILITETSTEST 

Ett test där formuleringen under 3 månader utsätts för olika temperaturer, ljusförhållanden, UV-exponering osv för att säkerställa att både formulering och ingredienser är stabila.

2. INTERN OCH EXTREN SÄKERHETSBEDÖMNING

Våra leverantörer har anställda säkerhetsbedömare som granskar både varje enskild ingrediens och formuleringen som helhet. Parallellt med intern bedömning anlitar vi också en oberoende tredjepart som läser av produkten i labb samt granskar ingredienser och innehåll (tackar min vän Cecilia som driver K-Beauty-paradiset Glowid som tipsade om deras så kallade Responsible Person-bolag, som även vi jobbar med!).

Båda parter läser också igenom all kommunikation på våra förpackningar och andra kommunikationsytor för att säkerställa att vi ger konsumenten all information hen behöver för att använda produkten på ett effektivt och säkert sätt, och att alla så kallade ”claims” är godkända. Man behöver inte ha en tredjepartsbedömare för produkter som tillverkas inom EU, men vi har valt den vägen för att ha all säkerhetsdokumentation någon kan tänkas önska – från konsument till myndigheter som Läkemedelsverket.

3. HUDTESTER

Beroende på produkt genomför vi också tester på mänsklig hud för att säkerställa att produkten är lämplig för känslig hud. Vi formulerar alla våra produkter utan kända allergener (som parfym, vissa essentiella oljor och vissa konserveringsmedel), men vill ändå ha ”hängsle och livrem”. Aknebenägen hud, som flera av våra produkter vänder sig till, är inflammationsbenägen och har en ökad känslighet, och därför är det extra viktigt för oss att våra produkter inte stressar eller irriterar redan känslig hud.

4. EXTRA SKYDDSNÄT HOS ÅTERFÖRSÄLJARE

Våra återförsäljare, som H&M Beauty och Kronans Apotek, har också stränga säkerhetskrav som leverantörer måste leva upp till. Bland annat finns långa listor på bannlysta ingredienser. Det kan vara skönt som konsument att veta att dessa extra skyddsnät finns.

5. REGISTRERING HOS MYNDIGHETER

Alla våra produkter registreras hos Läkemedelsverket, även om Läkemedelsverket inte själva gör några bedömningar. Men om en förbjuden ingrediens upptäcks genom stickprov så kan Läkemdelesverket förbjuda produkten från att säljas. 

Våra finnplåster är även registrerade hos Koreas motsvarighet till Läkemdelsverket.

Detta är bara några av alla de steg som våra produkter går igenom.

 Självklart formulerar vi helt utan potentiella skadliga ämnen som PFAS, cykliska silikoner och ftalater.

Men – och detta är ett stort men! – många ingredienser som vi har valt bort har vi faktisk valt bort av etiska och miljöskäl, inte för att vi primärt är rädda att den lilla exponeringen huden får genom hudvård skulle vara farligt.

Många mineraloljor, silikoner, PFAS och liknande är skadliga för miljö och vattenmiljö, och därför lämnar vi dem helt utanför våra formuleringar. Common Clouds ska vara snällt för ALLA – även dem som lever i jorden eller vattenmiljön.

ÄR KONSERVERINGSMEDEL FARLIGA?

Generellt, nej. Tvärtom. Utan konserveringsmedel skulle skadliga bakterier, mögel och andra oönskade mikroorganismer kunna frodas fritt i produkterna, särskilt om de innehåller vatten, vilket de allra flesta hudvårdsprodukter gör (detta inkluderar blomstervatten, aloe vera och liknande).

Konserveringsmedel är per definition ett säkerhetssystem. Utan dem ökar risken markant för ögoninflammationer, infektioner och att oönskade mikroorganismer får fäste i huden.

Min tonåring här hemma är inte heller den mest pålitliga när det kommer till att ha koll på hållbarhetsdatum eller att tvätta händerna innan man gräver i krämburken, så jag är mycket glad att (säkra!) konserveringsmedel finns. Annars hade nog både en och annan eyeliner och kräm kunnat promenera självmant ut från hennes rum vid det här laget ;)

Det finns många konserveringsmedel på marknaden, och det är omöjligt att svara för andra varumärken, men vi arbetar bara med konserveringsmedel som bedöms helt säkra i de halter som används (kom ihåg – dosen är avgörande för allt här i världen!).

GÅR HUDVÅRD IN I KROPPEN?

Nej, generellt inte. Det är extremt svårt för ämnen att ta sig förbi huden och in i blodomloppet – huden är ju som en regnrock som skyddar oss mot farligheter!

Om allt vi la på huden togs upp av vårt blodomlopp skulle vi inte överleva länge. Tänk vad som händer när någon poppar en champagne på nyårsafton eller ett förorenat regn faller över oss ;)

Läkemedelsbolag som tar fram så kallade transdermala läkemedel, alltså läkemedel som tas upp via huden, som nikotinplåster, hormonplåster och liknande, kan nog skriva under på svårigheterna med att transportera det aktiva ämnet in i kroppen via huden. Kosmetiska produkter behandlar enbart hudens yta – går det in i kroppen klassas det som läkemedel. Även kosmetiska kemister och formulerare kan skriva under på hur avancerat det är att leverera en aktiv ingrediens dit man vill ha den – leveranssystem är en vetenskap i sig!

 Däremot har enskilda ingredienser som används i kosmetika kunnat mätas i kroppen. Exempel på detta är vissa kemiska solskyddsfilter/nanopartiklar, cykliska silikoner och PFAS (läs gärna denna briljanta artikel av min journalistkollega Agneta Elmegård).  Dock är största källan till PFAS är dricksvatten i vissa områden, vattentäta textilier, ätbara vattendjur, gamla Teflon-stekpannor och liknande. 

Därför rekommenderas t ex vissa solskyddsmedel inte till små barn, och frisörer eller nageltekniker som jobbar med potentiellt skadliga ämnen i hög dos måste ha både skyddsutrustning och ventilation. Men som hudvårdskonsument behöver du i regel inte vara orolig så länge som du köper dina produkter från betrodda varumärken och seriösa återförsäljare. 

SÅ HUR FARLIGT ÄR HUDVÅRD? 

På det hela taget är hudvård säkert och välreglerat, och kan vara till stor hjälp för personer med hudproblem. Hudvård är också glädjefyllt och ett sätt att bonda med andra människor på till exempel sociala medier. Som tonårsmamma måste jag säga att det är en mycket hälsosam hobby, och jag ser hellre att min dotter ägnar sig åt en hudvårdsrutin med flera steg än några andra saker som jag ägnade mig åt i slutet av 90-talet ;) 

Men! Barriären kan störas av överdriven användning av för starka produkter, och pengar kan, ur hudsynpunkt, kastas i sjön (precis som när vi köper annat som vi ”egentligen inte behöver”) men källan till cancer och hormonproblem finns inte primärt i en serumflaska. Det kan jag lova er föräldrar som blir oroliga av senaste tidens debattartiklar.

Denna artikel i Damernas Värld har ett par år på nacken, men läs gärna en granskning jag gjorde för Damernas Värld om olika ingrediensers riskbild

Är vi oroliga så ska vi börja med större exponeringskällor där potentiellt skadliga ämnen kan finnas. Vad äter barnen? Vad lagas deras mat i (t ex repade teflonpannor?)? Vad dricker de? Vad dricker de ur (t ex vattenflaskor av plast med PFAS)? Vape:ar eller snusar de? Kosmetikbranschen får ofta stå skott för problem som är betydligt större i andra industrier.

Vi måste fråga oss – är den lilla ärtan kräm eller smink verkligen den stora, skadliga exponeringen?

Risken finns att man på grund av rädsla antingen inte hjälper sin tonåring när det väl behövs (av oro att förgifta sitt barn), eller att man söker så kallad ”naturlig hudvård” som kan innehålla ämnen som har långt högre risk för allergi och oönskade reaktioner än välformulerad ”labb-hudvård”.

Som allt som rör våra ungar så har vi föräldrar ett ansvar att samla fakta och guida våra barn, inte förfasas och sätta förbud i onödan.

SÅ, FÖR ATT SAMMANFATTA...

  • Det är en enorm skillnad mellan ett barns och en tonårings hud.
  • En frisk, ung hud har alla funktioner den behöver inbyggda. Tonårshud behöver ofta en hjälpande hand, särskilt när det förekommer överflödig olja, finnar, pormaskar och liknande.
  • Hudvård kan också ha en positiv inverkan genom att skapa en känsla av tillhörighet eller "self-care". Det är en relativt harmlös tonårshobby!
  • Men om man använder för starka produkter eller överexfolierar huden kan det störa hudbarriären och leda till problem som överkänslighet, akne, torrhet, rosacea eller eksem.
  • Hudvårdsprodukter som tillverkas i EU omges av världens striktaste regelverk för kosmetika. Produkter som tillverkas utanför EU ska ha en så kallad Responsible Person i EU som säkerställer att produkten lever upp till EUs krav. Som kund är det viktigt att alltid handla från betrodda varumärken och återförsäljare.
  • Däremot kan den ske en eftersläpning i att fasa ut eller omformulera produkter med tveksamma ämnen. Men glöm inte att "dosen gör giftet" – det gäller alla kemiska sammansättningar, naturliga som syntetiska.
  • Tro på vetenskap, inte sensationsrubriker eller skrämselannonser (som ofta orkestreras av företag som vill att du ska köpa deras produkter i stället). 
  • Använd ditt sunda förnuft och få inte panik i onödan. Vem är avsändare till larmen? Är det en sensationsrubrik eller faktisk fara? Kom återigen ihåg att dosen gör giftet. Jag personligen använder t ex inte cykliska silikoner eller vissa solfilter i produkter på kroppen (alltså en stor hudyta) eller i nanomistar som kan andas in, men kan ibland använda t ex en makeupprimer med en cyklisk silikon eftersom dosen blir så låg. Jag resonerar likadant med min dotter. 

Vi har så mycket att oroa oss för i dessa tider som det är – det sista vi behöver är att konstruera nya orosmolm som inte alltid står i proportion till verkligheten.

Jag hoppas att denna (mastodont-)text kunna ge lite nya insikter och verktyg att hjälpa ditt barn eller din tonåring att ta hand om sin hud.

Om du har frågor eller funderingar, hör gärna av dig! Mejla maria@commonclouds.com eller säg hej på Instagram @maria_ahlgren

PS. Som ung vill man ha det trendigaste och det som "alla andra" har. Så har tonårskultur alltid varit. Men varför ska tjejernas konsumtion hamna i skottgluggen? Som kvinna, flickmamma och mångårig journalist inom kvinnomedia blir jag så trött på att tjejintressen alltid ska problematiseras. Det finns intressen som är LÅNGT farligare än en TikTok-kräm, det kan jag lova <3

LÄS MER

Vi tror att du också kan vara intresserad av...

Läs mer och köp Common Clouds prisbelönta produkter

Bästa vanorna, hudvården och behandlingarna för aknebenägen hud

Akne efter p-pillerstopp? Så får du hjälp


    Journal