Journal
Post-pill acne 101

Akne efter p-pillerstopp?

Oavsett varför du väljer att sluta med p-piller så kan det innebära en stor förändring för din hud. Huden är en spegel av hur vi mår på insidan, och när hormonerna svajar så påverkas även huden.

I den här artikeln ska vi kika på orsakerna till post-pill acne, hur vanligt det är och vad du kan göra för att behandla aknen.


Hur vanligt är akne efter p-pillerstopp?

Akne efter p-piller – post-pill acne – är vanligare än du kanske tror. När vi bestämmer oss för att sluta med p-piller kan våra hormonnivåer fluktuera dramatiskt. Dessa hormonella förändringar kan leda till en rad olika biverkningar, och akne är en av de mest rapporterade.


Hur allvarlig aknen efter p-piller är varierar från person till person. Vissa får lindriga utbrott, medan andra drabbas av svårare fall. Utseendet på post-pill acne kan variera från pormaskar och enstaka finnar till smärtsam cystisk acne. Akne efter p-piller peakar ofta 3-6 månader efter att du slutat med p-piller och kan ta flera månader att balansera. Därför är det viktigt att vara konsekvent med sin hudvård och sina behandlingsmetoder.

Varför får jag akne efter att ha slutat med p-piller?

Orsakerna till post-pill acne är – som alltid med akne – komplexa. Här är några viktiga faktorer:

 • Hormonell obalans. P-piller verkar genom att reglera hormonerna, och när du slutar ta p-piller behöver din kropp tid för att ställa om sig. Dessa hormonella fluktuationer kan utlösa akne. Vissa typer av kombinerade p-piller har en så kallad anti-androgen effekt som kan minska hormonell akne och skrivs ut för detta ändamål. Akne kan återkomma när du slutar ta tabletter som du fått utskrivna för din hormonella akne.
 • Ökade androgener. Vissa kvinnor upplever en ökning av androgena hormoner efter att ha slutat med p-piller. Förhöjda androgener kan stimulera överdriven oljeproduktion i huden, vilket leder till akne.
 • Genetiska faktorer. Genetiska faktorer spelar en roll i utvecklingen av akne. Om du har en familjehistoria med akne kan du vara mer benägen att få utbrott efter p-piller.
 • Stress. Stresshormonet kortisol kan förvärra akne, även om det aldrig är den bakomliggande orsaken. Att hantera stress genom avslappningstekniker kan hjälpa.

Hur länge kommer jag att ha akne efter p-piller?

Hur länge aknen varar kan variera - för vissa kan det ta upp till 2 år och vara mycket psykiskt påfrestande. Men du kan förmodligen förvänta dig att din hud normaliseras inom några månader om du tar itu med problemen i ett tidigt skede.

Hur behandlar jag akne efter p-piller?

Förbered dig inför p-pillerstoppet med att ta ett helhetsgrepp om din hud. Din kropp står inför en stor förändring – hjälp din kropp och din hormonbalans genom att stötta den inifrån.

 1. Försök att hantera dina stressnivåer (svårt, vi vet!), få tillräckligt med sömn och ha en balanserad kost.
 2. Tarmhälsa och ett starkt mikrobiom är kopplat till både hormonell balans och hudens hälsa. En fiberrik kost baserad på grönsaker, frukt och fullkornsprodukter fungerar som prebiotika ”matar” hälsosamma bakterier i tarmen.
 3. Probiotiska livsmedel som kimchi, kombucha eller yoghurt hjälper också ditt mikrobiom att frodas. Lägg gärna till ett dagligt probiotiskt tillskott.
 4. Omega-3-fettsyror från fet fisk, chiafrön och valnötter verkar antiinflammatoriskt och stärker huden inifrån.
 5. Försök att dra ner på högglykemiska, sockerrika livsmedel som ökar inflammationen i kroppen, och mejeriprodukter, som i flera studier kopplas till akne.
 6. För många kvinnor kan ett minskat intag av koffein ha en positiv effekt på den hormonella berg- och dalbanan och bidra till att minska höga stressnivåer.

Ha en skonsam men effektiv hudvårdsrutin

 1.   Använd en mild rengöring, en icke-komedogen fuktkräm och solskydd varje dag. Undvik uttorkande rengöringar med sulfater.
 2. 2-3 gånger/vecka, använd salicylsyra för att rensa porerna och minska inflammationen.
 3. Ingredienser som niacinamid, retinol och azelainsyra är bra att inkludera för att stärka huden och förebygga utbrott.
 4. Introducera alltid en ny produkt i taget så att du inte överväldigar huden.
 5. Motstå lusten att poppa eller klia på dina finnar - det kan förvärra inflammationen och orsaka ärrbildning som är svårare att behandla än själva aknen. Använd i stället ett finnplåster för att låta finnen läka i lugn och ro.

Sök medicinsk rådgivning om det behövs

Om du börjar få ärr eller om aknen påverkar ditt psykiska välbefinnande så ska du inte vänta med att söka medicinsk hjälp. I svårare fall kan hudläkare ordinera läkemedel eller receptbelagda krämer för att få aknen under kontroll.

En hudterapeut kan också vägleda dig och hjälpa dig att hitta rätt rutin för din hud.


Sammanfattningsvis är akne efter p-piller ett vanligt problem, men det är viktigt att komma ihåg att det går att behandla. Att skapa sig en enkel men konsekvent hudvårdsrutin som du kan hålla i varje dag, eller rådgöra med en hudläkare och ta itu med hormonella faktorer är viktiga steg för att hantera och så småningom övervinna akne efter p-piller.


Journal