Journal
Acne in melanin-rich skin

Akne och melaninrik hud!

Att hantera akne är psykiskt påfrestande för de flesta, men för personer med melaninrik hud är de mörka fläckar som lämnas kvar ofta en extra frustration.
Här är allt du behöver veta om akne hos personer med melaninrik hud - från när det är dags att söka professionell hjälp till hur du behandlar envis hyperpigmentering.

Av Emma Stenman, Auktoriserad hudterapeut

Hur skiljer sig akne i melaninrik hud? 

Personer med melaninrik hud har en ökad risk för hyperpigmentering, så kallad postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH).

Huden har samma antal melanocyter i epidermis (det översta hudlagret) oavsett hudfärg, men i melaninrik hud är melanocyterna (de melaninproducerande cellerna) mer aktiva och större. Detta betyde att de lättare kan triggas att producera mer melanin vid inflammation eller skada i huden. Detta kan sedan leda till hyperpigmentering av huden (PIH).

Av dessa skäl kan även mild och måttlig akne behöva remitteras till en hudläkare, då det är viktigt att tidigt fånga upp aknen och minska risken för svårbehandlad hyperpigmentering.

Vad kan jag göra för att minska risken för hyperpigmentering efter akne?

Det är viktigt att behandla din akne och postinflammatoriska hyperpigmentering tidigt. Dagligt solskydd är också viktigt – även om melanin ger ett visst UV-skydd så är det långt ifrån tillräckligt!

Ingredienser som hjälper till att motverka och behandla hyperpigmentering inkluderar:

Niacinamid

Niacinamid (den aktiva formen av vitamin B3) är en fantastisk hudvårdsingrediens med en imponerande lång lista av fördelar, som att förebygga utbrott och hudinflammation, minska synlighetem av förstorade porer och skapa en jämnare, klarare hudton.

Niacinamid reglerar produktionen av melanin genom att hämma överföringen av melanin till hudcellerna. Detta både förhindrar att ny hyperpigmentering bildas och minskar synligheten av befintlig hyperpigmentering.

Common Clouds oljefria, icke-komedogena fuktkräm Cloud Jelly innehåller 4% niacinamid för att effektivt förebygga utbrott, balansera och minska hyperpigmentering.

Läs mer: Så behandlar du märken och ärr efter akne

Azelainsyra

Om inte azelainsyra redan är på din radar så är det dags nu!

Azelainsyra är en skonsam men mycket effektiv ingrediens för att förebygga och behandla utbrott, märken efter akneutbrott och hyperpigmentering i alla hudtoner. Den ger dig också en jämnare hudstruktur och stöttar en gynnsam mikroflora i huden.

Common Clouds serum Cloud Milk innehåller 10% azelainsyra och kan användas 1-2 gånger dagligen.

Läs mer: Allt du vill veta om azelainsyra!

A-vitamin / Retinol

Vitamin-A är en effektiv behandling mot både akne och hyperpigmentering, och används i både receptbelagda krämer och hudvård.

Moon Balm är en djupt återfuktande, barriärstärkande ansiktskräm med en mild form av retinol (sodium retinoyl hyaluronate), flera ceramider, hyaluronsyra och centella asiatica. På ett skonsamt sätt får du de önskade effekterna av retinol, men utan biverkningar.

Kom ihåg att introducera produkter med retinol gradvis. Att börja långsamt gäller även för ljus hud, men för melaninrik hud kan irritation från A-vitamin leda till postinflammatorisk hyperpigmentering. Börja 2 gånger/vecka och öka successivt.

Läs mer: Allt du vill veta om retinol!

Betydelsen av ceramider för melaninrik hud

Studier visar att melaninrik hud ofta har lägre halter av ceramider, och därför är mer benägen att bli torr och fuktfattig. Därför är det extra viktigt att ge melanrik hud ceramidberikad hudvård som stärker barriären och upprätthåller hälsosamma fuktnivåer i huden.

Common Clouds fuktkrämer Moon Balm och Cloud Jelly är rika på ceramider och sfingolipider som hjälper till att upprätthålla, återställa och förbättra hudens barriärfunktion för att motverka torrhet.

För att få det bästa av två världar kan du använda Cloud Jelly som dagkräm och Moon Balm på natten när huden är i reparationsläge!

Läs mer: Allt du vill veta om hudens barriär!

SPF - Ditt dagliga vapen för att stoppa hyperpigmentering!

Solskydd är A och O för att förebygga hyperpigmentering och solskador. Se till att använda en solkräm med SPF 30 eller 50! Om du tycker att du lätt får igentäppta porer av solskyddsmedel, välj ett solskyddsmedel med en lättare konsistens.

Melaninrik hud och rosacea – en sjukdom som ofta missas

Rosacea är en vanlig, kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som främst drabbar kinder, haka, näsa och panna. Vanliga hudsymtom är papler, pustler, ihållande erytem, telangiektasier och återkommande rodnader.

Hudsjukdomar och tillstånd som drabbar melaninrik hud kan vara lite knepiga att reda ut själv. Tyvärr är rosacea relativt okänt och underrapporterat i melaninrik hud och en del av detta beror på att det är svårare att diagnostisera. Den rodnad och de ytliga blodkärl som vi förväntar oss att se döljs av melanin och är därför svårare att upptäcka. Till exempel är rodnad i melaninrik hud inte röd, utan kan vara lila eller gråaktig.

När diagnoser missas eller fördröjs kan det tyvärr få konsekvenser för patienten, bland annat allvarligare tecken och symtom, som okulär rosacea (ögon- och ögonlockspåverkan).

Cloud Milk är lämplig för akne- eller rosaceabenägen hud oavsett hudton. Serumetet innehåller 10% azelainsyra - en naturligt antiinflammatorisk superstjärna med en unik förmåga att skonsamt tackla flera vanliga hudproblem samtidigt, lugnande centella och fuktgivande hyaluronsyra.

Keloider - ett problem i melaninrik hud

Keloider är en typ av ärr som växer oväntat och kan uppkomma efter alla typer av hudskador, som kirurgiska ärr, akne eller piercingar. Ibland bildas de utan någon märkbar skada, vilket kallas "spontana keloider". Dessa är sällsynta men visar att även en mindre, obemärkt hudskada kan utlösa ärrtillväxt. Keloida ärr bildas som ett resultat av en överaktiv läkningsprocess, där kroppen producerar mer kollagen än vad som behövs.

Om du upplever keloid kan du kontakta din läkare för vidare hjälp med behandling.

Salongsbehandlingar för akneärr i melainrik hud

Laserbehandlingar, microneedling och kemiska peelings är vanliga behandlingsmetoder mot akneärr och hyperpigmentering, men i oerfarna händer kan behandlingarna orsaka skador som förvärrar eller orsakar inflammatorisk hyperpigmentering i melaninrik hud. Det är viktigt att gå till en auktoriserad hudterapeut som har erfarenhet av att behandla melaninrik hud med dessa metoder – som i rätt händer kan ge fantastiska resultat!

Läs på innan du bokar, och var inte rädd att ställa frågor. 

Journal