Journal
Girl holding moon patch pimpe patches vegan hydrocolloid patches for acne

Varför får tonåringar akne?

Akne är en mycket vanlig hudåkomma som drabbar 85 till 90 procent av alla människor, särskilt tonåringar. Även om akne inte är ett allvarligt medicinskt tillstånd så är det ofta mentalt utmanande för den som lider av det – inte minst i tonåren, som ofta är en känslig period när man oroar sig kring sitt utseende och självbilden kan vara skör (inte minst idag när vi översköljs av ”perfekta”, filtrerade bilder på sociala medier).


I den här artikeln går vi igenom varför tonåringar får akne och vad man kan göra för att förebygga och behandla det.


Hormonella förändringar


En av de främsta anledningarna till att tonåringar får akne är de hormonella förändringar som sker under puberteten. Under denna tid producerar kroppen mer androgener, som är manliga hormoner som finns hos både män och kvinnor. Androgenerna stimulerar talgkörtlarna i huden att producera mer olja, vilket kan täppa till porerna och leda till akne.


Genetik


En annan faktor som kan bidra till akne hos tonåringar är genetik. Om dina föräldrar eller syskon har haft akne kan det vara mer sannolikt att du själv får det. Det beror på att vissa gener kan göra din hud mer känslig för hormoner och mer benägen att drabbas av akne.


Stress


Stress kan också spela en roll i utvecklingen av akne. När du är stressad producerar din kropp mer kortisol, vilket är ett hormon som kan öka oljeproduktionen i huden. Detta kan leda till tilltäppta porer och utbrott.


Kost (delvis)


Sambanden mellan kost och akne är fortfarande inte helt etablerade, men vissa studier tyder på att vissa livsmedel kan utlösa utbrott hos vissa personer. Livsmedel som innehåller mycket socker och raffinerade kolhydrater kan öka insulinnivåerna i kroppen, vilket kan leda till inflammation och akne. Olika studier tyder också på ett samband mellan (ko-)mjölk och akne, och ett högt intag av vassleprotein (som också framställs av komjölk) och akne. Men kom att kosten aldrig är den bakomliggande grundorsaken till akne, utan snarare en trigger.


Aknebehandlingar


Lyckligtvis finns det flera behandlingsalternativ för tonåringar med akne. Receptfria produkter som bensoylperoxid och salicylsyra kan vara effektiva mot mild till måttlig akne. Receptbelagda läkemedel, som krämer med retinoider (A-vitamin), antibiotika och Isotretinoin, kan vara nödvändiga för svårare fall av akne. Om din akne plötsligt förvärras, du får ärrbildning, huden gör ont eller om du oroar dig för din akne så är det viktigt att söka läkarhjälp i tid för att undvika ärr. En hudläkare kan hjälpa dig att hitta rätt behandling.


Finnplåster vid akne


Finnplåster är en perfekt lösning för att påskynda läkningsprocessen och snabbare bli av med en mogen finne. De är också bra för att skydda huden mot klämmande, pillande och yttre bakterier som kan förvärra inflammationen och orsaka svårbehandlade ärr. Finnplåster kan dock aldrig behandla det underliggande problemet. Tänk på dem som ett plåster (vilket de också är!). De hjälper såret att läka, men kan inte förhindra att såret (eller finnen) uppstår från första början.


Vad du kan göra hemma

Förutom hudvård, receptfria behandlingar och läkemedel finns det också flera livsstilsförändringar som kan hjälpa till att förebygga finnar och akne. Dessa inkluderar:


  • Tvätta ansiktet två gånger om dagen med en icke-uttorkande ansiktsrengöring
  • Undvik att röra ansiktet med händerna – om du får en finne, kläm inte, utan använd istället ett finnplåster
  • Tvätta sådant som rör ansiktet och kan föra tillbaka bakterier till huden, så som örngott, handdukar, mobilen och mössor
  • Använda icke-komedogen makeup och hudvårdsprodukter som inte täpper till porerna
  • Använd hudvård som respekterar och stärker din hudbarriär, och undvik uttorkande produkter (t ex rengöringar med sulfaterna SLS, sodium laureth sulfate, och SLES, odium lauryl sulfate) som på sikt kan trigga din hud att kompensera genom att producera ännu mer olja
  • I hudvård, kika efter väl beprövade, vetenskapligt testade ingredienser som niacinamid, salicylsyra (BHA-syra) och azelainsyra.
  • Ät en balanserad kost rik på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Det studeras idag flitigt på sambandet mellan ett välmående mikrobiom i tarmen och hudens mikrobiom, och fiberrika grönsaker och fullkornsprodukter matar de goda bakterierna i magen.
  • Testa att minska eller utesluta vitt socker och mjölkprodukter i några veckor, och se vad som händer med din hud. Om du tränar mycket och använder proteinpulver, se om du kan hitta ett alternativ till vassleprotein.
  • Få tillräckligt med sömn och försök att hitta sätt att hantera stress.


Slutsats


Akne är en vanlig hudåkomma som drabbar många tonåringar – så många som 85-90 procent av alla människor får akne eller finnar vid någon tidpunkt i livet. Även om det kan vara frustrerande finns det flera behandlingsalternativ tillgängliga. Genom att förstå orsakerna till akne, och hitta sätt för att förebygga och behandla akne, så har du som tonåring bättre förutsättningar till en välmående hud som du mår bra i. Men kom ihåg – du är inte ensam, och finnar är en naturlig del av att vara tonåring och ingenting att skämmas för.

Journal