På Common Clouds pratar vi MYCKET om hudbarriären. Hur kommer det sig? För att en välfungerande hudbarriär är nyckeln till en frisk hud ☁️
Av Maria Ahlgren, medgrundare och Beauty Director
Har du hört talesättet ”Happy wife, happy life”? Det beskriver på sätt och vis förhållandet mellan hudbarriären och huden! För att huden ska vara lycklig så måste nämligen barriären vara lycklig.
Vi i grundarteamet har själva akne, eksem och känslighet i bagaget, och har gjort det till en sport att vårda våra barriärer!
I den här artikeln djupdyker vi i det spännande underverk som är din hudbarriär, och lär oss hur vi kan stärka barriären och hjälpa den att utföra sina viktiga funktioner (främst att hålla dåliga saker ute och bra saker som fukt inne).
Hudbarriären är nästan som en magisk, mänsklig regnrock! Men när hudbarriären inte fungerar som den ska uppstår problem. Fel saker läcker in, och bra saker läcker ut. Inflammatoriska hudåkommor, som akne, rosacea och eksem, är till exempel ofta relaterade till en störd hudbarriär.
VAD ÄR HUDBARRIÄREN?
Hudbarriären kan enklast beskrivas som hudens yttersta lager. Den fungerar som hudens - och kroppens! - första försvarslinje mot yttre faror som skadliga mikroorganismer, föroreningar och oönskade bakterier.
Tittar vi närmare så ser att hudbarriären består av både fysiska och kemiska komponenter:
Stratum Corneum (hornlagret) - Den översta delen av epidermis kallas även Horny Layer (och vi älskar den ännu mer för det!). Hornlagret är en fysisk, skyddande barriär som består av keratinfyllda döda hudceller (corneocyter) som hela tiden stös av och ersätts av nya. Det är nästan som en tegelvägg mellan din hud och omvärlden. Hornlagret spelar även en viktig roll för immunförsvaret.
Ett friskt hornlager tappar ungefär ett lager corneocyter varje dag.
Syramanteln - Klart att en hjälte ska bära mantel! Denna viktiga del av din hudbarriär består av en cocktail av sebum (oljan som produceras av dina talgkörtlar) och aminosyror från ditt svett. Tillsammans bildar de en tunn, antimikrobiell hinna som skyddar mot skadliga virus, bakterier och andra mikroorganismer. Sitt namn har manteln får för att den är något sur, ungefär 5,5 i pH-värde. I hudsammanhang är pH-värde A och O, och vi vill vårda vårt pH till varje pris för att syramanteln ska kunna skydda vår hud optimalt.
Mikrobiomet - På din hud lever biljontals bakterier och svampar som utgör din huds alldeles egna personliga ID - mikrobiomet. Inte nog med att ingens mikrobiom är den andras likt, vårt eget mikrobiom förändras också hela tiden. Det är som en levande kostym som du bär hela tiden! Men för att huden ska må bra så måste vi mata de goda bakterierna och se till att de kan försvara sig mot oönskade bakterier, som en överväxt av vissa aknebakterier. Mikrobiomet - även känt som hudens mikroflora - är din huds immunförsvar.
Tillsammans arbetar hornlagret, syramanteln och mikrobiomet dag och natt för att hålla din hud skyddad, återfuktad och stark.
VARFÖR ÄR HUDBARRIÄREN SÅ VIKTIG?
Hudbarriärens viktigaste funktioner är att låsa in fuktämnen, och stänga ute skadliga ämnen. En hälsosam barriär är tät, men skadas den så uppstår små sprickor där fel saker kan sippra in, och fukt läcker ut.
En välfungerande hudbarriär...
- Förhindrar fuktförlust (det fina ordet är Trans-Epidermal Water Loss, eller TEWL) och låser in fukten i huden.
- Skyddar oss mot skadliga bakterier och andra patogener, föroreningspartiklar och ämnen som kan utlösa inflammation, allergi eller irritation i huden. Om du har akne eller någon annan inflammatorisk hudåkomma bör du vara extra försiktig med din hudbarriär.
HUR VET JAG OM MIN HUDBARRIÄR ÄR SKADAD?
Vanliga tecken på att din hudbarriär är ur balans är:
- Plötsliga eller förvärrade akneutbrott.
- Huden känns stram och torr, eller till och med kliande.
- Rodnad och överkänslighet.
- Huden känns irriterad, och inflammatoriska tillstånd, som eksem, akne eller rosacea, kan förvärras.
- Överdriven talgproduktion till följd av uttorkning.
VAD ORSAKAR SKADOR I BARRIÄREN?
Misstänker du att din hudbarriär är skadad och undrar varför?
Det finns många anledningar till att barriären tappar balansen. Vissa av oss är också födda med en svagare hudbarriär, och har en medfött tunnare hud med högre känslighet. Men oftast är det yttre faktorer som försvagar barriären. Det är viktigt att identifiera om din barriär är genetiskt svagare, eller om den är försvagad på grund av yttre faktorer.
Vanliga orsaker till att barriären försvagas är:
- För starka och uttorkande hudvårdsprodukter, t ex produkter med högt innehåll av vissa sulfater (SLS och SLES) eller uttorkande alkoholer. Undvik också att tvätta ansiktet i varmt vatten, Långa, ångande varma duschar kan torka ut barriären.
- Överexfoliering! Du tvättar eller peelar huden för mycket. Vi vet att det är så frestande att prova alla produkter som blir virala på TikTok, men var noga med att inte inkludera för många aktiva ingredienser, som exfolierande syror, i din hudvårdsrutin på en gång. Många hudläkare och hudterapeuter vittnar om personer som söker hjälp för problem som kopplas till en försvagad eller förstörd barriär ökat markant de senaste åren, och experimenterande hemma med för starka produkter tros vara en orsak.
- Tvätta aldrig någonsin ansiktet med tvål som inte är avsedd för ansiktet. Det kommer att kasta din pH-balans lååångt utanför skalan. Handtvål i ansiktet är no no no no!
- Föroreningar. Att bo i ett område med höga luftföroreningar kopplas till en svagare hudbarriär. Om du bor i ett förorenat område, se till att inkludera antioxidanter i din dagliga hudvårdsrutin (som C-vitamin, niacinamide eller till och med centella).
- Vissa mediciner, t.ex. antibiotika, kan tillfälligt förändra mikrobiomet. Men ta medicin om det behövs, din barriär kommer att återhämta sig! Kanske har du t om fått antibiotika utskrivet för din akne ? Lita på att din hudläkare kan sitt jobb, men försök att stärka barriären och mikrobiomet med tipsen nedan (men blir aknen inte bättre ska du såklart berätta detta för din läkare, som kan se över behandlingen).
- Långvarig stress eller brist på sömn. Stresshormonet kortisol kan nämligen försvaga barriären. Tentafinnar är alltså inget hitte-på ;)
- Menscykeln! Vår barriärfunktion är faktiskt något försämrad precis före och i början av mensen. I den här artikeln berättar vår hudläkare Dr Anahita Ghorbani hur huden skiftar med hormonerna, och hur du kan anpassa din hudvård under menscykeln.
VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT FÅ EN STARKARE HUDBARRIÄR? KAN JAG REPARERA EN SKADAD HUDBARRIÄR?
Det är lätt att drabbas av panik när huden sparkar bakut, men tack och lov är våra barriärer ganska tacksamma att ta hand om. Kom ihåg att det är en levande organism – din alldeles egna, magiska rengrock!
Här är några knep från Team Common Clouds välbeprövade verktygslåda:
Först och främst, LESS IS MORE om du misstänker att din barriär är skadad. Vi älskar TikTok-trenden #SKINSTREAMING där allt utom det nödvändiga skalas bort (här kan du läsa om skin streaming i en artikel som jag, Maria, har skrivit för ELLE).
1. Tvätta snällt! Använd en mild, pH-balanserad ansiktstvätt som inte rubbar barriären. Cloud Wash, vår supersnälla men effektiva dagliga ansiktsrengöring, är formulerad för att kunna användas dagligen utan risk att torka ut huden (vi är också så stolta att meddela att Cloud Wash vann Årets Bästa Rengöring i Veckorevyns stora rengöringstest!).
2. Överexfoliera inte! Ta det lugnt med peelingsyror och undvik att blanda för många exfolierande produkter i din rutin. Om du är under 25 år behöver du förmodligen inte ens mer bombastiska syror som glykolsyra eller höga koncentrationer av AHA, som främst behandlar synliga ålderstecken, solskador och försämrad cellförnyelse – din cellförnyelse fungerar nämligen fortfarande som den ska. Är du ung eller har hud med tendens till akne, oljighet och känslighet, är BHA-syran salicylsyra ofta bästa valet.
3. Cloud Water ger dig alla fördelar med exfoliering (klarare porer! slätare hud! mindre benägen att få utbrott! jämnare hudton!), med minimal risk för irritation tack vare dess många lugnande egenskaper. Använd Cloud Water 2-3 gånger/vecka och öka gradvis om det behövs, men använd inte mer än en gång om dagen och lyssna alltid på din hud. Om du använder aknemedicin som skyndar på hudens avstötning av hudceller, t ex krämer som Epiduo eller Acnatac, så bör du vänta med att introducera syror – även BHA-syror – tills din behandling är klar, eller din hudläkare har gett grönt ljus.
4. Leta efter barriärstärkande ingredienser som ceramider, niacinamid, glycerin, squalane, hyaluronsyra, pre-, pro- och postbiotika samt centella. Ceramider ligger oss lite extra varmt om hjärtat eftersom de fungerar ungefär som byggstenar i den finfina ”skyddsvägg” som är din hud. Våra fuktkrämer Moon Balm och Cloud Jelly är formulerade för att våra och stärka barriären.
5. Undvik parfym och essentiella oljor om din hud känns känslig eller reaktiv. Här på Common Clouds formulerar vi alltid utan doftämnen som kan kopplas till irritation.
Utöver hudvård kan du också hjälpa din hudbarriär inifrån.
Hudens och tarmens mikrobiom är sammankopplade, så om du ger din inre mikroflora näring kommer det också att synas på din hud. Här är fler tips på hur du kan stärka hudens barriär inifrån!
1. Försök att vara snäll mot dig själv. Eftersom stresshormonet kortisol är kopplat till en försvagad barriärfunktion är det viktigt att ge dig själv tillräckligt med sömn och tillåta dig själv att stressa av. Öva dig i konsten att vara good enough, tillräckligt bra.
2. Ge din kropp näring. Grönsaker, fiberrik frukt, hälsosamma fetter från fisk, nötter och olivolja är några av många livsmedel som fullproppade med hudstöttande näringsämnen. Särskilt fettsyran Omega-3, som finns i fet fisk, har en positiv inverkan på hudens barriär.
3. Inkludera probiotiska livsmedel - som kimchi, kombucha eller yoghurt - eller ta ett dagligt probiotikatillskott (eller båda). Grönsaker, frukt, baljväxter och fullkornsprodukter är fullproppade med prebiotiska fibrer som fungerar som mat åt de goda bakterierna i tarmen.
4. Ta det lugnt med sockret. Förlåt, vi vet att det är tråkigt :( Socker driver nämligen inflammationer i kroppen, vilket kan påverka huden.
HUR LÅNG TID TAR DET ATT REPARERA EN SKADAD HUDBARRIÄR?
Den goda nyheten med att bära runt på en mänsklig, levande regnrock är att den kan läka! Du behöver bara ha tålamod. Om din hudbarriär har försvagats av yttre faktorer eller användning av för starka hudvårdsprodukter kommer du sannolikt märka att huden känns bättre 2-3 veckor efter att du har trappat ner på starka, aktiva eller uttorkande ingredienser, och gått tillbaka till grunderna (tvätta, återfukta, SPF). Din hud kommer att vara mindre reaktiv, kännas mindre torr och stram och i allmänhet kännas starkare.
Men låt dig inte lockas att börja experimentera med din garderob av virala skönhetsprodukter eller introducera nya, starka produkter riktigt ännu…
Räkna med 1-2 månader innan din hud är helt tillbaka till det normala. Det kan dock ta så mycket som upp till 6 månader.
Börja återinföra aktiva ingredienser, som syror och retinol, långsamt. Vi ÄLSKAR syror och retinol (magiska egenskaper!) men introducera dem en i taget och lyssna på din hud.
VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN EN SKADAD BARRIÄR OCH EN "SKIN PURGE"?
Ibland när du introducerar en ny aktiv ingrediens, som syror eller retinol, kan din akne eller torrhet tillfälligt bli värre innan den blir bättre. Men få inte panik! I den här artikeln tittar vi närmare på skillnaden mellan en utrensning och en skadad hudbarriär.
Vi hoppas att den här artikeln gav dig några nya insikter om vår fantastiska hudbarriär. Tar du hand om din barriär så kommer den tacka dig, och ta hand om din huds hälsa på allra bästa sätt <3
xx,
Maria och team Common Clouds ☁️💙
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV...
Hur du blir av med pormaskar och förstorade porer
Det snälla (och barriärvänliga!) sättet att ta hand om aknebenägen hud