Journal
Girl showing acne breakouts on her chin in an article about skin purging and more breakouts after using BHA

Kan jag få finnar av salicylsyra? Allt om "skin purging"!

Aaaah, vilken ironi. Du introducerar en ny hudvårdsprodukt i din rutin med hopp om att få bukt på finnarna, och så blir resultatet… fler utbrott! Men innan du drabbas av panik och slänger ut din BHA-produkt, läs denna artikel.

Av Maria Ahlgren

De flesta av oss har någon gång upplevt att vi får mer finnar av en ny hudvårdsprodukt, som vi köpt med sikte på en glowigare, lugnare hud med färre utbrott. Men innan du drabbas av panik och slänger ut din nya produkt, så är det viktigt att förstå vad som händer, och varför det är viktigt att ha is i magen.

När du introducerar en ny hudvårdsprodukt, särskilt en som innehåller aktiva, cellförnyande ingredienser som BHA (Beta Hydroxy Acids, där salicylsyra är den BHA-syra som används i hudvård), är det möjligt att uppleva en tillfällig period som kallas "skin purging", när du plötsligt får mer finnar än vanligt.

Vad är "skin purging"?

Skin purging, eller utrensning som fenomenet ofta kallas på svenska), kan uppstå när en produkt påskyndar hudens naturliga cellförnyelseprocess. Huden omsätter alltså hudceller i snabbare takt, och små hudcellsbebisar i huden kommer helt enkelt snabbare upp till ytan.

Under de första veckorna av ökad cellförnyelse kan du märka att din akne verkar förvärras eller att du får nya utbrott. Denna reaktion är dock vanligtvis tillfällig och avtar inom några veckor. Det är viktigt att förstå att utrensning inte är samma sak som en biverkning eller en allergisk reaktion på en produkt, utan en tillfällig puckel innan huden blir bättre. Vi allergisk reaktion ska du alltid avbryta användandet av en produkt.

Men varför kan BHA orsaka ”skin purging”?


 BHA-syror, som salicylsyra, är oljelösliga och kan tränga djupt in i porerna, där de löser upp döda hudceller och sebum, och på så sätt motverkar nya akneutbrott. Men genom att exfoliera huden och boosta cellförnyelsen kan BHA till en början få tilltäptheter att komma upp till ytan, och nya finnar blommar upp.

När denna fasen är över kommer du sannolikt att märka en förbättring av hudens struktur och en minskning av antalet utbrott, och alla andra fördelar som har gjort BHA-syra till en av hudvårdsvärldens mest älskade ingredienser för aknebenägen, oljig hud. Det är viktigt att inte ge upp utan lita på processen.

Andra orsaker till att du plötsligt får fler finnar

Det är också viktigt att komma ihåg att plötsliga akneutbrott kan bero på andra faktorer, t ex:

  • Hormonförändringar (t ex akne före och under mensen)
  • Stress eller sjukdom (har du t ex behandlats med antiobiotika kan hudens barriär påverkas, och huden blir mindre motståndskraftig mot aknebakterier.
  •  Ändrade levnadsvanor, t ex kost
  • Överbehandlad hud med försvagad barriär

Överbehandlad hud är ganska vanligt, särskilt om du mixtrar mycket med din hudvårdsrutin och använder för starka produkter som försvagar barriären. Då är huden mer mottaglig för inflammation, och kan inte försvara sig mot exempelvis aknebakterier. Om du märker att din hud ofta känns torr, stram, röd och irriterad kan det vara ett tecken på att barriären försvagats. Kika på hur din rutin ser ut. Använder du en för stark rengöring, t ex med uttorkande sulfater? Innehåller även din rengöring eller andra produkter exfolierande syror? Vissa rengöringar innehåller en hög halt BHA eller AHA, och då bör du inte använda exfolierande ansiktsvatten eller andra produkter med BHA i samma rutin.

För att inte riskera överexfoliering är det viktigt att alltid följa instruktionerna på dina hudvårdsprodukter, och kika på helheten i din hudvårdsrutin.

Hur börjar jag använda Cloud Water?

Med nya aktiva produkter är det viktigt att skynda långsamt och "skola in" huden. Vi rekommenderar alltid att börja med BHA-produkter, som Cloud Water, 2-3 gånger i veckan. Att gå från 0-100 är aldrig bra

BHA eller salicylsyra kan aldrig vara grundorsaken till akne, utan bör istället ses som aknebenägen huds BFF - även om de första veckorna av vänskap kan vara skakiga innan de blommar ut i en livslång romans!

Så ge inte upp. Om du inte har en allergi mot salicylsyra (eller oavsiktligt har överexfolierat din hud och bör hålla dig borta från alla aktiva ämnen), väntar en klarare framtid för din hud!

LÄS MER:

Läs recensioner och köp Cloud Water här! (tillfälligt slut – skriv upp dig på Notify me-knappen och få mejl så fort Cloud Water är tillbaka i lager!

Så använder du BHA-syra – En guide till aknebenägen huds favoritingrediens!

Journal