Journal
Girl showing acne breakouts on her chin in an article about skin purging and more breakouts after using BHA

Kan jag få finnar av salicylsyra? Allt om "skin purging"!

Aaaah, ironin. Du börjar använda en ny hudvårdsprodukt i hopp om att lugna din akne, och så blir resultatet… fler finnar! Men innan du drabbas av panik och slänger ut din BHA-syra, läs denna artikel om "skin purging".

Person som håller i Cloud Water, ett ansiktsvatten med BHA - salicylsyra

Av Maria Ahlgren

De flesta av oss har någon gång upplevt att vi får mer finnar av en ny, aktiv hudvårdsprodukt, som vi köpt med sikte på en glowigare, lugnare hud med färre utbrott. Men innan du drabbas av panik och slänger ut din nya produkt, så är det viktigt att förstå vad som händer, och varför det är viktigt att ha is i magen.

När du introducerar en ny hudvårdsprodukt, särskilt en som innehåller aktiva, cellförnyande ingredienser som syror (AHA eller BHA-syran salicylsyra – stjärnan i vår bästsäljande BHA-toner Cloud Water). eller retinol, är det möjligt att uppleva en tillfällig period när du plötsligt får mer finnar än vanligt och huden försämras. Detta kallas "skin purging".

Vad är "skin purging"?

Skin purging, eller utrensning som fenomenet ofta kallas på svenska), kan uppstå när en produkt påskyndar hudens naturliga cellförnyelseprocess. Huden omsätter alltså hudceller i snabbare takt, och små hudcellsbebisar i huden kommer helt enkelt snabbare upp till ytan.

Under de första veckorna av ökad cellförnyelse kan du märka att din akne verkar förvärras eller att du får nya utbrott. Denna reaktion är dock tillfällig och avtar inom några veckor. Det är viktigt att förstå att utrensning inte är samma sak som en biverkning eller en allergisk reaktion på en produkt, utan en tillfällig puckel innan huden blir bättre. Vid allergisk reaktion ska du alltid avbryta användandet av en produkt.

Men varför kan BHA (salicylsyra) orsaka ”skin purging”?


Först av allt – salicylsyra (den vanligaste BHA-syran i hudvård) är en fantastisk, välbeprövad ingrediens, och att inkludera den i Cloud Water var självklart. Ingen annan hudvårdsingrediens är lika duktig på att trolla bort finnar, blackheads och förstorade porer och samtidigt dämpa rodnad, tack vare sin anti-inflammatoriska egenskaper.

 BHA-syra, som salicylsyra, är oljelöslig och kan tränga djupt in i porerna, där den löser upp ansamlingar av döda hudceller och sebum som frestar aknebakterier. På sätt motverkas nya akneutbrott – salicylsyra är tveklöst en av de bästa presentera du kan ge aknebenägen hud.

Men genom att exfoliera huden och snabba på cellförnyelsen så skickar BHA-syran upp denna "por-cocktail" av tilltäptheter till ytan, och nya finnar blommar upp. Har du redan akne är det lätt att drabbas av panik – men gör inte det! På andra sidan finnarna väntar lugnet.

När denna fasen är över kommer du sannolikt att märka en tydlig förbättring av hudens struktur och en markant minskning av antalet akneutbrott, plus flera andra fördelar som har gjort BHA-syra till en av hudvårdsvärldens mest älskade ingredienser.

Det är viktigt att inte ge upp utan lita på processen. Målet ÄR ju att rensa porerna på "proppar" av talg och döda hudceller som frestar aknebakterier, och stimulera en pigg cellförnyelse som stöter bort gamla hudceller, även om vägen dit kan vara lite bökig.

Hur vet jag om det är akne, allergi eller "skin purging"?

Det är viktigt att ta reda på varför du får en oönskad reaktion när du introducerar en ny produkt. Är det akne som ändå hade dykt upp, oberoende av din hudvård, "purge" på grund av din nya produkt, eller allergi?

AKNE:
Ökning av akne i nya områden. Inflammerade finnar är ömma, röda och får ofta en vit topp.

Finnen tar ungefär 8-10 dagar från första känningen till minskning. Se guiden längre ner för orsaker till att din akne plötsligt kan förvärras.

PURGE:
Markant ökning av finnar främst i områden där du typiskt får akne i samband med att du introducerar en cellförnyande ingrediens, som salicylsyra eller retinol. Purge-finnar är ofta mindre inflammerade än "vanliga" finnar.

Vid en utrensning kommer de nya finnarna typiskt 1-2 veckor efter att du introducerat den nya produkten.

Finnarna läker dock ut snabbare än tidigare – vilket kan vara skönt att veta när man står mitt i stormens öga!

En purge varar typiskt mellan 2-4 veckor.

Huden kan också flagna lätt, vilket är ett tecken på avfällnng av döda hudceller. Du som har gjort kemisk peeling på salong är säkert bekant med att huden kan fjälla lätt innan Det Stora Glowet inträder! Detta är dock osannolikt med en mild produkt som Cloud Water, som även lugnar och återfuktar din hud med en cocktail av centella, grönt te. lakrits och hyaluronsyra.

Även om det känns tufft mitt i stormens öga, håll ut! Längre ner kan du läsa om hur du minskar risken för en jobbig "purge", och hur du behandlar huden under tiden.

ALLERGI:
Om huden plötsligt blir röd, sticker, svider eller känns varm kan det vara ett tecken på allergi mot något i produkten. Då ska du genast avsluta användandet. På Common Clouds formulerar vi produkter utan kända allergener och irriterande ämnen, men varje hud är unik och kan reagera på enskilda ämnen – även ämnen som anses allergisäkra.

Vanliga orsaker till att du plötsligt får fler finnar (som inte ska förväxlas med "skin purge"!)

Det är lätt att dra slutsatsen att ett plötsligt utbrott beror på en ny hudvårdsprodukt. Men det är viktigt att komma ihåg att plötsliga akneutbrott kan bero på andra faktorer, t ex:

  • Hormonförändringar, t ex en ökning av akne före och under mensen, eller i samband med pubertet, graviditet eller p-pillerstopp.
  • Stress – Vid långvarig stress ökar stresshormomet kortisol, som triggar kroppens talgproduerande hormoner (så kallade androgener). Hudens barriär försvagas också av stress, och huden kan inte försvara sig mot bakterier som orsakar akne.
  • Sjukdom – Har du t ex behandlats med antiobiotika kan hudens barriär påverkas, och huden blir mindre motståndskraftig mot aknebakterier.
  •  Ändrade levnadsvanor, t ex kost. Efter en festhelg eller en högtid med mycket socker och kanske alkohol kan vi se en ökning av akne.
  • "Acne mecanica" – Om vi har ett plagg som skaver mot ett hudområde så kan vi få lokal akne – särskilt om vi svettas. T ex hockeyspelare får ofta finnar i pannan där hjälmen sitter åt. Om du använder keps eller mössa är det viktigt att tvätta den regelbunden för att inte rester av gammalt talg, bakterier och gammalt svett ska trycka mot huden.
  • Försvagad hudbarriär – se nedan.

Hur vet jag om min hudbarriär är överbehandlad?

Överbehandlad hud är ganska vanligt, särskilt om du mixtrar mycket med din hudvårdsrutin och använder för starka produkter som försvagar barriären. Då är huden mer mottaglig för inflammation, och kan inte försvara sig mot exempelvis aknebakterier. Om du märker att din hud ofta känns torr, stram, röd och irriterad kan det vara ett tecken på att barriären försvagats. Kika på hur din rutin ser ut. Använder du en för stark rengöring, t ex med uttorkande sulfater? Innehåller även din rengöring eller andra produkter exfolierande syror? Vissa rengöringar innehåller en hög halt BHA eller AHA, och då bör du inte använda exfolierande ansiktsvatten eller andra produkter med BHA i samma rutin.

För att inte riskera överexfoliering är det viktigt att alltid följa instruktionerna på dina hudvårdsprodukter, och kika på helheten i din hudvårdsrutin.

Hur börjar jag använda Cloud Water?

Med nya aktiva produkter är det viktigt att skynda långsamt och "skola in" huden. Vi rekommenderar alltid att börja med BHA-produkter, som Cloud Water, 2-3 gånger i veckan. Att gå från 0-100 är aldrig bra.

Introducera alltid en ny, aktiv hudvårdsprodukt i taget. Det är alltså ingen bra idé att på en och samma gång lägga till en BHA-syra och en ny retinol i rutinen. Du kan även testa "skin cycling" – alltså att cirkulera dina aktiva ingredienser enligt ett schema, och huden får några dagars vila per vecka.

Det är viktigt att du inte klämmer finnarna du får vid en "purge". Det kan leda till inflammation och ärrbildnng. Använd istället finnplåster, som våra prisbelönta Cloud Patch eller Moon Patch, om du har flera finnar i ett område.

BHA eller salicylsyra kan aldrig vara grundorsaken till akne, utan bör istället ses som aknebenägen huds BFF - även om de första veckorna av vänskap kan vara skakiga innan de blommar ut i en livslång romans!

Så ge inte upp. Om du inte har en allergi mot salicylsyra (eller oavsiktligt har överexfolierat din hud och bör hålla dig borta från alla aktiva ämnen tills huden är återhämtad), väntar en klarare framtid för din hud!

LÄS MER:

Läs recensioner och köp Cloud Water här!

Allt om BHA-syra – En guide till aknebenägen huds favoritingrediens!

Se mer på vår YouTube-kanal!

Journal