Journal
How to get rid of a pimple overnight

Bli av med din finne snabbt – så gör du!

Behöver du bli av med en finne snabbt? Finnar och blemmor har en tendens att poppa upp när man som minst önskar dem. Inför en stor fest, en dejt eller en viktig jobbintervju.

Även om underliggande orsaken till akne (genetik och, framför allt, hormoner) kräver mer än en quickfix, så finns det faktiskt några sätt att bli av med en finne över natten. Scrolla längre ner för att läsa hur du snabbt blir av med en irriterande finne!

Varför får man finnar?

– Hormoner och genetik är de största orsakerna till akne. Hormonella förändringar i framför allt puberteten, under graviditet, i olika faser av menscykeln, från användning av p-piller eller vid tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan orsaka akne i huden, säger vår hudläkare Dr Anahita Ghorbani.
– Hormonerna stimulerar överproduktion av talg i hudens körtlar, och tillsammans med en ökad mängd av döda hudceller på hudens yta blir porerna igenpluggade. Den ökade oljeproduktionen ökar också aktiviteten hos en vanligtvis ofarlig hudbakterie som orsakar inflammation och var. Andra orsaker till akne är medicinering, kontakt med feta oljor eller friktion från täta hjälmar eller mössor. Stress orsakar inte akne, men forskning visar att den kan förvärra den.

Är akne vanligt?

Ja! Akne är ett vanligt hudtillstånd som drabbar de flesta någon gång, och är ett av de vanligaste hudproblemen i världen. Akne och finnar är särskilt vanligt hos tonåringar. Cirka 85 % av alla människor i åldern 11-30 år drabbas av akne i någon utsträckning. Under tonåren är akne vanligare hos män än hos kvinnor. I vuxen ålder är akne vanligare hos kvinnor än hos män. Nästan alla med akne har det i ansiktet, medan hälften även har akne på ryggen. Några får även akne på bröstet.

Varför får jag mer finnar innan mens?


Många tjejer och kvinnor upplever huden känns fetare och fler finnar poppar upp veckan innan mens.
– Akne utlöses av androgener (manliga könshormoner) som testosteron, som kvinnor har i en stabil mängd oavsett tid i månaden. Strax före menstruationen sjunker dock nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket gör att testosteronet blir relativt högt. Progesteron, som stiger efter ägglossning, bidrar också genom att göra huden fetare, förklarar Dr Anahita Ghorbani.

Går det att bli av med en finne snabbt?

Ja! En enstaka finne brukar gå att bli av med snabbt. Har du djupare cystor, akne som ger ärr eller plötsligt får mer akne än vanligt så är det dock viktigt att rådgöra med en hudläkare.


GUIDE – SÅ BLIR DU SNABBT AV MED EN FINNE

1. Rengör det drabbade området

Det första steget för att bli av med en finne är att rengöra det drabbade området med en mild, icke-uttorkande ansiktsrengöring. Undvik starka, löddrande ansiktsrengöringar med sulfater (SLS eller SLES) eftersom dessa kan irritera huden. Vår ansiktsrengöring Cloud Wash för aknebenägen men känslig hud rengör snällt men effektivt huden från smink, överskottsolja och irriterande ämnen. Dessutom innehåller den niacinamid och barriärstärkande ingredienser som på sikt gör din hud starkare och mindre aknebenägen.

2. Använd BHA-syra

Nu är det dags att försiktigt exfoliera huden och rensa porerna från döda hudceller och talg som frestar aknebakterierna trivs med. För starka exfolierande syror kan dock irritera huden, så det är viktigt att välja en produkt med BHA-syra som är lika snäll som effektiv.

BHA står för Beta Hydroxy Acid. Den vanligaste BHA som används i hudvård är salicylsyra. Salicylsyra är oljelösligt, vilket innebär att den kan tränga djupt ner i porerna och lösa upp överskottsolja och döda hudceller som täpper till porerna. På sått sätt förebygger BHA-syra uppkomsten av akne och finnar, samtidigt som den verkar anti-inflammatoriskt. Det gör BHA-syra en fantastisk ingrediens för personer med tendens till finnar/akne, pormaskar, rodnad och känslighet.

Applicera Cloud Water BHA Toner på torr hud efter rengöring. Svep med en bomullstuss över hela ansiktet eller på ett specifikt område, eller klappa in med händerna. Är du ovan vid exfolierande syror så bör du börja med 2-3 gånger per vecka.

3. Kläm inte din finne

Hur frestande det än kan vara så är det viktigt att motstå lusten att klämma eller pilla på din finne. Att klämma finnar kan förvärra inflammationen och orsaka röda eller mörka märken eller permanenta ärr.

– En tumregelär att alltid ha minst en armlängds avstånd till spegeln och att inte använda förstoringsspeglar eller mycket starkt ljus när du tittar på din hud, råder vår hudläkare dr Anahita Ghorbani. Det är också viktigt att undvika att röra vid ansiktet, eftersom det kan överföra bakterier från händerna till huden och förvärra inflammationen.

Gå istället vidare till steg 4!

4. Applicera ett finnplåster

Nu är det dags för ditt finnplåster. Cloud Patch är det perfekta finnplåstret för enstaka finnar, medan Moon Patch XL Pimple Patch XL Pimple Patch är perfekt för klusterutbrott.

– Ett finnplåster skapar en fysisk barriär mot bakterier fingrar och fingrar som vill klämma finnen. Finnplåster av hydrokolloid gör också att din finne återhämtar sig snabbare och läker ostört, säger Dr Anahita.

Common Clouds finnplåster är tillverkade av hydrokolloid – ett material som har använts inom sårvård sedan 1980-talet för sin förmåga att skapa optimala förutsättningar för huden att läka. Hydrokolloid hjälper till att absorbera vätska och överskottsolja från finnen på så lite som 6 timmar.

Common Clouds finnplåster innehåller också tre slags bioaktiva extrakt från Centella Asiatica som lugnar huden och dämpar rodnad.

5. Låt finnplåstret verka i minst 6 timmar


Nu är det dags att sova medan ditt finnplåster gör jobbet åt dig. Ta försiktigt bort finnplåstret på morgonen. Om finnen inte är helt utläkt, applicera ett nytt finnplåster. Common Clouds finnplåster är så osynliga att ingen kommer att lägga märke till dem.

Sammanfattningsvis är det möjligt att bli av med en finne över natten, men det kräver lite tålamod. Men med rätt ansiktsrengöring för aknebenägen och känslig hy, en exfolierande toner med BHA-syra och ett finnplåster av hydrokolloid så kan du med all sannolikhet bort din envisa finne snabbt!

Journal