Journal
Girl with pimple patches acne patches finnplåster

MER AKNE PÅ VINTERN? HÄR ÄR DEN ENDA GUIDE DU BEHÖVER!

Undrar varför du får mer akne på vintern? Läs vidare...

Den kyliga årstiden är inte nådig mot huden. Paradoxalt nog så får uttorkad hud mer akne. Anledningen är att låga temperaturer och torr luft försvagar hudens viktiga skyddsbarriär. Barriärens funktion är att låsa in viktig fukt  i huden och stänga oönskade mikroorganismer – som aknebakterier –ute, och när barriären försvagas så påverkas flera funktioner i din hud. Fuktförlusten gör att din hud vill producera mer talg – den oljiga substansen som är spelar en nyckelroll i bildandet av akne. För mycket talg leder till att hudcellerna klistras ihop och täpper till porerna, vilket skapar den perfekta grogrunden för aknebakterier. Samtidigt bildas mikrosprickor i barriären som irriterande ämnen kan slinka in genom. Att ta hand om barriären är alltså A och O i vintertider – tillsammans med några andra smarta hudvårdshacks som du kanske inte tänkt på innan!

Följ stegen för att hålla huden balanserad,lugn och mindre benägen för årstidsrelaterade akneutbrott.

guide till vinteranpassad hudvård för aknebenägen hud winter skincare guide for acne-prone skin. Tips include using a mild cleanser, cleaning hats and scarves, eating more omega 3 fats and using pimple patches to prevent acne-causing friction

☁️

TVÄTTA DINA MÖSSOR OCH HALSDUKAR

Hört talas om Acne Mechanica? Det är en form av akne som är vanlig i sporter där hjälmar används, där en kombination av friktion, svett och värme leder till finnar.  Men dina mysiga mössa eller halsduk kan också stänga in olja och svett på din hud, vilket leder till tilltäppta porer och finnar. Rengör dina vintergrejer varje vecka och tvätta ansiktet varje kväll för att få bort överskottstalg och intorkad svett. BHA-syra (salicylsyra) hjälper till att lösa upp döda hudceller och talg som fastnat i porerna, och motverkar att nya akneutbrott dyker upp.

 ☁️

DUSCHA SMARTARE

Det är inte bara energikrisen som kräver att vi sänker temperaturen och tar kortare duschare, utan också den krisande vinterhuden (nästan lika allvarligt om du frågar oss!)! Ångande heta duschar leder nämligen till att fukten försvinner från din hud, vilket gör den uttorkad, irriterad och mer benägen att överproducera talg. Sikta på kortare duschar med ljummet vatten (ja, vi lider också).

 ☁️

ANVÄND EN pH-VÄNLIG RENGÖRING

Håll säkerhetsavstånd från uttorkande, starka rengöringar – och använd under inga omständigheter handtvål eller duschgel i ansiktet! Många löddrande rengöringar innehåller uttorkande ämnen, som sulfater, och har ett för högt pH-värde som rubbar hudens balans. Men att bara tvätta med vatten är inte en bra idé – dels löses inte makeup, solskyddsfilter, överskottstalg och föroreningar upp, dels har vatten ett för högt pH-värde för barriärens smak. Satsa på pH-balanserad, mild rengöring utan sulfater.

 ☁️

JOBBA I LAGER-PÅ-LAGER

Precis som du klär dig med tunna lager underst och maffigare kläder ytterst, bör din hudvårdsrutin följa samma princip. Ha som regel att lägga lättflytande, vattenbaserade produkter, som toners och serum, närmast din hud, och lås in fukten med en fylligare, barriärvänlig krämer (leta efter icke-komedogena produkter som inte täpper till dina porer).

 ☁️

ÅTERFUKTA, ÅTERFUKTA, ÅTERFUKTA!

Upprepa efter oss: ALLA hudtyper behöver återfuktning. Även om du har en fetare hudtyp så kommer det kalla vädret att minska fukthalten i huden, vilket gör att din hud vill överkompensera med mer olja = mer akne. En icke-komedogen fuktkräm kommer inte att orsaka finnar, utan kommer istället balansera och ge näring till huden. Leta efter ingredienser som squalane, hyaluronsyra och niacinamid, som balanserar talgproduktionen, förhindrar nya akneutbrott och stärker din hudbarriär.

 ☁️

SATSA PÅ OLJEFRI FOUNDATION

Olja i foundations kan täppa till porerna, särskilt under mössor och halsdukar. Kolla efter ”Oil-free” eller "Non-comedogenic" på förpackningen. Och rengör dina sminkborstar/beauty blenders varje vecka – annars blir de lätt hem åt döda hudceller, gammal olja och bakterier.

 ☁️

ANVÄND PIMPLE PATCHES

 Common Clouds finnplåster skyddar inte bara din hud från klämmande fingrar och yttre bakterier, utan också från friktion från mössor och halsdukar, som kan förvärra din akne (se Acne Mechanica).

Cloud Patch är en pimple patch gjord för enskilda finnar. Varje förpackning innehåller 35 molnformade finnplåster i två storlekar – Small och Large.

Moon Patch är vår XL pimple patch – ett finnplåster skapat för större utbrott och klusterakne, till exempel på käklinjen eller runt hakan. Varje förpackning innehåller 15 XL finnplåster.

Common Clouds finnplåster är gjorda av vegansk hydrokolloid, och innehåller Centella Asistica för att lugna huden och dämpa irritation. Är du nyfiken på båda så ska du spana in vår Dream Duo, där du får båda våra pimple patches – och sparar 10%!

Journal