Journal
10 common questions on acne answered

10 VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM AKNE – VÅR HUDLÄKARE REDER UT

Är akne och finnar samma sak Vad orsakar akne? Och hur kan finnar och akne behandlas? Common Clouds rådgivamde hudäkare, Dr Anahita Ghorbani, svarar på vanliga frågor om akne och finnar.

1. Vad är akne?

– Akne är ett vanligt hudtillstånd som drabbar de flesta någon gång. Det orsakar finnar och fet hy som ibland är röd, varm eller smärtsam att röra vid. Nästan alla med akne har det i ansiktet, medan hälften även har akne på ryggen. Några får även akne på bröstet.

2. Vad händer i huden vid akne?

– Vid akne börjar körtlarna producera för mycket olja (talg) som blandas med döda hudceller och orsakar en propp i hårsäckens öppning; våra porer. Detta ses som en whitehead eller pormask. Ökad aktivitet av hudbakterier orsakar inflammation och pus, vilket skapar finnar och cystor.

3. Varför får jag akne?

– Hormoner och genetik är de största orsakerna till akne. Hormonella förändringar i framför allt puberteten, under graviditet, i olika faser av menscykeln, från användning av p-piller eller vid tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) kan orsaka akne i huden. Hormonerna stimulerar överproduktion av talg i hudens körtlar, och tillsammans med en ökad mängd av döda hudceller på hudens yta blir porerna igenpluggade. Den ökade oljeproduktionen ökar också aktiviteten hos en vanligtvis ofarlig hudbakterie som orsakar inflammation och var.

– Andra orsaker till akne är medicinering, kontakt med feta oljor eller friktion från täta hjälmar eller mössor. Stress orsakar inte akne, men forskning visar att den kan förvärra den.

4. Är akne vanligt?

– Ja. Akne är ett av de vanligaste hudproblemen i världen. Akne är särskilt vanligt hos tonåringar och yngre vuxna. Cirka 85 % av alla människor i åldern 11-30 år drabbas av akne i någon utsträckning. Under tonåren är akne vanligare hos män än hos kvinnor. I vuxen ålder är akne vanligare hos kvinnor än hos män.

5. Varför får tonåringar akne?

– Under puberteten ökar de manliga könshormonerna (androgener - som faktiskt finns hos båda könen) som gör att hudens oljekörtlar ökar i storlek. Dessa körtlar börjar producera mer talg, vilket leder till förändringar som kan täppa till porerna.

6. Är akne och finnar samma sak?

– Akne är ett hudtillstånd och finnar är ett symptom på akne. Som dermatologer letar vi efter flera olika typer av akneförändringar på huden.

En vit finne eller finne utan öppning är en igentäppt por som sticker ut från huden. Om den har en öppning är det en öppen komedon, eller pormask. Observera att det svart i en svart pormask inte är smuts, utan oxiderade hudceller!

Det vi känner till som en typisk finn är antingen en papel om det är en röd liten bula eller en pustel om den har en gul topp. Djupare, mer inflammerade och ibland smärtsamma akneförändringar kalla cystor.

Beroende på vilken typ av akne du har och hur mycket akne du har delas in i mild, måttlig eller svår akne.

7. Finns det olika sorters finnar/akne?

– Det vi känner till som typiska finnar är antingen en papel om det är en röd liten bula eller en pustel om den har en gul topp. Djupare, mer inflammerade och ibland smärtsamma akneförändringar kallas bölder eller cystor. Beroende på vilken typ och hur mycket akne du har, delas den in i mild, måttlig och svår akne. Vid mild akne är det mest pormaskar och endast ett fåtal papler och pustler. Måttlig akne har fler pormaskar, med många papler och pustler. Slutligen är det svår akne när det finns många stora, smärtsamma papler, pustler, bölder och/eller cystor och kanske ärrbildning.

8. Varför får jag finnar före mens?

– Akne utlöses av androgener (manliga könshormoner) som testosteron, som kvinnor har i en stabil mängd oavsett tid i månaden. Strax före menstruationen sjunker dock nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket gör att testosteronet blir relativt högt. Progesteron, som stiger efter ägglossning, bidrar också genom att göra huden fetare.

9. När kommer min akne att försvinna?

– Bra fråga! De flesta människor får mindre akne efter 20-årsåldern, och detta gäller särskilt män. Kvinnor har oftare vuxenakne. 12 procent har fortfarande akne vid 25 års ålder och 5 procent vid 45 års ålder.

10. När behöver jag träffa en hudläkare?

– Generellt kan en allmänläkare hjälpa dig om du har lindrig akne. Om du inte ser några förbättringar efter några månader eller om din akne blir värre rekommenderar jag att du ber om en remiss till en läkare som är specialiserad på akne, en dermatolog. För akne som är måttlig eller svår, vilket innebär att du har många röda, smärtsamma och inflammerade hudförändringar eller att du ser ärrbildning i huden, bör du uppsöka en hudläkare direkt eftersom en alltför lång väntan kan öka risken för akneärr.

Vill du veta mer om akne? Dr Anahita Ghorbani finns på vår Instagram och TikTok


Journal