Journal
Beauty/skincare influencer Amanda Mergyra

SKINSIDER: AMANDA MEGRYA AKA GLOWBYAMGY

NAMN: Amanda Megrya
YRKE: Revisor och Skinfluencer
@glowbyamgy

Svår akne och en krossad självbild ledde Amanda Megrya – känd på Instagram som Glowbyamgy – till att omdefiniera sin relation med huden, och lära sig hudhälsa från grunden. Här delar hon med sig av sin historia – och ingredienserna som hon inte kan leva utan.


Berätta om din akneresa.

– Mitt första hudminne var min första dag i 6:e klass. Jag hade fått så mycket akne under sommarlovet och ville inte gå tillbaka till skolan och se ut så. Min mamma köpte en Bensoylperoxid-tvätt och en punktbehandling. Efter det provade jag bokstavligen allt som fanns i Sverige på den tiden. I många år var jag desperat att hitta det bästa botemedlet mot min akne. Spenderade tusentals kronor både i Sverige och utomlands tills jag till slut blev hjälpt av en hudläkare. Men glädjen varade inte länge då aknen hittade sin väg tillbaka på nolltid. Någonstans längs vägen träffade jag en vän som jobbade i skönhetsbranschen och är en hudvårdsguru. Hon fick mig att känna att jag fortfarande var en person bakom aknen, som många människor kan glömma (speciellt de som kollar på din akne med en äcklad blick), medan hon sträckte fram en hjälpande hand. Hon är väldigt ”you do you – lev för dig, ära dig själv, men förbli ödmjuk” vilket har smittat av sig på mig i alla aspekter av mitt liv. Hon var inte bara förstående och tröstande, hon hjälpte mig att fatta smartare beslut genom att utbilda mig om hur huden fungerar. Hon förklarade hur de akne produkter (tänk uttorkande alkoholer osv) jag använde förstörde min barriär, vilket ledde till mer akne. Hon introducerade mig för rätt produkter och ingredienser som AHA, BHA och C-vitamin, och hjälpte mig att känna mig bekväm i min egen hud. Jag insåg att akne är behandlingsbart, men det går inte att bota för gott. Allt handlar om att förstå din hud och lära sig hantera utbrotten.


Hur började ditt hudvårdsintresse?

– Jag spenderade en hel sommar på att researcha hudvård och en helt ny värld öppnades upp för mig. Jag är ursprungligen från Egypten, och insåg när jag researchade att forntida egyptier använde SÅ MÅNGA av dagens trendiga ingredienser för att förebygga rynkor och hålla huden frisk och glowy. De var besatta av skönhet och unnade sig högkvalitativ makeup och hudvård.

 Många av våra skönhetsritualer kommer från forntida Egypten och vem skulle inte vilja se ut som vackra Kleopatra? Forntida egyptier var besatta av oljor, och använde bland annat oliv-, mandel-,moringa-, ricin- och sesamolja för att hålla huden frisk och ungdomlig. Dessa oljor var också populära för hårvård; de blandade dem med kokosmjölk och sheasmör för att mjukgöra och stärka håret! De rengjorde sin hud med en röra gjord på lera och olivolja och använde mjölk, bakpulver och honung för att göra masker. Drottning Kleopatra badade i mjölk (vanligtvis åsnemjölk, det börjar bli riktigt populärt i skönhetsvärlden idag!) för att exfoliera (heeejmjölksyra!) och använde havssalt från Döda Havet för att mjukgöra kroppen. De använde även aloe vera till ALLT.


Hur har aknen påverkat dig?

– Jag har lidit av akne i 15 år, vilket har krossat mitt självförtroende. Det har bidragit till stora problem med min självkänsla under hela mitt liv och det har varit en ständig kamp. Min hy har fått mig att hata mig själv flera gånger till den grad att jag bokstavligen trodde att jag var för ful för att leva. Jag var rädd att kolla in i ögonen på andra människor, och tänkte hur min akne säkert äcklar dem. Ju mer aggressiv min akne blev, desto mer tillbakadragen blev jag. Jag tackade nej till jobberbjudanden, slutade gå i skolan och tappade viljan att göra något. Mitt liv blev riktigt mörkt och jag förlorade min personlighet och mig själv, den lyckliga personen alla var vana vid fanns inte längre. All den glädjen ersattes med svår ångest som jag fortfarande kämpar med idag. Jag var aldrig den typen av person som brydde sig om att ha smink på mig, jag är ingen morgon människa och min sömn var viktigare för mig. Men det kom till en punkt där jag knappt kunde lämna huset längre, än mindre utan smink. Fulltäckande foundation blev mitt enda vapen, men inom en timme skulle jag känna paniken: "Jag täpper till mina porer och gör det värre". Jag torkade bort allt på bussen,vilket irriterade min hy ännu mer. Så med rödflammig och irriterad hy vände jag mig om och åkte hem. Påverkar din historia med akne din självbild idag?– Ja, även om jag tack vare mitt Instagram-konto har överkommit rädslan att visa min hy när jag har finnar så kan jag fortfarande tycka att det är stressigt och psykiskt påfrestande.Beroende på vem jag ska träffa känner jag fortfarande ett obehag i hela kroppen när jag pratar med vissa. Jag kan inte sluta tänka på att personen bara ser aknen, ser de ens personen bakom aknen? Äcklas de av min hy? Sen påminner jag mig själv att aknen alltid försvinner med rätt behandlingar och lite tålamod. Men jag är definitivt mer tillbakadragen och tystlåten om huden kaosar. Jag känner mig blottad och lite smått rädd för vissa som jag vet är dömande. Det är dock inte konstigt att jag känner så med tanke på att jag alltid fått kommentarer om min hy. Vänner som berättat att de är tacksamma att de inte har mina hudproblem, att de hade dött om de hade min hy, vänner som tycker jag borde tvätta ansiktet oftare osv. De kommentarerna kommer följa med mig hela livet.

När och hur använder du Cloud Patch?

– När jag har en varfylld finne brukar jag smacka på ett moln direkt efter rengöring på morgonen och sen byter jag vid behov efter rengöring på kvällen. Funkar bra under smink, på jobbet och så vidare. Det är sällan någon som märker – förutom sjukgymnasten som masserar bort min spänningshuvudvärk!


Har du några hudvårds-no no?

– Sova med smink, uttorkande rengöringar (speciellt om man har oljig hy!) samt överexfoliering. Man kan alltid få för mycket av det goda och då kan det ta 6-12 månader att reparera huden!


Vilka är dina 3 bästa beauty-hacks?

– Förutom solskydd som är självklart (all annan hudvård är slöseri med pengar om du inte skyddar huden) så är följande mina bästa beauty hacks för min hudtyp:

VÅRDA BARRIÄREN

Din hudbarriär är det viktigaste du har. Den håller bakterier ute och håller fukten inne. En rubbad barriär kan leda till till yttorrhet, akne, rödflammig och kliande hy. Det viktigaste för mig i min hudvårdsresa var inte retinol eller syror - även om de hade nyckelroller - utan det var barriärstärkande och fuktgivande ingredienser. En frisk hy och starkare barriär har lättare att hålla bakterier borta och på så sätt minska risken för nya utbrott. Leta efter ingredienser som ceramider (och andra lipider), niacinamide, squalane, glycerin, peptider, karbamid (urea), linolsyra (och andra essentiella fettsyror), lauric acid och centella asiatica.

AZELAINSYRA

Azelainsyra är hudens bästa vän och aknens värsta fiende. Ingrediensen kan köpas över disk i ett flertal olika produkter eller förskrivas av läkare beroende på koncentrationen (Finacea/Skinoren). Azelainsyran verkar på akne dels genom att hämma tillväxten av akne bakterien p.acnes samt genom att den verkar antiinflammatoriskt. En långsiktig användning av azelainsyra resulterar oftast i en minskning av komedoner, papler och pustler. Den är mycket skonsammare mot huden än andra ingredienser och kan därför användas på en daglig basis för en lättare exfoliering = jämnare hudton på köpet. Jag åker ingenstans utan azelainsyra, jag har använt det dagligen i snart 4 år och det spelar ingen roll hur trött eller sjuk jag är – jag kladdar alltid på lite azelainsyra innan jag lägger mig varje kväll.

BHA-SYRA

Salicylsyra är en betahydroxisyra (BHA), det vill säga en fettlöslig syra och kan därför tränga djupare in i porerna, till skillnad från AHA som är vattenlösligt och jobbar mer på ytan av huden. BHA:n är som en dammsugare för dina porer, syran tar sig in i porerna och löser upp eventuella döda hudceller och talg. Aknebenägen hud blir vanligtvis inte av med döda hudceller i porerna lika snabbt som "normal hy", istället ligger de kvar och gottar sig tills de täpper igen porerna. Detta i kombination med akne bakterier och ökad talgproduktion, leder till akne utbrott. Salicylsyra minskar också talgproduktionen och har antibakteriella egenskaper. Genom att bromsa talgproduktionen och exfoliera bort döda hudceller, förebygger BHA ny akne från att bildas!

För fler hudvårdstips, följ Amanda på @glowbyamgy

Journal