Journal
Common Clouds finnplåster

HUDEN OCH MENSEN – HÄR ÄR VAD VÅR HUDLÄKARE VILL ATT DU SKA VETA!


 Har du också lagt märke till hur din hud beter sig olika beroende på var i menscykeln du befinner dig? Du inbillar dig inte – huden ändras i takt med hormonerna varje månad. Genom att förstå och tajma din menscykeln olika faser kan du hjälpa din hud att må bättre och få ut det bästa från din hudvård. Välkommen till en lektion i cykelsynkad hudvård!

FAS 1 – DEN TRÖTTA OCH TORRA FASEN 🩸

NÄR? UNDER MENSEN (CA DAG 1-7)

Den här fasen är mellan 3 och 6 dagar, beroende på hur länge du har din mens. I början av mensen är ofta energinivåerna låga och du känner dig trött. Huden känns torr, glåmig och extra känslig.

– Under mensen är nivåerna av östrogen och progesteron som lägst. Låga nivåer av östrogen gör att hudens barriärfunktion försämras och hudens återfuktning minskar. Dessutom leder låga nivåer av progesteron till lägre oljeproduktion,vilket kan resultera i torr och uttorkad hud, säger Dr Anahita Ghorbani.

Under samma period kan vissa hudåkommor, som eksem och psoriasis, bli värre. Under mensen bör fokuset i din hudvårdsrutin vara återfuktning och lugn. Nu är inte rätt tillfälle för nya experiment.

GÖR: Var snäll mot både dig själv och huden. Skäm bort huden med fukt och lugnande ingredienser som centella, hyaluronsyra. Vitamin B5 och ceramider. 

GÖR INTE: Detta är inte rätt tid att introducera aktiva ingredienser som en ny retinol eller starka syror. Om du gör kemiska peelings. Dermapen eller laserbehandling på salong så kan det vara bra att flytta till efter mensen eftersom du blir mer smärtkänslig.


FAS 2 – DEN GLOWIGA SUPERFASEN

NÄR? FOLLIKULÄRA FASEN OCH ÄGGLOSSNING (CA DAG 7-15)

Den här fasen är olika lång beroende på när du har din ägglossning, men från dagen efter din sista mensdag till ägglossningen stiger ditt östrogen, din energi blir högre och många upplever en självförtroendeboost. Du är på världens topp! Även huden blir sitt bästa jag. Kollagenproduktionen ökar och huden känns återfuktad, stark och glowig.

– Efter mens och fram till ägglossning ökar östrogen, vilket ger en förbättrad barriärfunktion och ökad återfuktning i huden, samtidigt som lågt progesteron innebär att talgkörtel aktiviteten inte är på max. Huden är ofta lugn och återfuktad, och toleransen mot aktiva ämnen i hudvården är som bäst, säger Dr Anahita Ghorbani.

GÖR: Om du är sugen på att växla upp din hudvårdsrutin är detta den perfekta perioden. Detta är hudvårdsjunkiens roligaste tid!

GÖR INTE: Slarva inte med hudvårdsrutinen! Även om huden känns balanserad så är det viktigt att behålla rutinerna med daglig tvätt och återfuktning. 

Cloud Water BHA Toner och Cloud Light Fluid hjälper huden att hålla sin balans genom menscykeln olika faser.

FAS 3 – PMS, AKNE OCH OLJIGHET 👿

NÄR? DEN LUTEALA FASEN (CA DAG 16-28)

Det är dags för fasen vi är många som fasar för – PMS-fasen. Progesteronet går upp och östrogenet dippar, och både humöret och huden åker bergochdalbana.

 – Efter ägglossning ökar progesteron, vilket ökar talgkörtelaktiviten. Det innebär att man har högre tendens till oljig hud och akneutbrott. Dagarna innan mensen faller östrogen och progesteron igen, och hudens känslighet för irriterande ämnen och allergener är som högst, avslutar Dr Anahita Ghorbani.

GÖR: Sätt dig själv i första rummet. Gråt, spring, yoga, prata med en vän eller vad som helst som får dig att må bättre. Ät choklad – det är bevisat bra för humöret eftersom kakao innehåller må bra-ämnet tryptofan. Använd hudvård med ingredienser som BHA-syra och niacinmid för att lugna huden, balansera talgproduktionen och förebygga utbrott – och såklart Cloud Patch så fort en finne poppar upp.

GÖR INTE: Även om huden känns oljig så strunta inte i återfuktningen. All hud behöver fukt, även om det ibland känns som att hela huden ska simma i väg i ett bad av olja. Och kläm inte finnarna ;)

PSST... Med vår bundle Dream Duo är du redo för alla typer av finnar som kan tänkas dyka upp under menscykelns gång. I varje kit får du Cloud Patch (bäst för individuella finnar) och Moon Patch (bäst för XL-utbrott och kluster). Dessutom sparar du 10%!


Journal