Journal
cloud shaped pimple patch acne patch akneplåster finnplåster

ALLT DU VILL VETA OM FINNPLÅSTER

Pimple patches  eller finnplåster – är överallt på Tiktok – och är en hudläkarfavorit! Vår expert, hudläkare Dr Anahita Ghorbani, förklarar varför du ska använda finnplåster istället för att klämma dina finnar.

Varför är det dåligt att klämma finnar?

- Om du trycker eller pillar på en finne kan det förvärra inflammationen, och orsaka röda eller mörka märken (så kallad postinflammatorisk hyperpigmentering) eller ge permanent ärrbildning. En tumregel jag säger till mina patienter är att alltid ha minst en armlängds avstånd till spegeln, och att inte använda förstorande speglar – eller ha mycket starkt ljus – när du tittar på din hud.


Varför ska jag använda finnplåster, eller pimple patches, i stället för att klämma min finne?

- Ett finnplåster skapar en fysisk barriär som hindrar dig från att att pilla på huden. Finnplåster av hydrokolloid - som är mindre uttorkande än andra typer - gör också att din hud, och finnarna därunder, kan återhämta sig snabbare och läka i fred.

Hur förebygger jag akneärr?

- Först och främst är det mycket viktigt hur du tar hand om din hud. Torka inte ut den, pilla inte på dina finnar och använd solskydd om du är ute i solen. Skydda din hud med fukt och komplettera med ett finnplåster (pimple patch) som ett skyddslager mot klämmande och pillande. Om du lider av måttlig till svår akne eller mår dåligt av din akne, vänta inte med att söka hjälp hos en hudläkare! Ju tidigare du behandlar din akne desto mindre risk för ärrbildning.

Våra pimple patches Cloud Patch och Moon Patch hittar du HÄR!

Journal