Common Clouds är ett svensk företag som grundats, ägs och drivs av tre kvinnor. Lär känna Maria, Cajsa och Helena, och läs historien om hur tankar kring flyktiga moln och akneångest blev till ett det företag Common Clouds är idag.
Allt började egentligen för länge sedan när Maria och Helena var tonåringar. Som bästa vänner följde de varandra genom tonårens stormar, och förmodligen både klämde de och oroade sig över finnar ihop.
De tidiga åren – skönhetskultur, böcker och konst
Livets vägar ledde Maria till skrivandet och Helena till konst- och designvärlden. Maria blev journalist, flyttade till Japan, och under sina år i Tokyo blev hon förälskad i japansk skönhetskultur, där hon förstod att hudvård går långt bortom krämburken (mer om det senare). Hon återvände till Sverige och blev skönhetsredaktör för titlar som ELLE och Bon. Helena blev Art Director och jobbade med design och form över hela världen.
År 2017 samarbetade de på sin första bok, Beautyfood – 85 recept för skönhet inifrån, en bok om det holistiska synsätt på hud och hudvård som Maria hade lärt sig i Japan. Huden är inte bara en spegel av vad vi smörjer på den, utan också av maten vi äter, tankarna vi tänker och känslorna vi känner. Hela vårt mänskliga väsen speglas i det skyltfönster som är vår hud.
År 2019 lanserade de sin nästa bok, Destination Beautyfood, om hudvårdskulturer runt om i världen.
Kopplingen mellan huden och hjärnan
Under sina år som skönhetsredaktör drabbades Maria av vuxenakne efter p-pillerstopp, och blev golvad av de psykologiska effekterna av aknen. Som skönhetsjournalist började hon utforska sambandet mellan huden och hjärnan, och hur huden och psyket står i ständig dialog med varandra. Att förstå hur hudtillstånd påverkar vårt mentala välbefinnande blev en besatthet.
Idag är kopplingen mellan hjärnan, huden och tarmen (den så kallade "lilla hjärnan") ett hett forskningsämne, och akne är det hudtillstånd som har störst negativ inverkan på det psykiska välmående.
Som skönhetsredaktör med akne slogs Maria också av hur kliniska och ofta tråkiga produkter för aknehud kändes. Var fanns "glosset" som fanns i alla andra hudvårdskategorier? Och VARFÖR var det tvunget att stå "anti-imperfections" på förpackningarna? Den negativa känslan och oron som redan fanns runt huden förstärkes av budskap om "icke-perfektioner" och "orenheter" som behövde bekämpas till varje pris. Det MÅSTE finnas ett annat sätt att prata om akne och hud som är... mjukare och snällare?
Drömmen om moln
Under åren hade Maria och Helena drömt om att en dag bygga sitt eget varumärke och förverkliga sina kreativa idéer med fysiska produkter, men med vuxenliv och karriärer som snurrade allt fortare gick så förblev drömmarna just drömmar.
Åren gick, Helena flyttade till Amsterdam och en pandemi kom. Människor över hela världen rapporterade en ökning av akne på grund av munskydd och psykisk ohälsa till följd av innesittande, och uttryck som "Zoom-dysmorfi" – den negativa fixeringen vid det egna utseendet på grund av ständig exponering inför sitt eget ansikte i videomöten – uppstod.
Tanken att skapa ett universum som skulle förändra synen på akne och ge aknehudvård den "glow-up" den så länge förtjänat började ta form. Maria, som kämpat med ångest (GAD) och en negativ självbild hela sitt liv, sprang under pandemiåren sina vanliga löpturer runt Djurgården i Stockholm för att skingra hjärnans orosmoln. När hon sprang tillbaka mot staden reflekterade hon över gliporna i molntäcket som hängde över staden, och fann hopp i det faktum att bortom molnen finns det ALLTID ljus. Det är en naturlag. Inget moln varar för evigt.
Molnet som en metafor
Skulle molnmetaforen kunna användas för att minska stigma kring akne? Under sina många resor fram och tillbaka till Japan hade Maria upptäckt koreanska och japanska finnplåster – en genialisk produkt som både minskar, skyddar och döljer finnar.
Maria och Helena började prata om finnplåster och moln, och Helenas konstnärliga hjärna började snurra. Skulle det gå att skapa små molnformade plåster och med molnens hjälp skingra stigmat kring akne? Kunde man bygga en värld runt akne som känns lika snäll och mjuk som fluffiga sommarmoln?
Cajsa kommer in i bilden
Men allt var bara vaga drömmar tills Cajsa kom in i bilden.
Flera år tidigare hade Maria arbetat med Cajsa – ett siffergeni med lång bakgrund inom skönhet och marknadsföring – på ett stort internationellt skönhetsföretag i Stockholm. De hade hållit kontakten genom åren, och över en kopp kaffe nämnde Maria idén. Cajsas affärssinne började snurra, och fler kaffedejter planerades in.
Med Cajsa ombord blev den lilla idén sakta men säkert ett riktigt företag med en tydlig vision – att ge både hudtillståndet akne och den ganska sömniga aknekategorin en glowup.
Jakten på en tillverkare som kunde skapa världens bästa finnplåster började. En tillverkare i Korea som specialiserat sig på medicinsk sårvård och hydrokolloidteknologi kopplades in och arbetet med Cloud Patch började.
Common Clouds lanseras
I februari 2022 lanserades Cloud Patch och Common Clouds. Ryktet spred sig snabbt om de osynliga små molnen med de stora resultaten.
Våren 2023 lanserades de första hudvårdsprodukterna med filosofin vetenskapligt beprövade ingredienser och barriärvänlig formula som stärker huden över tid, så att den bättre kan stå emot aknebakterier och yttre stress.
Idag är vi ett team på fem kvinnor som varje dag arbetar för att ge aknebenägen hud (och dess bärare) den kärlek den förtjänar. Som en liten startup är orosmoln en del av vår vardag, men vi vet också att inget moln varar för evigt.
Tack för att du läste och välkommen till vår mjuka molnvärld <3
xx
Cajsa, Maria och Helena, grundare av Common Clouds
Vill du komma i kontakt med oss? Mejla oss på fornamn@commonclouds.com!